Κάτω Βιάννος Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°3′0″N 25°23′0″E / 35.05000°N 25.38333°E / 35.05000; 25.38333

Κάτω Βιάννος
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Κάτω Βιάννος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΒιάννου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο510
Πληθυσμός150 (2001)
Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κάτω Βιάννο

Η Κάτω Βιάννος είναι χωριό στην επαρχία Βιάννου του νομού Ηρακλείου, με 150 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001. Υπάγεται στο Δήμο Βιάννου και αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα, με 176 κατοίκους συνολικά. Η Κάτω Βιάννος βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του όρους Δίκτη. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ελαιοκαλλιέργεια. Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ιστορικά στοιχεία και ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία και Τριών Ιεραρχών, στη Μέση Βιάννου.

Η Κάτω Βιάννος αναφέρεται το 1583 με την ονομασία Viannes Catto , στην σχετική απογραφή του Καστροφύλακα (Κ 97). Όταν έγινε κοινότητα, σε αυτήν υπήχθη και ο οικισμός Λασιθιωτών Μέση, που βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μ. Οι κάτοικοι της Μέσης κατάγονται από το Οροπέδιο Λασιθίου. Το χωριό κατοικείται από ελάχιστους γεωργούς. Στη Μέση βρίσκεται ο διμάρτυρος ναός του Προφήτη Ηλία και των Τριών Ιεραρχών, ο οποίος οικοδομήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Ο κύριος ναός στην Κάτω Βιάννο είναι αυτός που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Πολύ ενδιαφέρων είναι και ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, που έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, με τοιχογραφίες.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρχε ο οικισμός Πέρα Μέση, όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας. Εκεί, στη διάρκεια γάμου, οι Τούρκοι εισέβαλαν και σκότωσαν όλο τον κόσμο που γλεντούσε, έπειτα από υπόδειξη ενός μικρού παιδιού. Επίσης, κατέστρεψαν τον οικισμό. Από τον άλλοτε οικισμό σώζονται ερείπια.

Η ονομασία Μέση προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι οι κάτοικοι που ίδρυσαν το χωριό είχαν ξεκινήσει από το Τυμπάκι κάποιοι και άλλοι από τη Σητεία, με αποτέλεσμα να συναντηθούν στη μέση, όπου και βρίσκεται ο σημερινός οικισμός, στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Μετά την απελευθέρωση από τους τούρκους και στην πρώτη διοικητική οργάνωση του νησιού το χωριό εκπροσωπούσε, στο Δήμο Βιάννου όπου υπαγόταν, ο Δημήτριος Δουλγεράκης σαν ειδικός πάρεδρος και αργότερα ο πρώτος εκλεγμένος σύμβουλος Εμμανουήλ Βαβουρανάκης[1]

Δημοτικό διαμέρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό διαμέρισμα Κάτω Βιάννου ή Δ.δ. Κάτω Βιάννου συστάθηκε το 1999, με το Νόμο Καποδίστρια. Αποτελείται από:

  • την Κάτω Βιάννο, με 150 κατοίκους, η οποία αποτελεί και την έδρα του Δημοτικού διαμερίσματος.
  • τη Μέση , χωριό με μόλις 26 κατοίκους.

Τα στοιχεία για τον πληθυσμό αφορούν την απογραφή του 2001.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, έκδοση Νομαρχίας Ηρακλείου.