Πεύκος Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Πεύκος (αποσαφήνιση).

Συντεταγμένες: 35°2′24.0″N 25°28′23.9″E / 35.040000°N 25.473306°E / 35.040000; 25.473306

Πεύκος
Πεύκος is located in Greece
Πεύκος
Πεύκος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΗρακλείου
ΔήμοςΒιάννου
Δημοτική ΚοινότηταΠεύκου
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο740
Πληθυσμός316 (2011)

Ο Πεύκος (πολυτονικό Πεῦκος) είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Βιάννου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ανήκε στην Επαρχία Βιάννου του Νομού Ηρακλείου.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πεύκος βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του όρους Ψαρή Μαδάρα, της οροσειράς Δίκτης (υψ. 2.141 μ.) σε απόσταση 10 χιλιομέτρων στα ανατολικά της Άνω Βιάννου.

Στη νοτιοανατολική άκρη του Πεύκου υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και δύο χιλιόμετρα πιο μακριά με κατεύθυνση προς το Καλάμι το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου, όπου σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο αυτό οι κάτοικοι έβρισκαν αγιοκωνσταντινάτα. Επίσης, οι ναοί του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου και ο παλαιότερος ναός της Αγίας Άννας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία, την καλλιέργεια κηπευτικών, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Στον Πεύκο έχει περιφερειακό ιατρείο, ανάμεσα στα άλλα.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του χωριού είναι φυτωνύμιο και οφείλεται στο μεγάλο πεύκο που υπήρχε στον άνω συνοικισμό .Το χωριό αναφέρεται στην απογραφή του Καστροφύλακα (Κ97) το 1583 με το όνομα Pefco και με 220 κατοίκους.

Ο Πεύκος πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Στο χωριό οι Γερμανοί, που είχαν διανυκτερεύσει εκεί το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου του 1943 συγκέντρωσαν τους κατοίκους και συνέλαβαν 13 άνδρες τους οποίους εξετέλεσαν.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα σε σχέση με τον δήμο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]