Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάρθα Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°4′30″N 25°21′31″E / 35.07500°N 25.35861°E / 35.07500; 25.35861

Μάρθα
Άποψη της Μάρθας
Μάρθα is located in Greece
Μάρθα
Μάρθα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΗρακλείου
ΔήμοςΒιάννου
Δημοτική ΚοινότηταΜάρθας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο390
Πληθυσμός
Μόνιμος132
Έτος απογραφής2021

Η Μάρθα είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητος του Δήμου Βιάννου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ανήκε στην Επαρχία Πεδιάδος του Νομού Ηρακλείου.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάρθα βρίσκεται στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλαγιάς του υψώματος Κούπα της Δίκτης, στα 5 χιλιόμετρα μετά την Έμπαρο. Η απόστασή της είναι 54 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, απ' όπου νέος δρόμος οδηγεί δυτικά προς Πύργο και εν συνεχεία στους Αγίους Δέκα. Από τη Μάρθα ο δρόμος συνεχίζει προς νότο και σε 5,5 χιλιόμετρα διασταύρωση δεξιά οδηγεί[1] στον Όρμο Κερατόκαμπου. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού, δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το χωριό αποτελείται από δύο συνοικισμούς, την Πέρα Μάρθα ή Μικρή ή Ευαγγελισμού και την Πόδε Μάρθα ή Μεγάλη ή Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Στον οικισμό μάλιστα κυκλοφορούν και σχετικές μαντινάδες[2], που πιστοποιούν την ύπαρξη δύο συνοικισμών, όπως επίσης και τα παραγόμενα προϊόντα. Ο κεντρικός ναός στο χωριό είναι ο Άγιος Νεκτάριος. Υπάρχει επίσης το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Τσικαλούδη, του 1902 και η Παναγία (Ευαγγελισμός), στην Πέρα Μάρθα, όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο. Στον οικισμό λειτουργεί γεωργικός συνεταιρισμός και δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αναφέρεται στις βενετικές απογραφές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε από πριν σε παλαιότερες εποχές. Σύμφωνα με μία άποψη, το όνομα του χωριού οφείλεται στην καλόγρια της Μονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που υπήρχε στην περιοχή. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για κάποια αρχόντισσα ονόματι Μάρθα, της οποίας το αρχοντικό βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι. Σήμερα σώζονται ερείπια από αυτό το αρχοντικό.

Δείτε Κοινότητα Μάρθας

Η κοινότητα σε σχέση με τον δήμο.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τουριστικός Οδηγός Δήμου Βιάννου, Έκδοση Δήμου Βιάννου.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «4 Crete.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2008. 
  2. Η Μάρθα είναι δυο χωριά/κι είναι γειτονοπούλες/βγάζει καλόψητα κουκιά/φάβα και ασπροπαπούλες. Η Μάρθα είναι δυο χωριά/το Πέρα και το Πόδε/το πράμα που'δα σήμερον/κανείς άλλος δεν το'δε, Μαντινάδα του Φραγκάκη Μιχαήλ.