Βαχός Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°2′21″N 25°26′13″E / 35.03917°N 25.43694°E / 35.03917; 25.43694

Βαχός
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Η τοποθεσία στον χάρτη της Χώρας
Βαχός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
ΔήμοςΒιάννου
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό ΔιαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο600
Πληθυσμός63 (2011)
Πληροφορίες
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο Βαχό.

Ο Βαχός (κάτοικοι 63 το 2011[1]) είναι χωριό και έδρα ομώνυμης κοινότητας του Δήμου Βιάννου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ανήκε στην Επαρχία Βιάννου του Νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του όρους Δίκτη σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου.

Οι κάτοικοι (Βαχουδιανοί) ασχολούνται με τη γεωργία , ειδικότερα την καλλιέργεια μπανάνας και οπωροκηπευτικών. Παράγουν επίσης ελαιόλαδο. Το Δημοτικό διαμέρισμα έχει έναν μόνο οικισμό που είναι και η έδρα (ο Βαχός). Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι ο σημαντικότερος, ενώ υπάρχει και στα κοιμητήρια ο Άγιος Μάρκος.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία πιθανότατα προέρχεται από το Βάκχος και υποδηλώνει τα γλέντια που ακόμα και σήμερα αφθονούν στο χωριό. Το χωριό δεν αναφέρεται στις βενετικές απογραφές μολονότι υπήρχε. Αυτό φαίνεται από τις τουρκικές απογραφές, στις οποίες αναγράφεται. Στην απογραφή του 1671 ο Βαχός είχε 11 χαράτσα.

Όπως και τα λεγόμενα "καμένα χωριά" δίπλα στο Βαχό, το χωριό αυτό δέχτηκε την οργή του Γερμανού κατακτητή το 1943. Στο Βαχό, πριν από την εκτέλεση των κατοίκων, πρότειναν στον πρόεδρο της Κοινότητας Ηρακλή Πνευματικάκη να υπογράψει έγγραφη αποδοκιμασία των ανταρτών, για να εξευμενίσει τους Γερμανούς, όμως αυτός αρνήθηκε λέγοντας: Εγώ την υπογραφή μου δεν την ατιμάζω. Συγκέντρωσαν τους άνδρες και συγχρόνως οι Γερμανοί λεηλάτησαν το χωριό. Τη στιγμή της εκτελέσεως ο πρόεδρος Ηρακλής Πνευματικάκης φίλησε τους συγχωριανούς του λέγοντας:Έτσι, παιδιά, αποχτάται η Λευτεριά. [2]. Εκτελέστηκαν συνολικά 23 κάτοικοι του χωριού.[3]

Δείτε Κοινότητα Βαχού

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]