Αμασίας του Ιούδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμασίας
Βασιλέας του Ιούδα
Περίοδος796–767 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΙωάς
ΔιάδοχοςΟζίας
Θάνατος767 π.Χ.
Λαχίς
Τόπος ταφήςΙερουσαλήμ
ΕπίγονοιΟζίας
ΟίκοςΟίκος του Δαβίδ
ΠατέραςΙωάς
ΜητέραΙωαδίμ
ΘρησκείαΙουδαϊσμός
Ειδωλολατρία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμασίας ή Αμεσσίας του Ιούδα (εβραϊκά: אֲמַצְיָהוּ‎‎ - 'Ămaṣyāhû, αγγλικά: Amaziah‎‎), που σημαίνει «δύναμη του Κυρίου», «ενδυναμωμένος από τον Ιεχωβά» ή «ο Ιεχωβά είναι ισχυρός»[1] ήταν βασιλιάς του Ιούδα, ο γιος και διάδοχος του Ιωάς. Η μητέρα του ήταν ο Ιωαδίμ[2] και ο γιος του ήταν ο Οζίας.[3] Πήρε το θρόνο σε ηλικία 25 ετών, μετά τη δολοφονία του πατέρα του, και βασίλεψε για 29 χρόνια,[4] 24 χρόνια από τα οποία συμβασίλευσε με τον γιο του. Το τέταρτο βιβλίο των Βασιλειών (Δ') και το δεύτερο βιβλίο των Χρονικών (Β' Παραλειπομένων) της Εβραϊκής Βίβλου τον θεωρούν δίκαιο βασιλιά, αλλά με κάποιο δισταγμό.[4][5] Εκτιμάται ότι σκότωσε τους δολοφόνους του πατέρα του αλλά χάρισε την ζωή στα παιδιά τους, όπως υπαγορεύει ο νόμος του Μωυσή.

Ο Έντουιν Ρ. Θιλ χρονολογεί την βασιλεία του από το 797/796 έως το 768/767 π.Χ. Η εκτίμηση του Θιλ θέλει τον γιο του, Οζία, να γίνεται συμβασιλέας με τον πατέρα του στο πέμπτο έτος της βασιλείας του Αμασία, το 792/791 Π.Κ.Χ., όταν ο Οζίας ήταν 16 ετών.[6]

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μόλις εδραιώθηκε η βασιλεία του, ο Αμασίας εκτέλεσε τους δολοφόνους του πατέρα του, αλλά με την υπακοή στον Μωσαϊκό νόμο επέτρεψε στα παιδιά τους να ζήσουν.[7]

Ο Αμασίας ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε στρατό εκατό χιλιάδων μισθοφόρων Ισραηλινών στρατιωτών, τον οποίο δημιούργησε σε μία προσπάθειά του να ανακαταλάβει την Εδώμ (Ιδουμαία), η οποία είχε εξεγερθεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιωράμ, του παππού του. Του δόθηκε εντολή από έναν ανώνυμο προφήτη να στείλει πίσω τους μισθοφόρους, στην οποία εντολή συμφώνησε, παρά την ενόχληση των μισθοφόρων κατά αυτής της εντολής. Η υπακοή του σε αυτή την εντολή ακολουθήθηκε από μια αποφασιστική νίκη κατά των Εδωμιτών.[8]

Λόγω του θυμού του Ισραηλινού στρατού μισθοφόρων επειδή τους απέκλεισε από τη μάχη, επιτέθηκαν και λεηλάτησαν πολλές πόλεις στον Ιούδα. Μετά, ο Αμασίας άρχισε να λατρεύει μερικά από τα είδωλα που πήρε από τους Εδωμίτες. Ο ανώνυμος προφήτης τον επίπληξε γι' αυτό και ο βασιλιάς απάντησε, απειλώντας τον ότι εάν συνέχιζε να τον ενοχλεί, θα τον εκτελούσε. Η νίκη του επί της Εδώμ φούσκωσε την υπερηφάνειά του και προκάλεσε σε μάχη τον Ιωάς, εγγονό του Ιηού, βασιλιά του Ισραήλ. Με τη δυσαρέσκειά του, ο Αμασίας έσπευσε σε μια καταστροφική μάχη στη Βαιθσαμύς και μια ταπεινωτική ήττα που έπληξε τον στρατό του και τη γη. Ο βασιλιάς συνελήφθη, ο τοίχος της Ιερουσαλήμ καταστράφηκε "εις μήκος τετρακοσίων πήχεων",[9] η πόλη, ο ναός και το παλάτι λεηλατήθηκαν και οι όμηροι μεταφέρθηκαν στη Σαμάρεια.[7] Όλα αυτά θεωρούνται στην Παλαιά Διαθήκη ως τιμωρία για την απομάκρυνση του Αμασία από τον Θεό.

Την ήττα του ακολούθησε μια συνωμοσία που κατέληξε στο να χάσει την ζωή του. Ο ίδιος, όπως και ο πατέρας του, ήταν θύμα δολοφόνων, προφανώς με την πρόθεση να δολοφονήσουν εκείνον που είχε προκαλέσει τόσες σοβαρές καταστροφές στη γη τους.[7] Ο Αμασίας δολοφονήθηκε στην Λαχίς, στην οποία είχε καταφύγει και το σώμα του μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου θάφτηκε στο βασιλικό τάφο.[8]

Οι ραβίνοι στο Ταλμούδ δήλωσαν, σύμφωνα με μια ραβινική παράδοση, ότι ο Προφήτης Αμώς ήταν αδελφός του Αμασία, τότε βασιλιά του Ιούδα (και ως εκ τούτου ο ίδιος ο Προφήτης Ησαΐας ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας, καθώς υπάρχει μία γενική σύγχυση του πατέρα του Ησαΐα ονόματι Αμώς, με τον προφήτη Αμώς).

Βιβλική αξιολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα Βιβλία των Βασιλέων (ή Βασιλειών), ο Αμασίας "έκανε ότι ήταν σωστό εν όψει του Κυρίου", αλλά δεν τήρησε το πρότυπο της δικαιοσύνης που έθεσε ο Βασιλιάς Δαβίδ,[4] ειδικότερα επειδή δεν κατέστρεψε τους τοπικούς βωμούς των ειδολολατρών και συγκέντρωσε τη λατρεία τους στην Ιερουσαλήμ. Ο συγγραφέας των βιβλίων των Χρονικών (Παραλειπομένων) θεωρεί επίσης ότι κατά την παλαιότερη χρονική περίοδο της βασιλείας του "έκανε ότι ήταν σωστό εν όψει του Κυρίου, αλλά όχι με μια πιστή καρδιά".[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The amazing name Amaziah: meaning and etymology». Abarim Publications (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020. 
  2. Δ Βασιλείων 14:1-4
  3. Β' Παρ. 26:1
  4. 4,0 4,1 4,2 «2 Kings 14 / Hebrew - English Bible / Mechon-Mamre». www.mechon-mamre.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020. 
  5. «2 Chronicles 25 / Hebrew - English Bible / Mechon-Mamre». www.mechon-mamre.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020. 
  6. Edwin R. Thiele, The Mysterious Numbers of the Hebrew Kings (3rd ed.; Grand Rapids, MI: Zondervan/Kregel, 1983) 217.
  7. 7,0 7,1 7,2 «AMAZIAH, KING OF JUDAH - JewishEncyclopedia.com». jewishencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΩΝ Β' ΚΕΦ. 25». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020. 
  9. Β' Παραληπομένων 25:23

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Amaziah of Judah στο Wikimedia Commons