Γοθολία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γοθολία
Athalia.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 9ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος 8ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Βασίλειο του Ιούδα
Χώρα πολιτογράφησης Βασίλειο του Ιούδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Οικογένεια
Σύζυγος Ιωράμ[1][2][3]
Τέκνα Οχοζίας του Ιούδα[1][2][3]
Γονείς Αχαάβ[1][2][3] και Ιεζάβελ[3]
Αδέλφια Οχοζίας του Ισραήλ
Ιωράμ
Οικογένεια Omrides
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Βασιλιάς της Ιουδαίας

Η Γοθολία είναι πρόσωπο που αναφέρεται στη Βίβλο ως βασίλισσα του Βασιλείου του Ιούδα. Το όνομά της στα Εβραϊκά : עֲתַלְיָה , Αταλία, σημαίνει "Θεός υπερουράνιος". Στη λατινική φέρεται ως Athalia (Αθαλία).

Η Γοθολία ήταν κόρη του Βασιλέως Αχαάβ του (βορείου) Βασιλείου του Ισραήλ και της Ιεζάβελ, πριγκίπισσας Τύρου και Σιδώνας. Παντρεύτηκε τον γιο του Βασιλέως Ιωσαφάτ του (νοτίου) Βασιλείου του Ιούδα, τον Ιωράμ. Με το γάμο της αυτό επήλθε συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των δύο βασιλείων. Σύμφωνα με τις Γραφές η Γοθολία φέρεται να ήταν ειδωλολάτρης και να ασπαζόταν τον Βαάλ. Εκ του γάμου της απέκτησε ένα τον Οζία, ή Οχοζία και άλλα τέκνα. Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε καθήκοντα βασιλομήτορας, αναλαμβάνοντας τον θρόνο ο γιος της Οζίας. Όταν ο τελευταίος δολοφονήθηκε σε επίσημη επίσκεψη στο Βασίλειο του Ισραήλ μαζί με τον εκεί βασιλέα που λεγόταν και εκείνος Ιωράμ, αδελφός ή ανεψιός της Γοθολίας, σε μια κάθαρση που επιχείρησε ο Ιηού σφετερίστηκε το θρόνο και ανέλαβε η ίδια Βασίλισσα, εξολοθρεύοντας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εκτός το μικρό γιο του Οζία, τον Ιωά που προστάτεψε η αδελφή του Οζία παραδίδοντάς τον στον ιερέα Ιωδαέ.
Μετά από έξι χρόνια όταν η Γοθολία έμαθε ότι ζει εγγονός της, προσπάθησε ν΄ αποτρέψει κίνηση των ιερέων που ζητούσαν την παραίτησή της. Τελικά επενέβησαν Λευίτες ιερείς οι οποίοι διέταξαν την εκτέλεση της Γοθολίας αποκαθιστώντας στο θρόνο τον νόμιμο ηγεμόνα.

Η Γοθολία αναφέρεται στο Βιβλίο Β' Βασιλέων (κεφ.11), Β' Χρονικών (κεφ.22)

Με το όνομα Γοθολία φέρονται συνώνυμα τα ξενικά ονόματα Αταλία (Atalya), Αθαλία ή Αθάλια (Athalia), Οτιλία (Ottilie), Οδήλη (Odile) καθώς και Οφηλία (Ophelia).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.297-298.
  • 1,0 1,1 1,2 1,3 «Аталия» (Ρωσικά)
  • 2,0 2,1 2,2 2,3 «Аѳалія» (Ρωσικά)
  • 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 «Аталия» (Ρωσικά)