Μεγιδδώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 32°35′00″N 35°11′00″E / 32.5833°N 35.1833°E / 32.5833; 35.1833

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Τα Βιβλικά Τελ - Μεγιδδώ, Χαζόρ, Μπιιρ Σέβα
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Εναέρια άποψης της σημερινή Μεγιδδώ
Χώρα μέλος Ισραήλ Ισραήλ
Τύπος Πολιτιστικό
Κριτήρια ii, iii, iv, vi
Ταυτότητα 1108
Περιοχή Ασία
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή 2005 (29η συνεδρίαση)

Η Μεγιδδώ ήταν αρχαία πόλη της Παλαιστίνης που δέσποζε στο πέρασμα μεταξύ των λόφων της οροσειράς του Καρμήλου. Περιλαμβανόταν στις 31 πόλεις τις οποίες κυρίευσε ο Ιησούς του Ναυή κατά την αρχική φάση της κατάληψης της «γης της Επαγγελίας».

Στις Εβραϊκές Γραφές γίνεται συχνή μνεία αυτής της πόλης. (Ιησούς του Ναυή 12:21· Κριτές 5:19· Α' Βασιλέων 9:15· Β' Βασιλέων 9:27· 23:29) Από την αρχαιότητα η θέση της πόλης αυτής θεωρήθηκε στρατηγική αφού πολλές μάχες διεξήχθησαν εκεί. Συγκεκριμένα κοντά στη πόλη αυτή ηττήθηκε ο Χαναναίος στρατηγός Σισάρα. Επίσης ο Βασιλιάς Σολομώντας φέρεται να οχύρωσε τη Μεγιδδώ καθώς και τις πόλεις Ασώρ και Γεζέρ. Επίσης ήταν ο τόπος όπου υπέκυψε στα τραύματά του από ενέδρα επαναστατών ο Βασιλιάς Οχοζίας του Ιούδα, καθώς επίσης και ο Βασιλιάς Ιωσίας, της φυλής (Βασιλείου) του Ιούδα, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτή την τοποθεσία σε μάχη που δόθηκε ενάντια του Φαραώ Νεχαώ.

Εκ των παραπάνω μαχών και γεγονότων θεωρείται ετυμολογικά ότι η Μεγιδδώ έδωσε το όνομά της στη δημιουργία του όρου αρ-Μαγεδδών από τον οποίο προήλθε ο ελληνικός όρος Αρμαγεδδών, που αναφέρεται στην Αποκάλυψη και που σημαίνει μεν «όρος της Μεγιδδώ», αλλά και ως έκφραση μεγάλης "βιβλικής καταστροφής".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.259.