Οχοζίας του Ιούδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον βασιλιά Οχοζία (ή Ιωάχαζ) του Ιούδα. Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Ιωάχαζ, δείτε: Ιωάχαζ (αποσαφήνιση).
Οχοζίας του Ιούδα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση863 π.Χ.
Ιερουσαλήμ
Θάνατος841 π.Χ.
Μεγιδδώ
Τόπος ταφήςΠόλη του Δαβίδ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο του Ιούδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΖιβιάχ[1]
ΤέκναΙωάς[2]
ΓονείςΙωράμ[3][4][5] και Γοθολία[4][5][6]
ΑδέλφιαΙωσαβεέ (αδερφή εξ' αγχιστείας)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλιάς της Ιουδαίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Οχοζίας του Ιωράμ, ή Οχοζίας του Ιούδα, ή Ιωάχαζ(*), ( εβραϊκά: אֲחַזְיָה , Ăḥazyāh, λατινικά: Ahazia ), σε διάκριση με τον Οχοζία του Αχαάβ ήταν βιβλικό πρόσωπο, βασιλιάς του νότιου βασιλείου του λεγόμενου Βασιλείου του Ιούδα.

Ο Οχοζίας ήταν ο γιος του Ιωράμ και της Γοθολίας, κόρης (ή, αδελφής) του βασιλιά Αχαάβ του Ισραήλ. Ανέλαβε Βασιλεύς σε ηλικία 22 ετών (Β' Βασιλέων 8:26) ή 42 ετών (Β' Χρονικά 22:2) όπου και βασίλευσε μόνο ένα έτος (Β' Βασιλέων 8:26), το 842 π.Χ. (κατά τους μελετητές).
Όταν ο εκ της μητέρας του, θείος του, Ιωράμ Βασιλεύς του Ισραήλ τραυματίσθηκε σε μια ανεπιτυχή μάχη ενάντια του Αζαήλ βασιλέα των Αραμαίων, ο Οχοζίας πήγε να τον επισκεφτεί εκδηλώθηκε τότε η επανάσταση για κάθαρση του Ιηού. Αντιλαμβανόμενος τις δολοφονικές προθέσεις του Ιηού και εναντίον του κατάφερε να διαφύγει πλην όμως κατά την επιστροφή του έπεσε σε ενέδρα όπου και τραυματίσθηκε πολύ βαριά υποκύπτοντας στα τραύματά του στην πόλη Μεγιδδώ.
Σύμφωνα όμως με το βιβλίο Β΄ Χρονικών (22:9) ο θάνατός του επήλθε στη Σαμάρεια όπου είχε καταφύγει όταν κινηματίες του Ιηού τον εντόπισαν και τον φόνευσαν.

Ο Οχοζίας αναφέρεται στο Β' Βασιλέων (8:26, 9:22-28) και Β' Χρονικών (21:17, 22:2, 22:9, 25:33).

Σύμφωνα με τη Βίβλο γενέσεως Ιησού Χριστού ως γιος του Ιωράμ αντί τον Οχοζία αναφέρεται ο τρισέγγονός του Οζίας.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(*) Με το όνομα Ιωάχαζ φέρεται στο Β΄ Χρονικών κεφ.21:17 και 25:33. Πρόκειται για διαφορετική γραφή του ονόματος Οχοζίας. Και τα δύο ονόματα φέρονται παράγωγα του "Άχαζ" που ερμηνεύεται "Εκείνος κράτησε" ή " απόκτηση" και το όνομα του θεού που γράφεται ιέω. ή ιώ ως πρόθεμα και -ιάου ή -ια ως επίθεμα. Έτσι όλο το όνομα σύνθετο σημαίνει ο "Θεός κρατεί" Οι περισσότεροι Βασιλείς του Ιούδα φέρουν ονόματα με παρόμοια σύνθεση, αποδιδόμενα στη νεοελληνική Θεοκράτης ή Θεο-κρατημένος και κατ΄ επέκταση θεοπρόβλητος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ahaziah of Judah στο Wikimedia Commons