Ιεζεκιήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιεζεκιήλ
Ezekiels Vision Ezekiel Receives Divine Command.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
י (Biblical Hebrew)
Γέννηση621 π.Χ.
Ιερουσαλήμ
Θάνατος569 π.Χ.
Βαβυλώνα
Eορτασμός αγίου10 Απριλίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπροφήτης
Αξιοσημείωτο έργοEzekiel
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Προφήτης Ιεζεκιήλ (εβραϊκά: יְחֶזְקֵאלY'ḥezqēl [jəħɛzˈqēl]) ήταν ένας από τους τέσσερις μεγάλους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Γεννήθηκε στην Ιουδαία το 620 π.Χ. Ήταν γιος ιερέα και έζησε τον καιρό του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα.[1] [2]Πριν πέσει σε αιχμαλωσία το Ισραήλ ήταν ιερέας στο Ναό του Σολομώντα. Οδηγήθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα μετά την πρώτη κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 597 π.Χ. Εκεί κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα το 593 π.Χ. και έδρασε μεταξύ των εξόριστων συμπατριωτών του. Το όνομά του σημαίνει "ο Θεός είναι δυνατός" ή "Εκείνος που ο Θεός δυναμώνει".

Το έργο ανήκει στα Προφητικά Βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, στην υποομάδα Μεγάλοι Προφήτες. Στην Εβραϊκή Βίβλο κατατάσσεται επίσης στους Προφήτες, στην υποομάδα Μεταγενέστεροι Προφήτες. Οι προφητείες του Ιεζεκιήλ περιέχονται στο ομώνυμο βιβλίο της Αγίας Γραφής.

Το βιβλίο του διαιρείται σε τρία μέρη: Το 1ο (κεφ. α’-κδ’) περιέχει προειδοποιήσεις για τη βέβαιη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, το 2ο (κεφ. κε’-λβ’) περιέχει προφητείες καταδίκης για διάφορα ειδωλολατρικά έθνη και το 3ο (κεφ. λγ’-μη’) αποτελείται από προφητείες.[3]

Στην Εκκλησία διαβάζεται κατά τον εσπερινό του Μ. Σαββάτου η προφητεία που περιέχει το όραμα του Ιεζεκιήλ, τη θαυματουργική ζωογόνηση των γυμνών οστών που γίνονται ζωντανοί άνθρωποι μετά το πρόσταγμα του Θεού[4] (κεφ. λζ’ 1-14). Η μνήμη του προφήτη Ιεζεκιήλ τιμάται από την ορθόδοξη Εκκλησία στις 23 Ιουλίου.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Προφήτης Ιεζεκιήλ». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  2. Χαστούπης Αθανάσιος, Το βιβλίο του Ιεζεκιήλ, περιοδικό Θεολογία, τόμος ΝΗ', τεύχος 1, Αθήνα 1987, σελ. 36-62.
  3. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΙΕΖΕΚΙΗΛ ΚΕΦ. 1-5». users.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  4. «Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου». users.uoa.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019. 
  5. thewebform. «23 Ιουλίου - Εορτολόγιο 2019». Εορτολόγιο. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2019.