Ναούμ (προφήτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Προφήτης Ναούμ
Nahum-prophet.jpg
Προφήτης Ναούμ ο Ελκεσαίος
Προφήτης, Άγιος
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.,
Ελκεσέμ,[1] Ισραήλ
Κοίμηση4ος αιώνας π.Χ.,
Ελκεσέμ, Ισραήλ
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ιουδαϊσμό
Εορτασμός1 Δεκεμβρίου απο Ορθόδοξη Εκκλησία[2]

Ο Ναούμ (εβραϊκά: נַחוּם‬ - Naḥūm) είναι πρόσωπο και ένας από τους δώδεκα λεγόμενους μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.[3] Καταγόταν από την φυλή του Συμεών και έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. (άκμασε περί το 460 π.Χ.) στην πόλη Ελκεσέμ για αυτό και ονομάστηκε και Ναούμ ο Ελκεσαίος.[4] Υπάρχει ομώνυμο βιβλίο τριών κεφαλαίων στην Παλαιά Διαθήκη,[5] το οποίο χρονολογείται μεταξύ των βιβλίων του Μιχαία και του Αββακούμ.[6] Έγραψε για το τέλος της Ασσυριακής αυτοκρατορίας, και της πρωτεύουσάς της, Νινευή.

Περιεχόμενο βιβλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στο Α' κεφάλαιο του βιβλίου του υμνεί τον Γιαχβέ εκφράζοντας το μεγαλείο Του λέγοντας τα εξής λόγια:
  "ἀπὸ προσώπου ὀργῆς αὐτοῦ τίς ὑποστήσεται; καὶ τίς ἀντιστήσεται ἐν ὀργῇ θυμοῦ αὐτοῦ; ὁ θυμὸς αὐτοῦ τήκει ἀρχάς, καὶ αἱ πέτραι διεθρύβησαν ἀπ᾿ αὐτοῦ."
  Επεξήγηση: "Ποιός μπορεί να αντέξει και να υπομείνει ενώπιον της οργής του; Ο θυμός του λυώνει ψηλά βουνά. Τα βουνά θρυμματίζονται μπροστά του".[7] (Ναούμ, 1,6)
 • Στο Β' κεφάλαιο του βιβλίου του προαναγγέλλει τον όλεθρο της Νινευή με τα άρματα της, τους Ιππείς και τους θησαυρούς της λέγοντας:
  "σκόπευσον ὁδόν, κράτησον ὀσφύος, ἄνδρισαι τῇ ἰσχύϊ σφόδρα, διότι ἀπέστρεψε Κύριος τὴν ὕβριν Ἰακώβ, καθὼς ὕβριν τοῦ Ἰσραήλ, διότι ἐκτινάσσοντες ἐξετίναξαν αὐτοὺς καὶ τὰ κλήματα αὐτῶν."
  Επεξήγηση: Παρατήρησε τον δρόμο, σφήξε το ζωνάρι σου, δείξε μεγάλη ανδρεία με την δύναμή σου. Διότι ο Κυριος θα απομακρύνει από τους απογόνους του Ιακώβ την ταπείνωση όπως επίσης την ταπείνωση από όλους τους Ισραηλίτες, διότι οι εχθροί της Νινευή θα ανατινάξουν και θα διασκορπίσουν τους κατοίκους της Νινευή και τα παιδιά τους.[7] (Ναούμ, 2,2-3)
 • Στο Γ' κεφάλαιο του βιβλίου του, χαρακτηρίζει τη Νινευή σαν πόλη των αιμάτων, του ψεύδους, της μεγάλης αδικίας και πορνείας λέγοντας:
  "ἱππέως ἀναβαίνοντος καὶ στιλβούσης ῥομφαίας καὶ ἐξαστραπτόντων ὅπλων καὶ πλήθους τραυματιῶν καὶ βαρείας πτώσεως· καὶ οὐκ ἦν πέρας τοῖς ἔθνεσιν αὐτῆς, καὶ ἀσθενήσουσιν ἐν τοῖς σώμασιν αὐτῶν ἀπὸ πλήθους πορνείας. Πόρνη καλὴ καὶ ἐπίχαρις ἡγουμένη φαρμάκων, ἡ πωλοῦσα ἔθνη ἐν τῇ πορνείᾳ αὐτῆς καὶ λαοὺς ἐν τοῖς φαρμάκοις αὐτῆς."
  Επεξήγηση: "Ιππείς ορμητικοί επιτίθενται, στίλβουν τις ρομφαίες τους, λαμποκοπούν τα όπλα τους, πλήθος είναι οι τραυματίες σου, βαρυά η πτώση σου και πολυάριθμα τα έθνη σου, έγκλειστα στα τείχη σου. Ασθενικοί όλοι στο σώμα απο την μεγάλη πορνεία σου. Υπήρξες ωραία και χαριτωμένη πόρνη, πρώτη στα μαγικά σου φίλτρα. Πωλούσες την πορνεία σου στα άλλα έθνη και ο λαός σου τους πουλούσε τα μαγικά σου φίλτρα.[7] (Ναούμ, 3,3-4)

Εορτασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο προφήτης Ναούμ πέθανε ειρηνικά και τάφηκε στον τόπο των πατέρων του.[4] Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει την μνήμη του την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Studies upon prophets of the Old Testament». Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019. 
 2. thewebform. «1 Δεκεμβρίου». Εορτολόγιο. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019. 
 3. «The 12 Minor Prophets». My Jewish Learning (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2019. 
 4. 4,0 4,1 «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Προφήτης Ναούμ». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019. 
 5. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΝΑΟΥΜ». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019. 
 6. "The Chronology of Biblical Prophets", Hauer, C.E. & Young, W. A., Μία Εισαγωγή στην Βίβλο: Ένα ταξίδι σε τρείς κόσμους, σελ.123, Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall, 1994
 7. 7,0 7,1 7,2 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΝΑΟΥΜ, ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1-3». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019.