Μαλαχίας (προφήτης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μαλαχίας
Malachi.jpg
Γενικές πληροφορίες
Eορτασμός αγίου18 Δεκεμβρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπροφήτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Προφήτης Μαλαχίας (εβραϊστί: מַלאָכִי, Μάλακαϊ) είναι βιβλικό πρόσωπο και προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης που φέρεται να συνέγραψε και το ομώνυμο βιβλίο, το τελευταίο των κανονικών της Παλαιάς Διαθήκης[1], αλλά και της Εβραϊκής Βίβλου[2] (Τανάκ).

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα «Μαλαχίας» ερμηνεύεται ως «άγγελός Μου» δηλαδή «άγγελος του Γιαχβέ» (Μαλ. 3,1 - δοὺ ἐγὼ ἐξαποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου, καὶ ἐπιβλέψεται ὁδὸν πρὸ προσώπου μου)[3][4], που πιθανόν έτσι να αποτελεί και ψευδώνυμο του συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου. Ως Προφήτης συγκαταλέγεται στους λεγόμενους «ελάσσονες Προφήτες» ή «μικρούς Προφήτες» και φέρεται ως ο τελευταίος αυτών. Σύμφωνα με τις εξιστορήσεις του βιβλίου του[1], που χρονολογείται στην περίοδο 460 μέχρι 430 π.Χ., εικάζεται ότι άκμασε αυτήν την περίοδο, ή λίγο αργότερα. Ιστορικά, (κατά σύμφωνη γνώμη μελετητών), φέρεται περίπου 80 χρόνια αφότου οι Προφήτες Αγγαίος και Ζαχαρίας παρακίνησαν τον Ιουδαϊκό λαό στην ανέγερση του Νέου Ναού[4], κατά τη λεγόμενη περσική περίοδο, χωρίς όμως ν΄ αναφέρεται η ανοικοδόμηση του Ναού[5].
Την εποχή εκείνη γενικά οι Ιουδαίοι περνούσαν δύσκολους καιρούς έναντι της υποσχόμενης από τον Γιαχβέ «ευημερίας», με συνέπεια να φέρονται ενάντια προς τους Προφήτες θεωρώντας ότι τους είχαν εξαπατήσει, αλλά και κατά του θεού τους που τους είχε απογοητεύσει. Συνέπεια αυτών ήταν να στραφούν προς την ειδωλολατρία με μία αυξανόμενη τάση αδιαφορίας στα πάτρια και τα πρότυπα εκείνα που τους είχε ορίσει ο Γιαχβέ. Γενικά το μήνυμα του Μαλαχία βασίζεται στις απαιτήσεις του Θεού από τον «περιούσιο λαό» του που εξακολουθούν να υφίστανται[5].

Τέλος σημειώνεται ότι είχε και δύο αδελφούς που έφεραν τα ονόματα Ναθαναήλ και Ιωσίας και ότι πρέπει να έζησε επί εποχής Έσδρα και Νεεμία.[5] Καυτηριάζοντας δε στους λόγους του τους Λευίτες, ως ανάξιους για να προσφέρουν θυσίες στον Γιαχβέ[4], διαφαίνεται ότι γνώριζε «εκ των έσω» πολλά, που συνηγορούν στην άποψη ότι πρέπει να ήταν Λευίτης. Στις ομιλίες του αναφέρθηκε στη μέλλουσα κρίση, καθώς και στην προαγγελία του ερχομού του Ιωάννη του Προδρόμου[6].

Εορτολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει αναγνωρίσει Άγιο την μνήμη του οποίου τιμά στις 3 Ιανουαρίου[7], μαζί με τους ιερομάρτυρες Γόρδιο και Θωμαΐδα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David and Patt Alexander Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου, Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.459.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΜΑΛΑΧΙΑΣ». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «Wayback Machine - Tanach». web.archive.org. 28 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  3. «Ο Προφήτης Μαλαχίας». Πεμπτουσία. 2 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΜΑΛΑΧΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  5. 5,0 5,1 5,2 «Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Προφήτης Μαλαχίας». www.saint.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  6. «ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ: ΜΑΛΑΧΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4». users.sch.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019. 
  7. «Ιανουάριος». ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2019.