Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γαλιλαία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλιός δρόμος στη Γαλιλαία

Η Γαλιλαία, εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού ονόματος Γαλείλ (κύκλος, περιοχή) βρίσκεται στον βορρά της περιοχής του σημερινού Ισραήλ. Είναι πολύ γνωστή τοποθεσία λόγω της αναφοράς της στη Καινή Διαθήκη.

Αρχικά Γαλείλ ή Γαλεΐλ ονομαζόταν η βόρεια της πεδιάδας Μπαττώρ ορεινή χώρα. Στη περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν οι Ισραηλίτες όπου παλαιότερα έμεναν και "εθνικοί" εξ ου και η χαρακτηριστική ονομασία της "Γαλιλαία των Εθνών".

Κατά τους χρόνους του Ιησού Χριστού Γαλιλαία ονομαζόταν ολόκληρη η περιοχή βόρεια της Σαμάρειας που αποτελούσε επαρχία της Παλαιστίνης στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα παλαιά εδάφη των φυλών Νεφθαλείμ, Ασήρ ή (Ασώρ ή Χαζόρ), Ζαβουλών και Ισσάχαρ. Η Γαλιλαία χωριζόταν σε Άνω και Κάτω Γαλιλαία των οποίων τα όρια καθόρισε ο Ιώσηπος όπως και τα Ταλμούδ.

Γενικά η Γαλιλαία είναι ορεινή χώρα που συνδέεται στενά με τον Λίβανο όπως η ρίζα με τον κορμό του δένδρου. Ο Ιώσηπος παρέχει σπουδαία περιγραφή αφενός για την ευφορία της Γαλιλαίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως "μέγα κήπο", και αφετέρου για το κλίμα της και τα υπέροχα τοπία της, πολλά των οποίων, παρά τις καταστροφές που έχουν συμβεί, διασώζονται μέχρι και σήμερα. Επίσης ο Ιώσηπος μεταξύ των άλλων υμνεί και την ανδρεία και το φιλελεύθερο πνεύμα των κατοίκων της περιοχής αυτής, των Γαλιλαίων, όπου και εξηγούνται οι επανειλημμένες στάσεις τους κατά των Ρωμαίων.

Την εποχή εκείνη, (1ος αιώνας, μ.Χ.) η Γαλιλαία περιελάμβανε, (κατά Ιώσηπο), 15 πόλεις οχυρωμένες (με τείχη) και 204 χωριά, όλα σε πλήρη ακμή. Στη περιοχή αυτή υπάγονταν και η ιχθυοτρόφος λίμνη της Γεννησαρέτ που σχετίστηκε με την ιστορία του Ιησού Χριστού, όπου κατά τους ιερούς Ευαγγελιστές φέρεται να την επισκέφθηκε 4 φορές, και μία εξ αυτών να την διέπλευσε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.4ος, σελ.971.
  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.671.