Εξέγερση του Βανάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάρτης της περιοχής το 1594

Η Εξέγερση του Βανάτου (σερβικά: Банатски устанак) έγινε το 1594 και ήταν μία από τις τρεις μεγαλύτερες εξεγέρσεις κατά των Οθωμανών στην ιστορία της Σερβίας πριν από την Πρώτη Σερβική εξέγερση. Η περιοχή του Βανάτου τότε ανήκε στο Βιλαέτι της Τιμισοάρα. Κέντρο της εξέγερσης ήταν το Βρσατς (Vrsac), και ηγέτης της ο Τεοντόρ Νεστόροβιτς, επίσκοπος του Βρσατς. Δύο ακόμη ηγέτες της εξέγερσης ήταν ο Σάββα Μπαν και ο Βέλλα Μιρόνιτσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι αντάρτες Σέρβοι κατέλαβαν αρκετές πόλεις του Βανάτου συμπεριλαμβανομένων του Βρσατς, Bečkerek και Lipova, Titel και Bečej. Το μέγεθος αυτής της εξέγερσης απεικονίζεται από το στίχο από ένα τραγούδι της Σερβίας: "! Sva se butum zemlja pobunila, Šest stotina podiglo se Sela, Svak na cara pušku podigao" («Το σύνολο της γης έχει επαναστατήσει, εξακόσια χωριά ξεσηκώθηκαν, όλοι σημάδεψε με το όπλο τον σουλτάνο»).

Η εξέγερση είχε το χαρακτήρα ιερού πολέμου, οι αντάρτες Σέρβοι κρατούσαν σημαίες με την εικόνα του Αγίου Σάββα και ο Σινάν Πασά που ηγούνταν του οθωμανικού στρατού διέταξε τον στρατό του να φέρει την πράσινη σημαία που περιέχει ισλαμική καλλιγραφία και την έφεραν από τη Δαμασκό.

Τελικά, η εξέγερση καταπνίγηκε και οι περισσότεροι από τους Σέρβους από την περιοχή αυτή φοβούμενοι τα οθωμανικά αντίποινα κατέφυγαν στην Τρανσυλβανία αφήνοντας το Βανάτο περιοχή έρημη. Οι οθωμανικές αρχές που χρειάζονταν πληθυσμό σε αυτή την εύφορη γη υποσχέθηκαν επιείκεια σε όλους όσους επιστρέψουν. Ο σερβικός πληθυσμός επέστρεψε πίσω αλλά οι αρχηγοί της εξέγερσης πιάστηκαν και εκτελέστηκαν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dušan Belca, Mala istorija Vršca, Vršac, 1997.
  • Dušan J. Popović, Srbi u Vojvodini, vol. 1-3, Novi Sad, 1990.
  • Drago Njegovan, Prisajedinjenje VOJVODINE Srbiji, Novi Sad, 2004.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Uprising in Banat της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).