Εγιαλέτι της Τεμεσβάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βιλαέτι της Τεμεσβάρ)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εγιαλέτι στον χάρτη της κεντρικής Ευρώπης το 1683

Το Εγιαλέτι ή Πασαλίκι της Τεμεσβάρ (τουρκικά: Eyâlet-i Temeşvar) ήταν διοικητική διαίρεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διοικητικό κέντρο του ήταν η πόλη "Τεμεσβάρ", σημερινή πόλη της Ρουμανίας Τιμισοάρα, όπου οφείλει και το όνομα του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγιαλέτι δημιουργήθηκε το 1552 όταν η περιοχή κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιελάμβανε εδάφη της σημερινής Σερβίας, Ρουμανίας, και Ουγγαρίας. Στην περιοχή εισέβαλε και την κατέκτησε στο όνομα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο εξισλαμισμένος Σέρβος Μεχμέτ Πασάς Σοκόλοβιτς, και έπειτα προχώρησε και στην κατάκτηση του Βανάτου.

Το εγιαλέτι υπήρξε μέχρι το 1716 όταν οι Τούρκοι εκδιώχθηκαν και η περιοχή και πέρασε υπό την κυριαρχία των Αψβούργων μέχρι το 1718. Η Αυστροουγγαρία στην περιοχή δημιούργησε μια νέα επαρχία που ονομαζόταν Βανάτο Ταμίσκι.

Διοικητικές διαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1552 αναφέρονται τα εξής σαντζάκια :
Το 1660 αποσπάστηκαν τα Σαντζάκια του Βελίκι Βαραντίν, Λουγκόσι, Κάσας, Μπεσλέκ και Γιάνοβας στο νέο Βιλαέτι του Βαραντίν.

Το 1699 αποτελείται από τα εξής Σαντζάκια:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Др Душан Ј. Поповић, Срби у Војводини, књига 1, Нови Сад, 1990.
  • Милан Тутуров, Банатска рапсодија, Нови Сад, 2001.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Темишварски пашалук της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).