Σοκολού Μεχμέτ Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σοκολού Μεχμέτ Πασάς
Sokullupasa.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
صقللى محمد پاشا‎ (Οθωμανικά Τουρκικά)
Γέννηση 1505
Σοκολόβιτσι
Θάνατος 11  Οκτωβρίου 1579
Κωνσταντινούπολη[1]
Αιτία θανάτου τραύμα από μαχαίρι
Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Τόπος ταφής Κωνσταντινούπολη
Κατοικία Αδριανούπολη
Κωνσταντινούπολη
Σοκολόβιτσι
Εθνικότητα Σέρβοι
Χώρα πολιτογράφησης Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θρησκεία Σουνιτισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσα Σερβικά
Ομιλούμενες γλώσσες Σερβικά
Οθωμανικά τουρκικά
Περσική γλώσσα
Αραβικά
λατινική γλώσσα
Νέα βενετική γλώσσα
Σπουδές Enderun School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
αξιωματικός
Οικογένεια
Σύζυγος Εσμαχάν Σουλτάν
Τέκνα Sokulluzade Hasan Pasha
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατός στρατηγός/
Πόλεμοι/μάχες Οθωμανική εισβολή στην Κύπρο, Ottoman–Safavid War και Ottoman–Safavid War
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μεγάλος βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1565–1579)
καπουδάν πασάς (1546–1550)
Beylerbey of Rumelia
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σοκολού Μεχμέτ Πασάς (Τούρκ.: Sokollu Mehmed Paşa, Οθωμανικά: سوکلو محمد پاشا) ήταν Μεγάλος Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1565 έως το 1579. Διατήρησε το αξίωμά του υπό την εξουσία τριών Σουλτάνων: Του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, του Σελίμ Β' και του Μουράτ Γ'.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μεχμέτ γεννήθηκε το 1506 στο Σοκολόβιτσι ( Sokolovići) της Σερβίας. Ήταν Σερβικής καταγωγής. Το χριστιανικό όνομά του ήταν Μπάγιτσα ή Μπάγιο Νέναντιτς (Бајица Ненадић, Бајо). Το 1519 στο πλαίσιο του παιδομαζώματος προικισμένων Χριστιανών ο Μεχμέτ βρέθηκε αρχικά στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεχώρισε γρήγορα για τις πνευματικές του ικανότητες. Ως απλός στρατιώτης πήρε μέρος στη μάχη του Μοχάτς (1526) και στην πρώτη πολιορκία της Βιέννης 1529. Το 1546, μετά το θάνατο του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα τον διαδέχθηκε ως αρχιναύαρχος (Καπουδάν Πασάς) του οθωμανικού στόλου. Το 1551 πήρε τον τίτλο του Μπεηλέρμπεη της Ρούμελης (Ευρωπαϊκό τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας). Ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν, εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες που επιδείκνυε ο Μεχμέτ, του έδωσε το αξίωμα του τρίτου Βεζίρη το 1555. Το 1561 του απονεμήθηκε ο τίτλος του δεύτερου Βεζίρη.

Το 1562 παντρεύτηκε την εγγονή του Σουλεϊμάν και κόρη του Ηγεμόνα Σελίμ (μετέπειτα Σελίμ Β'), Εσμαχάν Σουλτάν. Τον Ιούνιο του 1565, μετά το θάνατο του Σεμίζ Αλί Πασά, ο Σουλεϊμάν έδωσε στο Σοκολού το αξίωμα του Μεγάλου Βεζίρη. Μετά το θάνατο του Σουλεϊμάν και την άνοδο στο θρόνο του Σελίμ Β', ο Σοκολού όχι μόνο διατήρησε το αξίωμά του αλλά και έγινε αυτός ο ουσιαστικός κυβερνήτης της αυτοκρατορίας. Μετά το θάνατο του Σελίμ και την άνοδο στο θρόνο του Μουράτ Γ', ο Σοκολού διατήρησε το αξίωμά του αλλά έπρεπε πια να αντιμετωπίζει την αυξανόμενη δυσπιστία, που προερχόταν από την αύξηση της δύναμης και της επιρροής του. Στις 11 Οκτωβρίου 1579 ο Σοκολού Μεχμέτ Πασάς δολοφονήθηκε από έναν δερβίση.