Επεισόδιο του Πετριτσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Ελληνοβουλγαρικό επεισόδιο του 1925 αναφέρεται σε ένα μεθοριακό επεισόδιο που έλαβε χώρα το 1925, μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, και οδήγησε σε μικρής διάρκειας γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας Έλληνας στρατιώτης που υπηρετούσε σε συνοριακό φυλάκιο της Μακεδονίας, κυνηγώντας τον σκύλο του, πέρασε τη συνοριακή γραμμή και σκοτώθηκε από τα πυρά ενός Βούλγαρου σκοπού. Στη συνέχεια, ένας Έλληνας λοχαγός, που προσέγγισε το πτώμα του στρατιώτη, κρατώντας λευκή σημαία, προκειμένου να το συλλέξει, εκτελέστηκε από βουλγαρικά πυρά. Ακολούθησε επίθεση και κατάληψη του ελληνικού φυλακίου από τις βουλγαρικές δυνάμεις. Κατά την ανταλλαγή πυρών, νεκρός έπεσε ένας ακόμη έλληνας στρατιώτης. Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη η Βουλγαρία για το περιστατικό και να αποζημιώσει την οικογένεια του νεκρού αξιωματικού. Οι Βούλγαροι αρνήθηκαν και ο Πάγκαλος διέταξε την εισβολή ελληνικών δυνάμεων στην Βουλγαρία. Οι Ελληνικές δυνάμεις προέλασαν με μεγάλη επιτυχία και κατέλαβαν σημαντικό τμήμα του Βουλγαρικού εδάφους. Η Βουλγαρία αδυνατώντας να ανακόψει την ελληνική προέλαση προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών.

Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την ελληνική εισβολή και ζήτησε την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων και την αποζημίωση της Βουλγαρίας. Η Αγγλία, που φιλοδοξούσε να μετριάσει τη Ρωσσική επιρροή επί των Σλάβων των Βαλκανίων και να αναδειχθεί σε τοποτηρητή της περιοχής, απείλησε να χρησιμοποιήσει τον στόλο της κατά της Ελλάδας. Υπό αυτή την απειλή, ο Πάγκαλος αναγκάστηκε να αποδεχθεί αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τα εδάφη που είχαν καταλάβει και καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στη Βουλγαρία. Οι συνολικές απώλειες του πολέμου ήταν περίπου 50 άτομα. Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την ανισότητα μεταχείρισης, σε σχέση με εκείνη της Ιταλίας κατά την εισβολή ιταλικών δυνάμεων στην Κέρκυρα, το 1923, ως αντίποινα για το φόνο του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι καθώς επιθεωρούσε τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.