Πλέβεν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 29: Γραμμή 29:


===Μεσαίωνας===
===Μεσαίωνας===
Κατά το [[Μεσαίωνα|Μεσαίωνα]] το Πλέβεν ήταν ένα αρκετά αναπτυγμένο φρούριο της Πρώτης και της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Οταν οι [[Σλάβοι]] κατοίκησαν την περιοχή, έδωσαν στον οικισμό το σύγχρονο όνομά του ( το ΄Πλέβεν΄ προέρχεται είτε από τη [[Σλαβικές γλώσσες|Σλαβική λέξη]] ΄΄πλέβνια΄΄ (αχυρώνας), ή από το ΄΄πλέβελ΄΄, που σημαίνει ΄΄αγριόχορτο΄΄ και έχουν την ίδια ρίζα). Το όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα διάταγμα του Ούγγρου βασιλιά [[Στέφανος Ε΄ της Ουγγαρίας|Στέφανου Ε΄]] σε σχέση με μία στρατιωτική επιχείρηση στα Βουλγαρικά εδάφη.
Κατά το [[Μεσαίωνα|Μεσαίωνα]] το Πλέβεν ήταν ένα αρκετά αναπτυγμένο φρούριο της Πρώτης και της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Οταν οι [[Σλάβοι]] κατοίκησαν την περιοχή, έδωσαν στον οικισμό το σύγχρονο όνομά του ( το ΄Πλέβεν΄ προέρχεται είτε από τη [[Σλαβικές γλώσσες|Σλαβική]] λέξη ΄΄πλέβνια΄΄ (αχυρώνας), ή από το ΄΄πλέβελ΄΄, που σημαίνει ΄΄αγριόχορτο΄΄ και έχουν την ίδια ρίζα). Το όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα διάταγμα του Ούγγρου βασιλιά [[Στέφανος Ε΄ της Ουγγαρίας|Στέφανου Ε΄]] σε σχέση με μία στρατιωτική επιχείρηση στα Βουλγαρικά εδάφη.


Το γεγονός όμως που έκανε πασίγνωστη την πόλη αυτή στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία είναι η ηρωική άμυνα του Οθωμανού στρατηγού Οσμάν Πασά κατά τον [[Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877-1878)|Ρωσοτουρκικό πόλεμο 1877-1878)]] με τις περίφημες [[μάχες της Πλεύνας]] σε ανάμνηση των οποίων έχουν ανεγερθεί πλείστα μνημεία στη περιοχή.
Το γεγονός όμως που έκανε πασίγνωστη την πόλη αυτή στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία είναι η ηρωική άμυνα του Οθωμανού στρατηγού Οσμάν Πασά κατά τον [[Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877-1878)|Ρωσοτουρκικό πόλεμο 1877-1878)]] με τις περίφημες [[μάχες της Πλεύνας]] σε ανάμνηση των οποίων έχουν ανεγερθεί πλείστα μνημεία στη περιοχή.

Έκδοση από την 06:01, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Συντεταγμένες: 43°25′00″N 24°37′00″E / 43.416667°N 24.616667°E / 43.416667; 24.616667

Πρότυπο:Πόλη (Βουλγαρία)


Η Πλέβεν (βουλγαρικά: Плевен), γνωστότερη στην ελληνική γραμματεία ως Πλεύνα, ή Πλέβνα είναι η 7η σε πληθυσμό πόλη της Βουλγαρίας. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και είναι το κέντρο της ομώνυμης επαρχίας και δήμου. Έχει 108.214 κατοίκους (2012).

Διεθνώς γνωστή για την Πολιορκία της Πλέβνας του 1877 είναι σήμερα μεγάλο οικονομικό κέντρο της Βορειοδυτικής και της Βόρειας Βουλγαρίας. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Βουλγαρίας από εμπορική άποψη και αποτελεί οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο στη γραμμή Σόφιας - Βάρνας.

Iστορία

Προϊστορία και αρχαιότητα

Τα αρχαιότερα ίχνη ανθρωπινης εγκατάστασης στην περιοχή χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεολιθική περίοδος). Πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ αυτών ο θησαυρός του Νικολάεβο, μαρτυρούν τον πλούσιο πολιτισμό των Θρακών, που κατοικούσαν στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Τα πρώτα χρόνια μ.Χ. η περιοχή έγινε τμήμα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μοισίας και δημιουργήθηκε ένας οδικός σταθμός, ονόματι Στοργκόσια, δημιουργήθηκε κοντά στο σημερινό Πλέβεν, στο δρόμο από την Οίσκο (κοντά στο σημερινό Γκίγκεν) στη Φιλιππούπολη, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε φρούριο. Ενα από τα αξιολογότερα αρχαιολογικά μνημεία στη Βουλγαρία από αυτή την περίοδο είναι η Πρωτοχριστιανική βασιλική από τον 4ο αιώνα, που ανακαλύφθηκε κοντά στη σύγχρονη πόλη.

Μεσαίωνας

Κατά το Μεσαίωνα το Πλέβεν ήταν ένα αρκετά αναπτυγμένο φρούριο της Πρώτης και της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Οταν οι Σλάβοι κατοίκησαν την περιοχή, έδωσαν στον οικισμό το σύγχρονο όνομά του ( το ΄Πλέβεν΄ προέρχεται είτε από τη Σλαβική λέξη ΄΄πλέβνια΄΄ (αχυρώνας), ή από το ΄΄πλέβελ΄΄, που σημαίνει ΄΄αγριόχορτο΄΄ και έχουν την ίδια ρίζα). Το όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα διάταγμα του Ούγγρου βασιλιά Στέφανου Ε΄ σε σχέση με μία στρατιωτική επιχείρηση στα Βουλγαρικά εδάφη.

Το γεγονός όμως που έκανε πασίγνωστη την πόλη αυτή στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία είναι η ηρωική άμυνα του Οθωμανού στρατηγού Οσμάν Πασά κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο 1877-1878) με τις περίφημες μάχες της Πλεύνας σε ανάμνηση των οποίων έχουν ανεγερθεί πλείστα μνημεία στη περιοχή. Ήδη από την δεκαετία του 1930, που ο πληθυσμός της αριθμούσε τις 30.000 κατοίκους υπήρχαν γυμνάσια αρρένων και θηλέων, επαγγελματική σχολή γεωπονικής και άλλες λαϊκών επαγγελμάτων. Την ίδια εποχή παρουσίαζε ανεπτυγμένη κεραμική, βυρσοδεψία, αμαξοποιία, εργοστάσια κατασκευής σιδηροκιβωτίων, γεωργικών εργαλείων, σιδηρόβεργων, βαμβακερών και λινών υφασμάτων, βαφεία, πλεκτήρια κλπ. Ονομαστή επίσης ήταν σ΄ όλη τη Βουλγαρία η κατ΄ έτος τελούμενη στη πόλη ζωο-πανήγυρη.
Το 1926 σ΄ όλη την περιοχή του ομώνυμου νομού καλλιεργούνταν 40 και πλέον εκατομμύρια στρέμματα στα οποία και απασχολούνταν περί τους 224.000 άνδρες και γυναίκες.