Λόβετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 43°08′N 24°43′E / 43.133°N 24.717°E / 43.133; 24.717

Λόβετς
Ловеч
Έμβλημα
Γέφυρα στο Λόβετς
Λόβετς στον χάρτη: Βουλγαρία
Λόβετς
Διοίκηση
Χώρα Βουλγαρία
Επαρχία Λόβετς
Γενικές πληροφορίες
Πληθυσμός 36.600 (2012)
Έκταση 70,001 m2
Υψόμετρο 200 m
Διαδικτυακός τόπος
σελίδα: www.lovech.bg
Λόβετς: Κτήριο με τοπική αρχιτεκτονική

Το Λόβετς (βουλγαρικά: Ловеч) είναι πόλη της βορειοκεντρικής Βουλγαρίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, με πληθυσμό 36.600 κατοίκους (2012) και είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Όσαμ (Osam). Βρίσκεται 167 χλμ. βορειοανατολικά της Σόφιας και 35 χλμ. δυτικά του Βέλικο Τάρνοβο. Η πόλη έχει φαρδείς δενδρόφυτους δρόμους, κατάφυτα πάρκα και αποτελεί σημαντικό εμπορικό, διοικητικό και παραθεριστικό κέντρο της περιοχής. Το Λόβετς είναι γνωστό ως η «πόλη με τις πασχαλιές».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λόβετς είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Βουλγαρίας. Όπως προκύπτει από αρχαιολογικά ευρήματα, υπήρξε προϊστορικός οικισμός. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ανήκαν στη θρακική φυλή των Meldi, που ίχνη τους χρονολογούνται από τον 4ο π. Χ. αιώνα και οι οποίοι ίδρυσαν την πρωτεύουσά τους με το όνομα Melta, που βρισκόταν στη σημερινή περιοχή Βαρόσα (Varosha) του Λόβετς.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, το Λόβετς αποτελούσε μεγάλης στρατιωτικής σημασίας σταθμό των Ρωμαίων, με το όνομα Πρεζίντιουμ (Prezidium). Στα μέσα του 11ου αιώνα, η πόλη και το κάστρο του Λόβετς συνδέονται με τις επιδρομές των Πετσενέγκων (Pechenegs) στη Βόρεια Βουλγαρία.

Μετά την επανάσταση των Βουλγάρων κατά το 12ο αιώνα, με αρχηγούς τους αδελφούς Πέτκο και Άσσεν, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ Άγγελος υπέγραψε συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Βουλγαρίας, με την οποία η Βουλγαρία αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο βασίλειο.

Κατά το Μεσαίωνα, η πόλη του Λόβετς αποτελούσε σημαντικό κέντρο στρατηγικής σημασίας. Το 1393, η πόλη υπέκυψε στις τουρκικές εισβολές και αποτέλεσε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στα τέλη της τουρκικής κυριαρχίας κατά το 19ο αιώνα, το Λόβετς έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο βουλγαρικό αγώνα εναντίον της τουρκικής καταπίεσης και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του αντιτουρκικού αισθήματος.

Κατά την περίοδο αυτή, ο εθνικός ήρωας της Βουλγαρίας και ηγέτης του επαναστατικού αγώνα εναντίον των Τούρκων Βασίλι Λέφσκι (Vasil Levski) συνελήφθη στο χωριό Κάκρινα (Kakrina), πολύ κοντά στο Λόβετς, όπου το σπίτι του έχει μετατραπεί σήμερα σε αξιοθέατο, και αργότερα απαγχονίστηκε στη Σόφια.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόβετς: Η σκεπαστή γέφυρα

Το σύμβολο της πόλης του Λόβετς και πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της είναι η «Σκεπαστή Γέφυρα» (βουλγαρικά: Покрит мост, Pokrit most), πάνω από τον ποταμό Όσαμ, που συνδέει την παλιά πόλη (Βαρόσα) με τη νέα πόλη του Λόβετς και όπου στο εσωτερικό της υπάρχουν κι από τις δυο μεριές της τουριστικά και λαϊκής τέχνης μαγαζιά.

Η περίφημη Σκεπαστή Γέφυρα, που προϋπήρχε στη θέση της σημερινής γέφυρας, χτίστηκε στα 1872 – 1874 από το Βούλγαρο αρχιμάστορα και γλύπτη Kolyo Ficheto (1800 – 1881). Η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1925 και ξαναχτίστηκε το 1931. Το μήκος της είναι 106 μέτρα.

Άλλα αξιοθέατα είναι το περίφημο Πάρκο του Λόφου Στράτες (Stratesh Hill Park) στη δεξιά όχθη του ποταμού Όσαμ, με τις περίφημες πασχαλιές του. Σε απόσταση 20 χλμ. από το Λόβετς βρίσκεται και το εκπληκτικής ομορφιάς Σπήλαιο Ντεβέτασκα (Devetashka Cave), το οποίο κατοικούνταν κατά την προϊστορική εποχή και είναι πλούσιο σε σταλακτίτες, σταλαγμίτες, ένα υπόγειο ποτάμι και καταρράκτη.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Διασημότητες του Λόβετς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λόβετς είναι η γενέθλια πόλη του Βούλγαρου δραματουργού και μυθιστοριογράφου Ντιμιτάρ Ντίμοφ (Dimitar Dimov, 1909 – 1966), του συνθέτη Λιουμπομίρ Πίπκοφ (Lyubomir Pipkov, 1904 – 1974), όπως και του πρώτου Βούλγαρου κοσμοναύτη του Σουγιούζ – 33 (Απρίλιος 1979) Γκιόργκι Ιβάνοφ (Georgi Ivanov, γεν. 1940).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

• "BULGARIA: Tour Guide", TANGRA TanNakRa Publisher, Sofia, 2006.

• Εγκυκλοπαίδεια "Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα", λήμμα "Λόβετς", τόμ. 39, σελ. 58, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.