Εθνικός Κήρυξ (ΗΠΑ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνικός Κήρυξ
Εθνικός Κήρυξ.png
ΤύποςΕφημερίδα
ΙδρυτήςΠέτρος Τατάνης
ΕκδότηςΑντώνης Η. Διαματάρης
Ίδρυση1915, 104 έτη πριν (1915)
ΓλώσσαΕλληνικά, Αγγλικά
Έδρα37-10 30th Street, Long Island City, New York 11101.
Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
Ιστοσελίδαhttps://www.ekirikas.com/
δεδομένα

Ο «Εθνικός Κήρυξ» (στα αγγλικά, The National Herald) είναι ελληνική εφημερίδα της Αμερικής, ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου του 1915 στην Νέα Υόρκη.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου του 1915 από τον Πελοποννήσιο[1] Πέτρο Π. Τατάνη, με αρχισυντάκτη τον Δημήτριο Καλλίμαχο. Ο Τατάνης κατάθεσε το τεράστιο, για την εποχή, ποσό των 100.000 δολαρίων σε τράπεζα ως εγγύηση για τη μονιμότητα της εφημερίδας του. Η δεσπόζουσα από πλευράς κυκλοφορίας εφημερίδα "Ατλαντίς"[2] (που ιδρύθηκε την 3η Μαρτίου το 1894 από τον επιχειρηματία Σόλωνα Ι. Βλαστό ως εβδομαδιαία και το 1905 κυκλοφόρησε ως ημερήσια και τερμάτισε την κυκλοφορία της το 1973.) υποστήριζε με φανατισμό τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο Εθνικός Κήρυκας αντίθετα εκδόθηκε, πιθανότατα, κατόπιν παρότρυνσης του Ελευθέριου Βενιζέλου, για να αποτελέσει το αντίβαρο στην Ατλαντίδα. Ο Τατάνης παρέμενε εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1933, όταν η βαθιά οικονομική κρίση τον ανάγκασε να τον πουλήσει. Εκδότης της εφημερίδας σήμερα είναι ο Αντώνης Η. Διαματάρης.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε φανεί ήδη από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του ότι είχε δημιουργηθεί για να υπηρετήσει κάτι μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρθενικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, την Παρασκευή 2 Απριλίου του 1915, φιλοξενείται συνέντευξη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε ότι «Θα έκαμνε την Ελλάδα ίσην με την Ιταλίαν».

Εκδότες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την ίδρυση της εφημερίδας μέχρι σήμερα έχουμε τους εξής εκδότες:

  • Πέτρος Π. Τατάνης: 1915- 1933
  • Ευριπίδης Κεχαγιάς, Πολ Δήμος: 1933-1940
  • Βάσος Ι. Βλαβιανός: 1940-1947
  • Μπάμπης Μαρκέτος: 1947-1977
  • Ευγένιος Ρωσσίδης: 1977-1978
  • Γιώργος Λεονάρδος, Αντώνης Η. Διαματάρης 1978-1979
  • Αντώνης Η. Διαματάρης 1979-σήμερα

Μετά τον Π. Τατάνη η εφημερίδα πέρασε στους Κεχαγιά - Δήμο. Το 1940 η ιδιοκτησία της εφημερίδας πέρασε στον καθηγητή Βάσo Βλαβιανό, ο οποίος στον Εμφύλιο τάχθηκε με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Όμως το 1947 ο Βλαβιανός, ένας άνθρωπος με δυνατότητα παρέμβασης στην Αμερικανική πολιτική ζωή, αναγκάστηκε να πωλήσει την εφημερίδα στον Μπάμπη Μαρκέτο, ο οποίος μετά μια μακρά, γόνιμο περίοδο 30 ετών στο πηδάλιο, τον πούλησε στον δικηγόρο και υφυπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ, Ευγένιο Ρωσσίδη.

Το 1978 ο Ρωσσίδης υπό την πίεση της νεο–ιδρυθείσας εφημερίδας "Πρωινή", της Φανής Πεταλίδου, η οποία εισήγαγε αρκετούς μοντερνισμούς όπως π.χ. το μικρό -tabloid- σχήμα και τη μέθοδο της λινοτυπικής, πούλησε το 50% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας, το 25% στον διευθυντή της Σύνταξης Γιώργο Λεονάρδο και το άλλο 25% στον Οικονομικό Διευθυντή της Αντώνη Η. Διαματάρη. Μέσα σε λίγους μήνες ο Ρωσσίδης τους πούλησε και το άλλο 50%, από 25% στον κάθε ένα. Μέσα σε ελάχιστους μήνες και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1979 ο Αντώνης Η. Διαματάρης εξαγόρασε το ποσοστό των μετοχών του Λεονάρδου αποκτώντας έτσι το 100% των μετοχών του "Ε.Κ." το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.

Τα γραφεία και το κτίριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρχικά, ενοικιασμένα για περισσότερα από έξι δεκαετίες, γραφεία της εφημερίδας μαζί με τα ταχυπιεστήρια ήταν στην 140 West 26th Street στο Μανχάταν, λίγα τετράγωνα μακριά από την "Ατλαντίδα" κι αυτό γιατί ο περισσότερος Ελληνισμός την εποχή εκείνη στη Νέα Υόρκη ήταν συγκεντρωμένος στη δυτική πλευρά του Μανχάταν.

Επί εποχής Ρωσσίδη τα γραφεία της εφημερίδας μεταφέρθηκαν στο 257 Park Ave South, στον 20ό όροφο, όπου και επιχειρήθηκε με μεγάλες δυσκολίες αρχικά η μετατροπή της τεχνολογίας της παραγωγής από το cold type στις λινοτυπικές μηχανές. Η εφημερίδα την εποχή εκείνη τυπωνόταν σε εμπορικά πιεστήρια στο China Town.

Αργότερα, το 1982, επί ιδιοκτησίας Α. Η. Διαματάρη τα γραφεία της εφημερίδας μεταφέρθηκαν στο 41-17 Crescent Street, μισό τετράγωνο πριν από τη γέφυρα Queensboro, ή γέφυρα των 59 Δρόμων, στο Long Island City. Λίγους μήνες αργότερα, ο Διαματάρης αγόρασε το κτίριο και έτσι για πρώτη φορά, μετά από 67 έτη ζωής, ο Εθνικός Κήρυξ απέκτησε ιδιόκτητο κτίριο.

Το 1984 η εφημερίδα ενοικίασε γραφείο στην Αθήνα –επί της οδού Καρύτση- και το 1988 απέκτησε τα δικά της ιδιόκτητα γραφεία στη συμβολή των οδών Δημοκρίτου 1 και Ακαδημίας, που διατηρεί μέχρι τώρα όπου και απασχολεί πολυάριθμο προσωπικό.

Σε λίγους μήνες ο "Ε.Κ." απέκτησε και το δικό του ταχύ πιεστήριο που στεγαζόταν επίσης σε κτίριο δικής του ιδιοκτησίας, εφαπτόμενο του κτιρίου των γραφείων του. Η ανασυγκρότηση της εφημερίδας προχωρούσε με γοργά βήματα. Προσλήφθηκαν νέοι, ταλαντούχοι συντάκτες και στελεχώθηκαν όλα τα τμήματα με κατάλληλο προσωπικό για τη σωστή και ευγενική εξυπηρέτηση της Ομογένειας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]