Λινοτυπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λινοτυπία ενός δέντρου σε μια λίμνη

Η λινοτυπία , είναι μια τεχνική χαρακτικής, μια παραλλαγή ξυλογραφίας στην οποία χρησιμοποιείται ένα φύλλο λινέλαιου (μερικές φορές τοποθετημένο σε ξύλινο πίνακα) για ανάγλυφη επιφάνεια. Ένα σχέδιο κόβεται στην επιφάνεια του λινοτάπητα με ένα κοφτερό μαχαίρι, σμίλη σε σχήμα V ή καλέμι, με τις ανυψωμένες (μη σκαλισμένες) περιοχές να αντιπροσωπεύουν μια αντιστροφή (εικόνα καθρέφτη) των μερών που εμφανίζονται τυπωμένα. Το φύλλο λινοτάπητα μελανώνεται με ρολό και στη συνέχεια αποτυπώνεται σε χαρτί ή ύφασμα. Η πραγματική εκτύπωση μπορεί να γίνει με το χέρι ή με τυπογραφική μηχανή .

Τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρήση μιας σμίλης για να κοπεί ένα σχέδιο σε λινέλαιο για εκτύπωση λινογραφίας
Εκτύπωση λινογραφίας χρησιμοποιώντας ένα σχέδιο κομμένο σε λινέλαιο για να γίνει μια εκτύπωση σε χαρτί

Δεδομένου ότι το σκαλισμένο υλικό δεν έχει κατευθυντικές γραμμές και δεν τείνει να σχίζεται, είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν ορισμένα καλλιτεχνικά εφέ με το λινό παρά με τα περισσότερα ξύλα, αν και οι προκύπτουσες εκτυπώσεις δεν έχουν τον συχνά γωνιακό κοκκώδη χαρακτήρα των ξυλογραφιών και των χαρακτικών. Το λινό είναι γενικά κομμένο σε κύβους, πολύ πιο εύκολο να κοπεί από το ξύλο, ειδικά όταν θερμαίνεται, αλλά η πίεση της διαδικασίας εκτύπωσης υποβαθμίζει την πλάκα πιο γρήγορα και είναι δύσκολο να δημιουργηθούν μεγαλύτερα έργα λόγω της ευθραυστότητας του υλικού.

Οι λινοκοπές μπορούν επίσης να επιτευχθούν με την προσεκτική εφαρμογή έργου στην επιφάνεια του λινού. Αυτό δημιουργεί μια επιφάνεια παρόμοια με μια μαλακή οξυγραφία και αυτές οι πλάκες καυστικού λινού μπορούν να εκτυπωθούν είτε με αναγλυφοτυπία, με βαθυτυπία είτε με τρόπο εκτύπωσης με ιξώδες .

Μπορούν να γίνουν έγχρωμες λινοτυπίες χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό πίνακα για κάθε χρώμα όπως στην ξυλογραφία, όπως έκαναν συχνά οι καλλιτέχνες της Σχολής Γκροσβένορ, αλλά, όπως έδειξε ο Πάμπλο Πικάσο, τέτοιες εκτυπώσεις μπορούν επίσης να επιτευχθούν χρησιμοποιώντας ένα μόνο κομμάτι λινέλαιου σε αυτό που ονομάζεται «αναγωγική» μέθοδος εκτύπωσης. Ουσιαστικά, μετά από κάθε διαδοχικό χρώμα που αποτυπώνεται στο χαρτί, ο καλλιτέχνης στη συνέχεια καθαρίζει την λινοτυπική πλάκα και κόβει ό,τι δεν θα αποτυπωθεί για το χρώμα που θα εφαρμοστεί στη συνέχεια. [1]

Λόγω της ευκολίας χρήσης, η λινοτυπία χρησιμοποιείται ευρέως στα σχολεία για να μυήσει τα παιδιά στην τέχνη της χαρακτικής, χρησιμοποιώντας την για να ολοκληρώσουν πολλές εργασίες στο μάθημα τέχνης αντί να πηγαίνουν κατευθείαν στο μολύβι και τη γόμα. Ομοίως, οι μη επαγγελματίες καλλιτέχνες συχνά κόβουν λινό αντί ξύλου για εκτύπωση. Παρόλα αυτά, στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης η λινογραφία είναι ένα καθιερωμένο επαγγελματικό έντυπο μέσο, λόγω της εκτεταμένης χρήσης της από τους καλλιτέχνες της Σχολής Γκροσβένορ, ακολουθούμενη από τον Πάμπλο Πικάσο και τον Ανρί Ματίς .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Judging the Authenticity of Prints by The Masters by David Rudd Cycleback. Retrieved: 2011-12-17.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]