Αντώνιος Πεπανός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνιος Πεπανός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1866[1]
Πάτρα
Θάνατος1918
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακολυμβητής
Ολυμπιακό μετάλλιο
Χώρα συμμετοχής: Ελλάδα Ελλάδα
Κολύμβηση
Αργυρό 1896 Αθήνα 500 μέτρα ελεύθερο

Ο Αντώνιος Πεπανός (αναφέρεται και ως Πέπανος) ήταν Έλληνας αθλητής της κολύμβησης. Γεννήθηκε το 1866 στην Πάτρα. Την εποχή του αναγνωρίστηκε ως ο κορυφαίος κολυμβητής της χώρας και έλαβε την πρώτη θέση σε όλους τους τοπικούς αγώνες που είχε μετάσχει.

Το 1896, στους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών, ανακηρύχθηκε δεύτερος ολυμπιονίκης στην κολύμβηση 500 μέτρων με πρώτο τον αυστριακό Πάουλ Νόιμαν. Ο αγώνας διεξάχθηκε στη Ζέα την 30η Μαρτίου, ο δε ίδιος υπέφερε από βαρύ κρυολόγημα και αιμορραγία στην μύτη, για αυτό άλλωστε απείχε από τα 1.200 μέτρα όπου είχε επίσης δηλώσει συμμετοχή.

Ήταν ιδιοκτήτης καφενείου στην πλατεία Γεωργίου Α΄ στο κέντρο της πόλης της Πάτρας. Διετέλεσε αθλητής του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου Πατρών (μετέπειτα: Παναχαϊκή Γ.Ε.) από το 1891, έτος ίδρυσης του συλλόγου, καθώς και μουσικός της φιλαρμονικής ορχήστρας. Απεβίωσε το 1918.

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πεπανός θεωρήθηκε κατά την ενεργό του δράση ως ο καλύτερος Έλληνας αθλητής στην κολύμβηση. Προς τιμήν του ονομάστηκε το Κλειστό Κολυμβητήριο στο Παμπελοποννησιακό Αθλητικό Κέντρο της γενέτειράς του.[2] Επίσης, έχει καθιερωθεί αγώνας ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης στη μνήμη του.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Α. Κοκκοβίκας, Αχαΐα. Περί αθλητικού παρελθόντος, έκδοση: Ακτίνα. Επικοινωνία-Προβολή. Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Πάτρα 2004.
  • Νίκος Ε. Πολίτης, Ο Πατραϊκός αθλητισμός, Τόμος Β΄, Από την εποχή του Τόφαλου ως την ίδρυση της Παναχαϊκής, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1997. ISBN 960716492X.
  • Νίκος Ε. Πολίτης, Ο Πατραϊκός αθλητισμός, Τόμος Α΄, Η πρώτη δεκαετία 1891-1900, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1994. ISBN 9607164911.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]