Λεοπόλδος Α΄ της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λεοπόλδος Α΄
Leopold1Habs.jpg
δούκας της Αυστρίας & Στυρίας
Περίοδος 1308 - 1326
Προκάτοχος Αλβέρτος Α΄
Διάδοχος Φρειδερίκος Α΄
Γέννηση 4 Αυγούστου 1290 (1290-08-04)
Θάνατος 28 Φεβρουαρίου 1326 (35 ετών)
Σύζυγος Αικατερίνη Σαβοΐας
Επίγονοι Αικατερίνη
Αγνή
Οίκος Αψβούργων
Πατέρας Αλβέρτος Α΄
Μητέρα Ελισάβετ Γκορίτσια
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Λεοπόλδος Α΄, γερμ. Leopold I (4 Αυγούστου 1290 - 28 Φεβρουαρίου 1326) από τον Οίκο των Αψβούργων, ήταν δούκας της Αυστρίας & Στυρίας (1308-1326) ως συγκυβερνήτης του αδελφού του Φρειδερίκου Α΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Βιέννη και ήταν ο τρίτος γιος του Αλβέρτου Α΄ της Γερμανίας και της Ελισάβετ Γκοριτσία, κόρη του Μάινχαρντ Β΄ δούκα της Καρινθίας. Μετά τον θάνατο του πρωτότοκου Ροδόλφου Γ΄ δούκα της Αυστρίας, έγινε δούκας ο δευτερότοκος Φρειδερίκος Α΄. Ο Λεοπόλδος Α΄ κυβέρνησε μαζί του.

Έκανε εκστρατεία αντιποίνων για τους συνεργούς της δολοφονίας του πατέρα του. Ο δραστήριος άνδρας ακολύθησε τον Ερρίκο Ζ΄ στην εκστρατεία του στην Ιταλία· το 1311 κατέστειλε μία εξέγερση των Γουέλφων (οπαδών του πάπα) στο Μιλάνο και πολιόρκησε τη Μπρέσκια. Το 1313 απεβίωσε ο Ερρίκος Ζ΄ και στις εκλογές, που έγιναν το επόμενο έτος για τον Γερμανό βασιλιά, υποστήριξε τον αδελφό του Φρειδερίκο. Παρά τις προσπάθειες και δωροδοκίες από τους Αψβούργους, ο Φρειδερίκος πήρε τέσσερις ψήφους και εκλέχθηκε με πέντε ψήφους ο Λουδοβίκος Δ΄ Βίττελσμπαχ. Ο Φρειδερίκος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της εκλογής και ο Λεοπόλδος Α΄ τον υποστήριξε με στρατό στις αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν. Ηττήθηκε το 1315 από τους Ελβετούς στη μάχη του Μοργκάρτεν.

Όταν ο Φρειδερίκος αιχμαλωτίστηκε το 1322 στη μάχη του Μύλντοφ, ο Λεοπόλδος Α΄ συνέχισε τον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωσή του. Περικύκλωσε το κάστρο Κύμπουργκ του Λουδοβίκου Δ΄ όπου φυλασσόταν τα βασιλικά εμβλήματα, χωρίς επιτυχία. Το 1324 ο Λουδοβίκος Δ΄ πολιόρκησε ανεπιτυχώς το Μπουργκάου της Σουαβίας. Ο πάπας έθεσε υπό απαγόρευση τον Λουδοβίκο Δ΄, που αναγκάστηκε να ελευθερώσει τον Φρειδερίκο για να στεφθεί από τον πάπα. Ο Φρειδερίκος ορκίστηκε ότι θα έπειθε τον Λουδοβίκο Α΄ να ομολογήσει υποτέλεια στον Λουδοβίκο Δ΄, αλλιώς θα επέστρεφε στην αιχμαλωσία. Ο Λεοπόλδος Α΄ αρνήθηκε και ο Φρειδερίκος, κρατώντας τον λόγο του, επέστρεψε στον Λουδοβίκο Δ΄ που τον εκτίμησε και δέχθηκε να βασιλεύσουν μαζί.

Απεβίωσε στο Στρασβούργο το 1326 και τάφηκε στη μονή Κένιγκσφελντεν στην Ελβετική πόλη Βίνντις του Άαργκαου. Ο Φρειδερίκος έμεινε μόνος δούκας ως το 1330 που απεβίωσε. Τον διαδέχθηκαν τα μικρότερα αδέλφια του Αλβέρτος Β΄ και Όθων Δ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1315 νυμφεύτηκε την Αικατερίνη, κόρη του Αμεδαίου Ε΄ κόμη της Σαβοΐας και είχε τέκνα:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leopold I, Duke of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).