Δήμος Τιθορέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Τιθορέας
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Φθιώτιδας
Έκταση 142,493 km2
Πληθυσμός 4.759 (απογραφή 2001)

Ο Δήμος Τιθορέας ήταν δήμος του νομού Φθιώτιδας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας. Βρισκόταν στο 150ο χιλιόμετρο της Παλιάς Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, βόρεια του Ορεινού όγκου του Παρνασσού και νότια του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου σε δεσπόζουσα κεντρική θέση μιας ευρύτερης περιοχής στη κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού. Περιλάμβανε τα χωριά Κάτω Τιθορέα, Βελίτσα (Τιθορέα), Μόδι, Αγία Μαρίνα και Αγία Παρασκευή. Ο πληθυσμός του δήμου είναι 4.759 σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και η έκτασή του είναι 142,5 τ.χλμ.[1]

Κάτω Τιθορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικονομικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο του Δήμου καθώς και σιδηροδρομικός κόμβος, όπου το τρένο αποτελεί βασικό μέσο μεταφοράς και σύνδεσης με την Αθήνα (διαδρομή 1 ώρα και 30’) και δίνει τη δυνατότητα του συντομότερου δρόμου για πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού. Η Κάτω Τιθορέα αποτελεί το διοικητικό κέντρο του Δήμου.

Βελίτσα (Τιθορέα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεχωρίζει ο παραδοσιακός οικισμός της Τιθορέας με τα πέτρινα σπίτια, το αρχαίο τείχος με το επιβλητικό κάστρο και ο παραδοσιακός νερόμυλος. Το αρχαίο τείχος και το κάστρο της, το ψηφιδωτό δάπεδο του Άη-Γιάννη (3ος – 4ος αιώνας μ.Χ.), το φαράγγι του Καχάλα, ο παλιός νερόμυλος, το αισθητικό δάσος Τιθορέας ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς και τα εκκλησάκια του Αββά Ζωσιμά, Αγιαρσαλή και Άγιος Γεώργιος, η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, το πλακωτό της πλατείας του Οδυσσέα Ανδρούτσου και το παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό στον Άγιο Ιωάννη.

Μόδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μόδι διαθέτει αρχαιολογικά ευρήματα, όπως λουτρό των ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίο λατομείο, αλλά και διατηρητέα μνημεία όπως ο Πύργος όπου βρέθηκαν λείψανα ελληνιστικής οχύρωσης, το Αυλάκι, ο Άγιος Αθανάσιος και ο Βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Αγία Μαρίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγία Μαρίνα είναι γνωστή για το μοναστήρι της, που χτίστηκε την πρώτη χιλιετία μ.Χ. και βρίσκεται ψηλά στον Παρνασσό, καθώς και για τις «Γούρνες» (δολίνες), που είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο λίγο έξω από το χωριό.

Αγία Παρασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αξιοθέατα του χωριού ανήκουν το παλαιό πέτρινο γεφύρι της Μαγούλας, όπου βρίσκονται ερείπια κεραμικού εργαστηρίου και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (λειτουργεί κάθε 26 Ιουλίου). Η Αγία Παρασκευή είναι το τελευταίο χωριό του Δήμου και το τελευταίο χωριό του νομού Φθιώτιδας.

Υπηρεσίες και σύλλογοι της περιοχής του δήμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον Δήμο υπάρχουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Όντας το εμπορικό κέντρο του Δήμου, η Κάτω Τιθορέα διαθέτει καταστήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των κατοίκων. Στο Δήμο Τιθορέας υπάρχουν σύλλογοι και θεσμοί με ιστορία, όπως ο Σύλλογος Γυναικών, που κάθε χρόνο διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα και το μοναδικό περιοδικό της περιοχής, η «Μαθητική Ηχώ», που εκδίδεται κάθε χρόνο από τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Κάτω Τιθορέας από το 1985. Το 2006 δημιουργήθηκε η Ελληνική Διασωστική Ομάδα Παρνασσού. Έχοντας την έδρα της στο Μόδι, η εθελοντική αυτή ομάδα έχει ως στόχο την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς και φυσικές καταστροφές, καθώς και την προσφορά βοήθειας σε οποιοδήποτε τομέα του τοπικού πολιτισμού.

Δήμαρχοι Τιθορέας (1999-2010)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1999 οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί, ως την κατάργηση του δήμου, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, δήμαρχοι[2] διατέλεσαν οι εξής:

Διάρκεια θητείας Όνομα Ποσοστό % του νικητή (έτος/η διεξαγωγής εκλογών) Σημειώσεις
1999-2006 Λουκάς Παπαγεωργίου 65,27% (1998 από τον 1ο γύρο) / 52,36% (2002) Πρώτος αιρετός δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Τιθορέας.
2007-2010 Νικόλαος Καράφλας 51,43% (2006) Τελευταίος δήμαρχος ως την κατάργηση του δήμου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Υπουργείο Εσωτερικών, σχέδιο Καποδίστριας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2010. 
  2. Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών Δ. Τιθορέας, 1998-2006, ΕΕΤΑΑ.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]