Μαθητική Ηχώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το λογότυπο του περιοδικού

Η Μαθητική Ηχώ είναι το περιοδικό που εκδίδεται κάθε χρόνο από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Κάτω Τιθορέας. Είναι το μοναδικό που εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1985 στην περιοχή της Κάτω Τιθορέας και των χωριών του δήμου της. Έχει καλύψει κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα της περιοχής, ενώ έχει βραβευθεί από πολλούς φορείς[εκκρεμεί παραπομπή]. Το πρώτο τεύχος εκδόθηκε το 1985 χάρη στη συμβολή του φιλόλογου και διευθυντή καθηγητή, κ. Θανάση Βελέντζα, με τη βοήθεια και άλλων καθηγητών κάθε χρόνο.

Σύνταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο, μετά από πρόταση του διευθυντή του σχολείου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη «διαιώνιση» του περιοδικού, κάποιοι καθηγητές δέχονται να ηγούνται της διαδικασίας κατασκευής του κάθε τεύχους. Στη συνέχεια, δίνουν την ευκαιρία σε όσους μαθητές θελήσουν, να συμμετάσχουν στη Συντακτική Ομάδα Μαθητών. Οι μαθητές που ανήκουν σε αυτή την ομάδα λειτουργούν ως δημοσιογράφοι, γράφουν άρθρα, κανονίζουν την προβολή του περιοδικού, φροντίζουν ώστε να σελιδοποιηθεί, να εκτυπωθεί, και τέλος να διανεμηθεί. Γενικά, οι μαθητές φτιάχνουν το περιοδικό κάθε χρόνο εξ’ ολοκλήρου από μόνοι τους.

Ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τεύχος 27
  • Μέχρι το 2006, όταν και συνταξιοδοτήθηκε, υπεύθυνος για τη σύνταξη του περιοδικού ήταν ο εμπνευστής του περιοδικού, κ. Θ. Βελέντζας.
  • Το περιοδικό αρχικά εκτυπωνόταν σε τυπογραφείο, με έξοδα του σχολείου (της Σχολικής Επιτροπής), και είχε συνήθως μικρό μέγεθος.
  • Από τις αρχές της νέας χιλιετίας, το περιοδικό άρχισε να αυξάνει σε μέγεθος, περιλαμβάνοντας έτσι περισσότερη ύλη. Το 2004 αγοράστηκε εκτυπωτής τύπου Laser, και έτσι η εκτύπωση γινόταν και γίνεται στους χώρους του σχολείου.
  • Στις 28 Φεβρουαρίου 2007, το τεύχος 25 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση, σε μία τελετή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών[1]. Το βραβείο απένειμε ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, και το παρέλαβαν οι καθηγήτριες κ. Μπεσίρη Χ. και Ιωάννου Μ. μαζί με τον αρχισυντάκτη μαθητή, Γιώργο Παπαγεωργίου, ο οποίος εκπροσώπησε τη Συντακτική Ομάδα.
  • Τη περίοδο 2006-2007, έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί ο θεσμός του περιοδικού, μετά από την αποχώρηση του κ. Βελέντζα. Νέα υπεύθυνη για το περιοδικό τέθηκε η κα. Ι. Δημητριάδου, που ήταν και η νέα διευθύντρια και η κα. Ιωάννου Μ. Με αρχισυντάκτη το μαθητή Γ. Παπαγεωργίου, και με τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου στη θέση της Συντακτικής Ομάδας, τα παιδιά κατάφεραν να υλοποιήσουν το νέο τεύχος 27.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ελευθεροτυπία - Λιλιπούτειοι συντάκτες - έντυπα υπόδειγμα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]