Γουλιέλμος Α΄ των Κάτω Χωρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουλιέλμος Α'
Βασιλιάς της Ολλανδίας
Μέγας δούκας του Λουξεμβούργου
Περίοδος1815 - 1840
ΔιάδοχοςΓουλιέλμος Β'
πρίγκιπας της Οράγγης
Περίοδος1806 - 1815
ΠροκάτοχοςΓουλιέλμος Ε'
Γέννηση24 Αυγούστου 1772
ανάκτορο Χόεϊς τεμ Μπος, Χάγη
Θάνατος12 Δεκεμβρίου 1843 (ετών 71)
Βερολίνο, Πρωσία
ΣύζυγοςΒιλελμίνη της Πρωσίας
Ερριέττα ντ'Ουλτρεμόν
ΕπίγονοιΓουλιέλμος Β΄ των Κάτω Χωρών
Φρειδερίκος
Μαριάννα
ΟίκοςΟίκος του Νάσσαου
ΠατέραςΓουλιέλμος Ε΄ της Οράγγης
ΜητέραΒιλελμίνη της Πρωσίας
ΘρησκείαΟλλανδική Εκκλησία Μεταρρύθμισης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Γουλιέλμος Α΄ (Willem I der Nederlanden, 24 Αυγούστου 1772 - 12 Δεκεμβρίου 1843) ήταν βασιλιάς της Ολλανδίας και μαζί μεγάλος δούκας του Λουξεμβούργου (1815-1840), ενώ πιο πριν ήταν ως Γουλιέλμος ΣΤ΄ της Οράγγης (1806-1815)· επίσης ήταν δούκας του Λίμπουργκ (1839-1840). Καταγόταν από τον Οίκο του Νάσσαου και ήταν υιός του Γουλιέλμου Ε΄ της Οράγγης και της Βιλελμίνης των Χοεντσόλλερν, κόρης του Αυγούστου Γουλιέλμου της Πρωσίας.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γουλιέλμος Φρειδερίκος γεννήθηκε στη Χάγη το 1772. Μαζί με το νεότερο αδελφό του διδάχθηκαν μαθηματικά από τον Λέοναρντ Όιλερ και ιστορία από τον Χέρμαν Τόλλιους. Έμαθαν στρατιωτικές τέχνες από τον στρατηγό Φρέντερικ Στάμφορντ και παρακολούθησαν το διάστημα 1788-89 τη Στρατιωτική Ακαδημία του Μπράουνσβαϊγκ, που ήταν μια εξέχουσα στρατιωτική σχολή. Το επόμενο έτος επισκέφθηκε την Αυλή του Νάσσαου και της Πρωσίας και έπειτα φοίτησε για λίγο στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν. Το 1790 διορίστηκε στρατηγός του πεζικού και έγινε μέλος του Συμβουλίου του Κράτους.

Ο πατέρας του, Κυβερνήτης (Stadtholder) των Επτά Ηνωμένων Επαρχιών (Ολλανδίας, κλπ.) κατέστειλε το 1787 το κίνημα της παράταξης των Πατριωτών, που ήταν επηρεασμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού.

Όταν η Γαλλική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο στην Ολλανδική Δημοκρατία, ο πατέρας του, που ήταν αρχιστράτηγος, τον έκανε διοικητή της Κινητής Μονάδας. Συμμετείχε στην εκστρατεία της Φλάνδρας (1793-94): στις μάχες του Βερν, Μενέν και Βερβίκ, στην κατάληψη της Λαντρεσύ και στη μάχη του Φλερύς, για να αναφέρουμε τις πιο σημαντικές. Με την προτροπή του Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας, που είχε άριστη γνώμη για αυτόν, ανέλαβε τη διοίκηση των Αυστρο-Ολλανδικών δυνάμεων. Ο Γαλλικός στρατός όμως ήταν ισχυρός και ο στρατός της Συμμαχικής ηγεσίας, που ήταν πολύ ασυντόνιστη, νικήθηκε. Οι Γάλλοι εισήλθαν στη Βραβάντη και μετά τη μάχη του Μπόξτελ κυριάρχησαν στην περιοχή· το χειμώνα του 1794-95 πέρασαν επάνω από τα παγωμένα ποτάμια στο Δέλτα του Ρήνου και η στρατιωτική πίεση έκανε την κατάσταση στην Ολλανδία αφόρητη. Γαλλόφιλοι Ολλανδοί επαναστατούσαν στις επαρχίες αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση και μετά την επανάσταση του Άμστερνταμ ο πατέρας του αποφάσισε να διαφύγει στη Βρετανία. Την επόμενη ημέρα ανακηρύχθηκε η Βαταβική Δημοκρατία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την εξαδέλφη του Βιλελμίνη των Χοεντσόλλερν, κόρη του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β΄ της Πρωσίας. Είχε τέκνα:

To 1840 παραιτήθηκε για να νυμφευτεί το επόμενο έτος μοργανατικά την Ερριέττα του Ουλτρεμόν, πρώην κυρία των τιμών της συζύγου του. Ήταν 24 έτη μικρότερή του, καθολική και κόρη του Φερδινάνδου, Κόμη του Ουλτρεμόν· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Caraway, David Todd. "Retreat from Liberalism: William I, Freedom of the Press, Political Asylum, and the Foreign Relations of the United Kingdom of the Netherlands, 1814-1818" PhD dissertation, U. of Delaware, 2003, 341pp. Abstract: Dissertation Abstracts International 2003, Vol. 64 Issue 3, p1030-1030
  • Kossmann, E. H. The Low Countries 1780–1940 (1978) ch 3-4
  • (Dutch) Willem I, Koning (1772-1843) at the Dutch Royal House website