Δουκάτο του Νασσάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δουκάτο του Νάσσαου)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δουκάτο του Νάσσαου
Herzogtum Nassau
1806 – 1866
Σημαία Έμβλημα
Πρωτεύουσα Βάιλμπουργκ (1806–1816)
Βισμπάντεν (1816-1866)
Θρησκεία Προτεσταντισμός
Πολίτευμα Μοναρχία
Δούκας
 -  1806–1816 Φρειδερίκος Αύγουστος
 -  1816–1839 Γουλιέλμος
 -  1839–1866 Αδόλφος
Ιστορική εποχή Νεότερη εποχή
 -  Ίδρυση 30 Αυγούστου 1806
 -  Μέλος της Συνομοσπονδίας του Ρήνου 1806-1815
 -  Μέλος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας 1815–1866
 -  Προσάρτηση στο Βασίλειο της Πρωσίας 23 Αυγούστου 1866
Σήμερα Γερμανία Γερμανία

Το Δουκάτο του Νάσσαου (γερμ. Herzogtum Nassau) υπήρξε παλιό κρατίδιο της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, της Γερμανικής Συνομοσπονδίας και της Βορειογερμανικής Συνομοσπονδίας. Ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1866, όταν προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Πρωσίας ως τμήμα της Επαρχίας της Έσσης-Νασσάου. Ήταν κράτος-μέλος της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα μέλος της γερμανικής συνομοσπονδίας. Η μοναρχία είχε πρώτα το Βάιλμπουρκ (Weilburg) ως πρωτεύουσα και αργότερα το Βισμπάντεν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δουκάτο εκτεινόταν σε μήκος 105 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο και 75 από ανατολή προς δύση. Πρωτεύουσα ήταν το Βάιλμπουρκ και από το 1816, το Βισμπάντεν. Διασχίζεται από το κανάλι του Βέστερβαλντ ενώ διαπλέεται από τον Λαν, τον Μάιν, τον Σίεγκ και τον Ρήνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά το Νάσσαου ήταν ένα μικρό δουκάτο στο σημερινό Ρηνανία-Παλατινάτο. Η πόλη Νάσσαου ιδρύθηκε το 915 και το Κάστρο Νάσσαου χτίστηκε το 1125 και από 1160 όλος ο νομός πήρε το όνομα Νάσσαου. Το 1255 διαιρέθηκε σε δυο κομμάτια και δημιουργήθηκαν δύο κλάδοι: Nassau-Dillenburg και Nassau-Weilburg (ο Οίκος που μέχρι σήμερα βασιλεύει στο Λουξεμβούργο). Μετά την επανένωσή του σε ένα δουκάτο το 1806, το κράτος έχασε την αυτονομία του το 1866 στην Πρωσία.

Το Δουκάτο του Νάσσαου δημιουργήθηκε με το σύμφωνο, που υπογράφτηκε στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου 1806, του οποίου το άρθρο 5 έδινε τον τίτλο του Δούκα στον ηγέτη του Οίκου του Νασσάου, Φρειδερίκο-Αύγουστο πρίγκιπα του Νασσάου-Ούζινγκεν.

Πριν από την ενσωμάτωσή του στην Πρωσία, το Δουκάτο είχε μία ψήφο, την οποία μοιραζόταν με το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊκ στις κανονικές Συνελεύσεις (Diets) και δύο για το ίδιο στη Γενική Συνέλευση. Στρατιώτες του Νασσάου συμμετείχαν και στην Μάχη του Βατερλώ. Προσαρτημένο στο Βασίλειο της Πρωσίας, το Δουκάτο συγχωνεύτηκε με το Ελεκτοράτο της Έσσης-Κάσελ και τηn Ελεύθερη Πόλη της Φραγκφούρτης για να αποτελέσει την Επαρχία της Έσσης-Νάσσαου. Σήμερα στα εδάφη του κράτους βρίσκεται η σημερινή Έσση και το τοπωνύμιο έχει πλέον χαθεί.

Έδαφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την δημιουργία του, το Δουκάτο περιελάμβανε:

  • Τα πριγκιπάτα του Νάσσαου-Ούζινγκεν και Νάσσαου-Βάιλμπουρκ, με εξαίρεση την πόλη του Ντητς με το έδαφός τhw, την πόλη και το βαϊλάτο του Κενιγκσβίντερ και το βαϊλάτο του Βίλαχ, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στον Μεγάλο-Δούκα του Μπεργκ·
  • Τα παρακάτω αμφισβητούμενα εδάφη: τα βαϊλάτα των Ντίερντορφ, Άλτενβηντ, Νόιενμπουρκ, το τμήμα της Κομητείας του Κάτω-Ίζενμπουρκ, το οποίο ανήκε στον Πρίγκιπα Βηντ-Ρούνκελ, τις Κομητείες του Βηντ-Νόιβηντ και του Χόλττσαπφελ, το φέουδο του Σάουμπουρκ, την Κομητεία του Ντητς και τα υπαγόμενα σε αυτή εδάφη, το τμήμα του χωριού του Μίντσφελντεν, το οποίο ανήκε στον Πρίγκιπα του Νασσάου-Φούλντα, το βαϊλάτο του Βάρχαϊμ και του Μπούρμπαχ, το τμήμα του φέουδου του Ρούνκελ, το οποίο βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Λαν, την περιοχή του Γκράουσμπερκ, και τέλος τα βαϊλάτα του Χόεν-Ζαλμ, Ζαλμ-Μπράουνφελς και Γκράιφενσταϊν.

Δούκες του Νάσσαου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dictionnaire Bouillet