Δουκάτο του Νασσάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δουκάτο του Νάσσαου)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δουκάτο του Νάσσαου
Herzogtum Nassau
Σημαία Εθνόσημο
Σημαία Εθνόσημο

Χάρτης
Γεωγραφική θέση Γερμανία, Ρήνος
Πρωτεύουσα Βάιλμπουργκ,
Βισμπάντεν (από το 1816)
Πολίτευμα
Δούκας
Μοναρχία

Υποτέλεια
(Συνομοσπονδία του Ρήνου)
Ανεξαρτησία
Προσάρτηση Βασίλειο της Πρωσίας

1815
 ???
1866
Θρησκεία Προτεσταντισμός

Το Δουκάτο του Νάσσαου (γερμ. Herzogtum Nassau) υπήρξε παλιό κρατίδιο της Συνομοσπονδίας του Ρήνου, της Γερμανικής Συνομοσπονδίας και της Βορειογερμανικής Συνομοσπονδίας. Ηταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1866, όταν και προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Πρωσίας ως τμήμα της Επαρχίας της Έσσης-Νασσάου. Ήταν κράτος-μέλος της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα μέλος της γερμανικής συνομοσπονδίας. Η μοναρχία είχε πρώτα το Βάιλμπουργκ (Weilburg) ως πρωτεύουσα και αργότερα το Βισμπάντεν.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δουκάτο εκτεινόταν σε μήκος 105 χιλιομέτρων από βορρά προς νότο και 75 από ανατολή προς δύση. Πρωτεύουσα ήταν το Βάιλμπουργκ και από το 1816, το Βισμπάντεν. Διασχίζεται από το κανάλι του Βέστερβαλντ ενώ διαπλέεται από τον Λαν, τον Μάιν, τον Σίεγκ και τον Ρήνο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά το Νάσσαου ήταν ένα μικρό δουκάτο στο σημερινό Ρηνανία-Παλατινάτο. Η πόλη Νάσσαου ιδρύθηκε το 915 και το Κάστρο Νάσσαου χτίστηκε το 1125 και από 1160 όλος ο νομός πήρε το όνομα Νάσσαου. Το 1255 διαιρέθηκε σε δυο κομμάτια, και δημιουργηθήκανε δύο δυναστείες: Nassau-Dillenburg και Nassau-Weilburg (ο οίκος που μέχρι σήμερα βασιλεύει στο Λουξεμβούργο). Μετά την επανένωση σε ένα δουκάτο το 1806 το κράτος έχασε την αυτονομία του το 1866 στην Πρωσία.

Το Δουκάτο του Νάσσαου δημιουργήθηκε με το σύμφωνο που υπογράφτηκε στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου 1806 του οποίου το άρθρο 5 έδινε τον τίτλο του Δούκα στον ηγέτη του Οίκου του Νασσάου, Φρειδερίκο-Αύγουστο, Πρίγκιπα του Νασσάου-Ούσινγκεν.

Πριν από την ενσωμάτωσή του στην Πρωσία, το Δουκάτο το αυτό είχε μία ψήφο την οποία μοιραζόταν με το Δουκάτο του Μπράουνσβαϊκ στις κανονικές δίαιτες και δύο για το ίδιο στην Γενική Συνέλευση. Στρατιώτες του Νασσάου συμμετείχαν και στην Μάχη του Βατερλώ. Προσαρτημένο στο Βασίλειο της Πρωσίας, το Δουκάτο συγχωνεύτηκε με το Ελεκτοράτο της Έσσης-Κάσελ και της Ελεύθερης Πόλης της Φραγκφούρτης για να αποτελέσει την Επαρχία της Έσσης-Νάσσαου. Σήμερα στα εδάφη του κράτους βρίσκεται η σημερινή Έσση και το τοπωνύμιο έχει πλέον χαθεί.

Έδαφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την δημιουργία του, το Δουκάτο περιελάμβανε :

  • Τα πριγκιπάτα του Νάσσαου-Ούσινγκεν και Νάσσαου-Βάιλμπουργκ, με εξαίρεση την πόλη του Ντόιτς ή Ντιτς με το έδαφός του, την πόλη και το βαϊλάτο του Κενιγκσβίντερ και το βαϊλάτο του Βίλαχ, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στον Μεγάλο-Δούκα του Μπεργκ ;
  • Τα παρακάτω αμφισβητούμενα εδάφη : τα βαϊλάτα των Ντίερντορφ, Άλτενβίεντ, Νόιενμπουργκ, το τμήμα της Κομητείας του Κάτω-Ίσενμπουργκ το οποίο ανήκε στον Πρίγκιπα Βίεντ-Ρούνκελ, τις Κομητείες του Βίεντ-Νόιβιεντ και του Χόλτζαπφελ, το φέουδο του Σχάουμπουργκ, την Κομητεία του Ντίετς και τα υπαγόμενα σε αυτή εδάφη, το τμήμα του χωριού του Μίντσφελντεν, το οποίο ανήκε στον Πρίγκιπα του Νασσάου-Φούλντα, το βαϊλάτο του Βάρχαϊμ και του Μπούρμπαχ, το τμήμα του φέουδου του Ρούνκελ, το οποίο βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Λαν, την περιοχή του Γκράουσμπεργκ, και τέλος τα βαϊλάτα του Χόχεν-Σαλμ, Σαλμ-Μπράουνφελς και Γκράιφενσταϊν.

Δούκες του Νάσσαου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dictionnaire Bouillet