Κλημεντία της Βουργουνδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλημεντία της Βουργουνδίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1078
Θάνατος1133 ή 1133[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓοδεφρείδος Α΄ του Λουβαίν[2]
Ροβέρτος Β΄ της Φλάνδρας[3][2]
ΤέκναΖοσλέν του Λέουβεν
Βαλδουίνος Ζ΄ της Φλάνδρας
Γουλιέλμος της Φλάνδρας[4]
ΓονείςΓουλιέλμος Α΄ της Βουργουνδίας και Στεφανία της Βουργουνδίας
ΑδέλφιαΓκιζέλα της Βουργουνδίας
Σίβυλλα της Βουργουνδίας
Στέφανος Α΄ της Βουργουνδίας
Ρενώ Β΄ της Βουργουνδίας
Πάπας Κάλλιστος Β΄
Ραϊμόνδος της Βουργουνδίας
Ερμεντρούδη της Βουργουνδίας[5]
ΟικογένειαΟίκος της Ιβρέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κλημεντία της Βουργουνδίας (γαλ.: Clémence de Bourgogne, περί το 1078 - περί το 1133) ήταν κόμισσα και αντιβασίλισσα της Φλάνδρας, την εποχή που ο σύζυγος της έλειπε σε σταυροφορίες. Ήταν κόρη του κόμητος Γουλιέλμου του Μέγα της Βουργουνδίας και της συζύγου του Στεφανίας. Η οικογένειά της ήταν στενά συνδεδεμένη με την Καθολική εκκλησία αφού δύο από τα αδέλφια της έγιναν αρχιεπίσκοποι και άλλος ένας από τους αδελφούς της ήταν ο Πάπας Κάλλιστος Β΄.

Αντιβασίλισσα της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Ροβέρτο Β΄ της Φλάνδρας και έγινε και η ίδια κόμισσα της Φλάνδρας. Η προίκα που πήρε ήταν εντυπωσιακή περιλαμβάνοντας περίπου το ένα τρίτο της Φλάνδρας με μια σειρά από πόλεις της παραθαλάσσιας και νοτιοδυτικής Φλάνδρας από την Λιλ μέχρι το Ντουαί. [6] Χάρη στην μεγάλη προίκα της η Κλημεντία κατόρθωσε να δημιουργήσει πολλά δίκτυα σχέσεων με τον λαό και των κλήρο, διηύθυνε πολλά μοναστήρια και δημιούργησε σχέσεις με μεγάλες οικογένειες, όλα αυτά της έδωσαν μεγάλα πλεονεκτήματα στην διακυβέρνηση της κομητείας. [7] Όταν ο σύζυγος της Ροβέρτος Β΄ αναχώρησε για την Α΄ Σταυροφορία η Κλημεντία έγινε αντιβασίλισσα της Φλάνδρας. [8] Είχε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες κάτι που της επέτρεψε ακόμα και να κόψει νομίσματα με το όνομα της. [9] Είχε την ικανότητα να προστατεύσει τους προσκυνητές απο τις ληστρικές επιθέσεις που δέχονταν στην Μπαπώμ. [10] Όταν επέστρεψε ο σύζυγος της από την Σταυροφορία έμεινε έκπληκτος με την ισχύ της, συγκυβέρνησε μαζί της και το όνομα της φαινόταν σε πολλά καταστατικά ιδιαίτερα σε εκείνα που είχαν σχέση με την εκκλησία.

Αντιδράσεις στον νέο κόμη Κάρολο της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύζυγος της πέθανε πολεμώντας σε μάχη στο Μό και τον διαδέχτηκε ο γιος τους Βαλδουίνος Ζ΄ της Φλάνδρας (1111). Η Κλημεντία κυβέρνησε στο όνομα του ανήλικου γιου της, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο είχε απόλυτη εξουσία. [11] Ο γιος της σταδιακά απέκτησε ισχυρές σχέσεις με τον Κάρολο της Δανίας σε τέτοιο βαθμό που όταν ο Βαλδουίνος Ζ΄ σκοτώθηκε σε μάχη (1119) ο Κάρολος τον διαδέχτηκε κάτι που δυσαρέστησε έντονα την Κλημεντία επειδή τον αντιπαθούσε. Η Κλημεντία επιχείρησε να τον ανατρέψει με στρατό αλλά ο Κάρολος κατέλαβε τρία από τα σημαντικότερα κάστρα της διακόπτοντας την τροφοδοσία του στρατού της. [12] Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει η Κλημεντία την εξουσία της στην Φλάνδρα αλλά το όνομα της εξακολουθούσε να εμφανίζεται σε πολλά καταστατικά μέχρι τον θάνατο της (1133) [13]

Δεύτερος γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο τού γιου της η Κλημεντία παντρεύτηκε τον Γοδεφρείδο Α΄ κόμη του Λέουβεν. Με τον γάμο αυτό η Κλημεντία έγινε θετή μητέρα της Αντελίζας του Λέουβεν, δεύτερης συζύγου του Ερρίκου Α΄ της Αγγλίας. Η Κλημεντία αναφέρεται από μερικούς συγγραφής σαν η μητέρα του Γιοσκελίν του Λέουβεν, αλλά οι περισσότεροι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Γοδεφρείδος τον απέκτησε από ερωμένη. [14]

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Dictionary of Women Worldwide» (Αγγλικά) Gale, Yorkin Publications. Ντιτρόιτ. 2006. ISBN-13 978-0-7876-7585-1.
 2. 2,0 2,1 p4033.htm#i40323. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
 3. p4211.htm#i42109. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
 4. Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
 5. Charles Cawley: «Medieval Lands». (Αγγλικά) Charles Cawley, "Medieval Lands", 2006-2020. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2016.
 6. Everglades, Theodore, Aristocratic Women in Medieval France, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999, p.111.
 7. Adair, Penelope Ann, "Ego et Uxor Mea... :""Countess Clemente and her Role in the Comital Family and Flanders (1092-1133)," (PhD Diss, University of California at Santa Barbra, 1993), p. xiii.
 8. Runciman 1951, p. 166
 9. Everglades, Theodore, Aristocratic Women in Medieval France, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999, p.111.
 10. Everglades, Theodore, Aristocratic Women in Medieval France, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999, p. 112.
 11. Everglades, Theodore, Aristocratic Women in Medieval France, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999, p. 112.
 12. Everglades, Theodore, Aristocratic Women in Medieval France, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999, p. 113.
 13. Everglades, Theodore, Aristocratic Women in Medieval France, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999, p. 112.
 14. Sanders, I.J., English Baronies, Oxford, 1960, p.148

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Adair, Penelope Ann. "Ego et Uxor Mea... :""Countess Clemente and her Role in the Comital Family and Flanders (1092-1133)." (PhD Diss, University of California at Santa Barbra, 1993).
 • Bouchard, Constance B. "Consanguinity and Noble Marriages in the Tenth and Eleventh Centuries." Speculum. Medieval Academy of America. Vol. 56 No. 2. (April 1981) p. 268-287.
 • Bouchard, Constance B. Sword, Miter, and Cloister: Nobility and the Church in Burgundy 980-1198. Ithaca: Cornell University Press, 1987.
 • Everglades, Theodore. Aristocratic Women in Medieval France. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1999.
 • Rider, Jeff and Alva V. Murray. Gilbert of Bruges and the Historiography of Medieval Flanders. Washington D.C.: The Catholic University of America Press, 2009.
 • Runciman, S. (1951). A History of the Crusades: The First Crusade and the Foundation of the Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gertrude of Saxony της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).