Ερρίκος της Κάτω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος της Κάτω Λωρραίνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1059
Θάνατος1119
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςAdelheid von Pottenstein[1]
ΤέκναΒάλεραν της Κάτω Λωρραίνης
Mathilde van Limburg-Arlon[2]
Agnes van Limburg-Arlon[2][3]
Adelheid van Limburg-Arlon[2][3]
ΓονείςΒάλεραν Α΄ του Λίμπουργκ και Ιουδήθ των Αρντέν-Λουξεμβούργου[2]
ΟικογένειαΟίκος του Λίμπουργκ
Θυρεός

Ο Ερρίκος, γερμ. Heinrich (περί το 1059 - περί το 1119) από τον Οίκο του Λίμπουργκ ήταν κόμης του Λίμπουργκ & Αρλόν (1082 - 1119) και δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1101 - 1106).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Βάλεραν Α΄ κόμη του Λίμπουργκ & Αρλόν και της Γιούττα, κόρης του Φρειδερίκου δούκα της Κάτω Λωρραίνης[4].

Η μάμμη του Αδέλα των Αρντέν είχε δώσει μία ιδιοκτησία στην Εκκλησία, αλλά ο Ερρίκος την πήρε πίσω. Ο Έγκιλμπερτ αρχιεπίσκοπος του Τρηρ τον κάλεσε να την επιστρέψει και όταν ο Ερρίκος αρνήθηκε, αφορίστηκε. Ο Ερρίκος με τα όπλα έκανε τον Έγκιλμπερτ να ηττηθεί σοβαρά. Ήταν επίτροπος (advocate) του αββαείου του Σιντ-Τρούιντεν, κάτι που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Όταν ο ηγούμενος Χέρμαν ήλθε σε ρήξη με τον Ερρίκο Δ΄ των Σαλίων της Γερμανίας, ο Ερρίκος τον υποστήριξε.

Πολλοί τοπικοί ευγενείς έφυγαν στην Α΄ Σταυροφορία, όπως ο Γοδεφρείδος κόμης του Μπουγιόν και δούκας της Κάτω Λωρραίνης. Η εξουσία του Ερρίκου αυξήθηκε στη Βελγική, αλλά την καταχράστηκε, ειδικά στις μονές. Ο βασιλιάς της Γερμανίας παρενέβη και το 1101 κατέλαβε το Λίμπουργκ· ανάγκασε τον Ερρίκο να δηλώσει υποτέλεια και σε αντάλλαγμα του παραχώρησε το δουκάτο της Κάτω Λωρραίνης, που είχε εγκαταλείψει ο Γοδεφρείδος.

Ήλθε σε ανταγωνισμό με τον Γοδεφρείδο Α΄ κόμη του Λουβαίν. Υποστήριξε τον Ερρίκο Ε΄, γιο του Ερρίκου Δ΄, εναντίον του πατέρα του. Μετά άλλαξε στρατόπεδο, υποστηρίζοντας τον Ερρίκο Δ΄. Όταν όμως το 1106 ο Ερρίκος Δ΄ απεβίωσε, οι οπαδοί του Ερρίκου Ε΄ λεηλάτησαν τα φέουδά του, το Λίμπουργκ κατελήφθη και ο Ερρίκος φυλακίστηκε στο Χίλντεσχαϊμ, ενώ το δουκάτο του δόθηκε στον Γοδεφρείδο Α΄ κόμη του Λουβαίν.

Ο Ερρίκος δραπέτευσε και προσπάθησε να ανακαταλάβει το Λίμπουργκ και την Κάτω Λωρραίνη, αλλά απέτυχε. Έκανε ειρήνη· ονόμασε τον εαυτό του δούκα του Λίμπουργκ. Συμμάχησε με τους εξεγερθέντες ενάντια στον Ερρίκο Ε΄: πολέμησε μαζί με τον Λοθάριο των Σούπλινμπουρκ τότε δούκα της Σαξονίας και νίκησαν στο Άνντερναχ (1114) και το Βέλφεσχολτ (1115).

Το 1119 απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών και τον διαδέχθηκε ο γιος του Βάλεραν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Αδελαΐδα, κόρη του Μπότο του Πότενσταϊν, η οποία απεβίωσε το 1106 και μετά την Γιούντιτ του Σβάινφουρτ, κόρη του Όθωνα Γ΄ των Ποππονιδών δούκα της Σουαβίας και είχε τέκνα:

  • Βάλεραν π. 1085-1139, δούκας της Κάτω Λωρραίνης.
  • Αδελαΐδα, παντρεύτηκε τον Κόνραντ Α΄ δούκα της Μερανίας.
  • (;) Σίμων (12ος αι.) κοντόσταυλος της Ιερουσαλήμ κατά την Α΄ Σταυροφορία.

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p15059.htm#i150584. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. 3,0 3,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  4. Loud & Schenk 2017, σελ. xxix.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Loud, Graham A.; Schenk, Jochen, eds. (2017). The Origins of the German Principalities, 1100-1350: Essays by German Historians. Routledge.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry, Duke of Lower Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Ερρίκος της Κάτω Λωρραίνης
Γέννηση: περί το 1059 Θάνατος: περί το 1119
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γοδεφρείδος του Μπουιγιόν
Δούκας της Κάτω Λωρραίνης

1101-1106
Διάδοχος
Γοδεφρείδος Α΄ του Λουβαίν