Ερρίκος της Κάτω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ερρίκος της Κάτω Λωρραίνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1059
Θάνατος1119
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΒάλεραν της Κάτω Λωρραίνης
Mathilde van Limburg-Arlon[1]
Agnes van Limburg-Arlon[1]
Adelheid van Limburg-Arlon[1]
ΓονείςΒάλεραν Α΄ του Λίμπουρκ και Judith von Luxemburg[1]
ΟικογένειαΟίκος του Αρντέν και Οίκος του Λίμπουργκ

Ο Ερρίκος, γερμ. Heinrich (π. 1059 - π. 1119) από τον Οίκο του Λίμπουρκ ήταν κόμης του Λίμπουρκ & Αρλόν (1082-1119) και δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1101-1106).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Βάλεραν Α΄ κόμη του Λίμπουρκ & Αρλόν και της Γιούττα, κόρης του Φρειδερίκου δούκα της Κάτω Λωρραίνης[2].

Η μάμμη του Αδέλα των Αρντέν είχε δώσει μία ιδιοκτησία στην Εκκλησία, αλλά ο Ερρίκος την πήρε πίσω. Ο Έγκιλμπερτ αρχιεπίσκοπος του Τρηρ τον κάλεσε να την επιστρέψει και όταν ο Ερρίκος αρνήθηκε, αφορίστηκε. Ο Ερρίκος με τα όπλα έκανε τον Έγκιλμπερτ να ηττηθεί σοβαρά. Ήταν επίτροπος (advocate) του αββαείου του Σιντ-Τρούιντεν, κάτι που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Όταν ο ηγούμενος Χέρμαν ήλθε σε ρήξη με τον Ερρίκο Δ΄ των Σαλίων της Γερμανίας, ο Ερρίκος τον υποστήριξε.

Πολλοί τοπικοί ευγενείς έφυγαν στην Α΄ Σταυροφορία, όπως ο Γοδεφρείδος κόμης του Μπουγιόν και δούκας της Κάτω Λωρραίνης. Η εξουσία του Ερρίκου αυξήθηκε στη Βελγική, αλλά την καταχράστηκε, ειδικά στις μονές. Ο βασιλιάς της Γερμανίας παρενέβη και το 1101 κατέλαβε το Λίμπουρκ· ανάγκασε τον Ερρίκο να δηλώσει υποτέλεια και σε αντάλλαγμα του παραχώρησε το δουκάτο της Κάτω Λωρραίνης, που είχε εγκαταλείψει ο Γοδεφρείδος.

Ήλθε σε ανταγωνισμό με τον Γοδεφρείδο Α΄ κόμη του Λουβαίν. Υποστήριξε τον Ερρίκο Ε΄, γιο του Ερρίκου Δ΄, εναντίον του πατέρα του. Μετά άλλαξε στρατόπεδο, υποστηρίζοντας τον Ερρίκο Δ΄. Όταν όμως το 1106 ο Ερρίκος Δ΄ απεβίωσε, οι οπαδοί του Ερρίκου Ε΄ λεηλάτησαν τα φέουδά του, το Λίμπουρκ κατελήφθη και ο Ερρίκος φυλακίστηκε στο Χίλντεσχαϊμ, ενώ το δουκάτο του δόθηκε στον Γοδεφρείδο Α΄ κόμη του Λουβαίν.

Ο Ερρίκος δραπέτευσε και προσπάθησε να ανακαταλάβει το Λίμπουρκ και την Κάτω Λωρραίνη, αλλά απέτυχε. Έκανε ειρήνη· ονόμασε τον εαυτό του δούκα του Λίμπουρκ. Συμμάχησε με τους εξεγερθέντες ενάντια στον Ερρίκο Ε΄: πολέμησε μαζί με τον Λοθάριο των Σούπλινμπουρκ τότε δούκα της Σαξονίας και νίκησαν στο Άνντερναχ (1114) και το Βέλφεσχολτ (1115).

Το 1119 απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών και τον διαδέχθηκε ο γιος του Βάλεραν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Αδελαΐδα, κόρη του Μπότο του Πότενσταϊν, η οποία απεβίωσε το 1106 και μετά την Γιούντιτ του Σβάινφουρτ, κόρη του Όθωνα Γ΄ των Ποππονιδών δούκα της Σουαβίας και είχε τέκνα:

  • Βάλεραν π. 1085-1139, δούκας της Κάτω Λωρραίνης.
  • Αδελαΐδα, παντρεύτηκε τον Κόνραντ Α΄ δούκα της Μερανίας.
  • (;) Σίμων (12ος αι.) κοντόσταυλος της Ιερουσαλήμ κατά την Α΄ Σταυροφορία.

Αναφορές σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Loud, Graham A.; Schenk, Jochen, eds. (2017). The Origins of the German Principalities, 1100-1350: Essays by German Historians. Routledge.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Henry, Duke of Lower Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).