Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βάλεραν της Κάτω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάλεραν της Κάτω Λωρραίνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1085[1]
Θάνατος6  Σεπτεμβρίου 1139
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙουδήθ του Γκέλντερς (από 1110)[2]
ΤέκναΕρρίκος Β΄ του Λίμπουργκ
Βεατρίκη του Λίμπουργκ[3]
Βάλραν Γ΄ του Λίμπουργκ[3]
unknown daughter van Limburg-Arlon[3]
Gerard I van Limburg-Arlon Edelherr von Wassenberg[3]
ΓονείςΕρρίκος της Κάτω Λωρραίνης και Adelheid von Pottenstein[3]
ΟικογένειαΟίκος του Λίμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βάλεραν, γερμ. Waleran (περί το 1085 - 1139) ο Παγανιστής, λατ. Paganus από τον Οίκο του Λίμπουργκ ήταν δούκας του Λίμπουργκ & κόμης του Αρλόν (1119 - 1139) και δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1128 - 1139).

Ήταν γιος του Ερρίκου δούκα της Κάτω Λωρραίνης και της Αδελαΐδας, κόρης του Μπότο του Πότενσταϊν[4]. Στη διένεξη του Ερρίκου Δ΄ με τον γιο του Ερρίκο Ε΄, ο Ερρίκος δούκας της Κάτω Λωρραίνης είχε πάρει το μέρος του πρώτου. Έτσι όταν ο δεύτερος έγινε βασιλιάς της Γερμανίας, του αφαίρεσε το δουκάτο και το παραχώρησε στον αντίπαλο του Ερρίκου, τον Γοδεφρείδο Α΄ κόμη του Λουβαίν. Παρ' όλα αυτά ο Ερρίκος συνέχισε να αυτοαποκαλείται δούκας, τίτλο που κράτησαν οι απόγονοί του, έτσι αν και ήταν κόμητες του Λίμπουργκ αποκαλούντο δούκες. Ο Ερρίκος συμμάχησε με τον εξεγερθέντα Λοθάριο.

Όταν ο Λοθάριος έγινε βασιλιάς της Γερμανίας, έδωσε το δουκάτο της Κάτω Λωρραίνης στον Βάλεραν[4], αλλά ο Γοδεφρείδος Α΄ αντέδρασε με πόλεμο, μάλιστα για την επιμέλεια του αββαείου του Σιντ-Τρούιντεν. Το 1129 ο Βάλεραν και ο Αλέξανδρος των Γύλιχ, επίσκοπος της Λιέγης, συνέτριψαν τις δυνάμεις του Γοδεφρείδου Α΄ στο Βίλντε. Από τότε έγινε πράγματι δούκας της Κάτω Λωρραίνης. Τελικά συμφιλιώθηκαν και ο Γοδεφρείδος Α΄ κράτησε τον τίτλο του δούκα.

Το 1129 του δόθηκε το δάσος του Ντούισμπουρκ. Το 1139 ο Λοθάριος απεβίωσε και ο Βάλεραν υποστήριξε τον Κορράδο Γ΄ των Χοενστάουφεν, που εξελέγη. Έμεινε πιστός υποστηρικτής του νέου βασιλιά της Γερμανίας ώσπου απεβίωσε το ίδιο έτος σε ηλικία 34 ετών. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ερρίκος Β΄ στο Λίμπουργκ και ο Γοδεφρείδος Β΄ κόμης του Λουβαίν, γιος του Γοδεφρείδου Α΄, στην Κάτω Λωρραίνη.

Νυμφεύτηκε τη Γιούττα των Βάσενμπερκ, κόρη του Γεράρδου Α΄ κόμη του Χέλρε[5] και είχε τέκνα:

  • Ερρίκος Β΄ π. 1111-1167, κόμης ("δούκας") του Λίμπουργκ[6] .
  • Γκέραρντ.
  • Βεατρίκη απεβ. μετά το 1164, παντρεύτηκε τον Ρούπρεχτ Α΄ κόμη του Λάουρενμπουρκ.
  • Βάλεραν/Βάλραμ απεβ. 1147[6], κόμης του Αρλόν.
  • μία κόρη, παντρεύτηκε τον Έκμπερτ κόμη του Τέκλενμπερκ.
  • Gislebertus (of Mons) (2005). Chronicle of Hainaut. Translated by Napran, Laura. The Boydell Press.
  • Loud, Graham A.; Schenk, Jochen, eds. (2017). The Origins of the German Principalities, 1100-1350: Essays by German Historians. Routled
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Waleran, Duke of Lower Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Βάλεραν της Κάτω Λωρραίνης
Γέννηση: 1085 Θάνατος: 6 Σεπτεμβρίου 1139
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γοδεφρείδος Α΄ του Λουβαίν
Δούκας της Κάτω Λωρραίνης

1128-1139
Διάδοχος
Γοδεφρείδος Β΄ του Λουβαίν