Βάλεραν της Κάτω Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βάλεραν της Κάτω Λωρραίνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1085[1]
Θάνατος 6  Σεπτεμβρίου 1139
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Judith of Wassenberg
Τέκνα Ερρίκος Β΄ του Λίμπουρκ
Βεατρίκη του Λίμπουρκ
Βάλραν Γ΄ του Λίμπουρκ
Γονείς Ερρίκος της Κάτω Λωρραίνης και Βάλεραν Α΄ του Λίμπουρκ
Οικογένεια Οίκος του Λίμπουρκ

Ο Βάλεραν, γερμ. Waleran (π. 1085-1139) ο παγανιστής, λατ. paganus από τον Οίκο του Λίμπουρκ ήταν δούκας του Λίμπουρκ & κόμης του Αρλόν (1119-39) και δούκας της Κάτω Λωρραίνης (1128-39).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ερρίκου δούκα της Κάτω Λωρραίνης και της Αδελαΐδας, κόρης του Μπότο του Πότενσταϊν[2]. Στη διένεξη του Ερρίκου Δ΄ με τον γιο του Ερρίκο Ε΄, ο Ερρίκος δούκας της Κάτω Λωρραίνης είχε πάρει το μέρος του πρώτου. Έτσι όταν ο δεύτερος έγινε βασιλιάς της Γερμανίας, του αφαίρεσε το δουκάτο και το παραχώρησε στον αντίπαλο του Ερρίκου, τον Γοδεφρείδο Α΄ κόμη του Λουβαίν. Παρ' όλα αυτά ο Ερρίκος συνέχισε να αυτοαποκαλείται δούκας, τίτλο που κράτησαν οι απόγονοί του, έτσι αν και ήταν κόμητες του Λίμπουρκ αποκαλούντο δούκες. Ο Ερρίκος συμμάχησε με τον εξεγερθέντα Λοθάριο.

Όταν ο Λοθάριος έγινε βασιλιάς της Γερμανίας, έδωσε το δουκάτο της Κάτω Λωρραίνης στον Βάλεραν[2], αλλά ο Γοδεφρείδος Α΄ αντέδρασε με πόλεμο, μάλιστα για την επιμέλεια του αββαείου του Σιντ-Τρούιντεν. Το 1129 ο Βάλεραν και ο Αλέξανδρος των Γιούλιχ, επίσκοπος της Λιέγης, συνέτριψαν τις δυνάμεις του Γοδεφρείδου Α΄ στο Βίλντε. Από τότε έγινε πράγματι δούκας της Κάτω Λωρραίνης. Τελικά συμφιλιώθηκαν και ο Γοδεφρείδος Α΄ κράτησε τον τίτλο του δούκα.

Το 1129 του δόθηκε το δάσος του Ντούισμπουρκ. Το 1139 ο Λοθάριος απεβίωσε και ο Βάλεραν υποστήριξε τον Κορράδο Γ΄ των Χοενστάουφεν, που εξελέγη. Έμεινε πιστός υποστηρικτής του νέου βασιλιά της Γερμανίας ώσπου απεβίωσε το ίδιο έτος σε ηλικία 34 ετών. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Ερρίκος Β΄ στο Λίμπουρκ και ο Γοδεφρείδος Β΄ κόμης του Λουβαίν, γιος του Γοδεφρείδου Α΄, στην Κάτω Λωρραίνη.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Γιούττα φον Βάσσενμπερκ, κόρη του Γκέραρντ Α΄ κόμη του Γκέλντερς[3] και είχε τέκνα:

  • Ερρίκος Β΄ π. 1111-1167, κόμης ("δούκας") του Λίμπουρκ[4] .
  • Γκέραρντ.
  • Βεατρίκη απεβ. μετά το 1164, παντρεύτηκε τον Ρούπρεχτ Α΄ κόμη του Λάουρενμπουρκ.
  • Βάλεραν/Βάλραμ απεβ. 1147[4], κόμης του Αρλόν.
  • μία κόρη, παντρεύτηκε τον Έκμπερτ κόμη του Τέκλενμπερκ.

Αναφορά σε Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gislebertus (of Mons) (2005). Chronicle of Hainaut. Translated by Napran, Laura. The Boydell Press.
  • Loud, Graham A.; Schenk, Jochen, eds. (2017). The Origins of the German Principalities, 1100-1350: Essays by German Historians. Routled
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Waleran, Duke of Lower Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).