Γκαράμ μασάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκαράμ μασάλα

Το Γκαράμ μασάλα (Χίντι:गरम मसाला, καυτό μπαχαρικό) είναι ένα Ινδικό μείγμα μπαχαρικών. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ινδική και γενικά στην Ασιατική κουζίνα. Χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά. Η λέξη γκαράμ που σημαίνει καυτό υποδηλώνει το άρωμα των μπαχαρικών και όχι την περιεκτικότητα σε Καψαϊκίνη.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

συστατικά του γκαράμ μασάλα

Η σύνθεση του γκαράμ μασάλα διαφέρει από τόπο σε τόπο, σε όλη την Ινδία υπάρχει μεγάλη ποικιλία συστατικών που χρησιμοποιούνται. Ποικίλοι συνδυασμοί μπαχαρικών χρησιμοποιούνται στις συνταγές ανάλογα με την περιοχή και το προσωπικό γούστο[1]

Μία συνηθισμένη Ινδική συνταγή για γκαράμ μασάλα είναι η εξής:

Σε μερικές συνταγές προστίθενται και αρωματικά βότανα στο μείγμα. Σε μερικές άλλες συνταγές το γκαράμ μασάλα ανακατεύεται με νερό, ξύδι ή γάλα καρύδας για να δημιουργηθεί μια αρωματική πάστα. Συνήθως προστίθενται ξηροί καρποί, σκόρδο ή κρεμμύδι. Τα αρώματα αναμειγνύονται προσεκτικά για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα ή μερικές φορές ο μάγειρας μπορεί να θέλει να τονίσει ένα συγκεκριμένο άρωμα. Συνήθως το γκαράμ μασάλα ψήνεται πριν την χρήση για να απελευθερωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rama Rau, Santha (1969-06). The Cooking of India (Foods of the World). USA: Time Life Education. ISBN 978-0-8094-0069-0. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]