Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαύρο κάρδαμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το μπαχαρικό Μαύρο κάρδαμο. Για το μπαχαρικό Πράσινο κάρδαμο, δείτε: Κάρδαμο. Για το σαλατικό, δείτε: Κάρδαμο (χόρτο).
Μαύρο κάρδαμο,
(Amomum subulatum),
(Amomum costatum)
Λοβοί σπόρων από μαύρο κάρδαμο.
Λοβοί σπόρων από μαύρο κάρδαμο.
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Μονοκότυλα (Monocots)
Υφομοταξία: Κομμελινίδες Commelinids
Τάξη: Ζιγγιβερώδη (Zingiberales)
Οικογένεια: Ζιγγιβερίδες (Zingiberaceae)
Γένος: Άμωμον (Amomum)
Διώνυμο
Άμωμον το αυλωτόν (Amomum subulatum), Amomum costatum
(A. subulatum) William Roxburgh (Roxb.), (A. costatum) Benth. & Hook.f.

Το μαύρο κάρδαμο ή άλλως μαυροκάρδαμο, επισήμως, Άμωμον το αυλωτόν (Amomum subulatum), επίσης γνωστό ως κάρδαμο του λόφου,[1] κάρδαμο της Βεγγάλης,[1] μεγάλο κάρδαμο,[1] ινδικό κάρδαμο,[1] κάρδαμο του Νεπάλ,[1] φτερωτό κάρδαμο,[1] ή καφέ κάρδαμο, προέρχεται από οποιοδήποτε από τα δύο είδη της οικογένειας των Ζιγγιβερίδων (Zingiberaceae). Οι λοβοί του σπόρου τους έχουν μια ισχυρή γεύση σαν καμφορά, με έναν καπνικό χαρακτήρα ο οποίος προέρχεται από τη μέθοδο της ξήρανσής τους.

Οι λοβοί χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα, με παρόμοιο τρόπο όπως και οι λοβοί του πράσινου Ινδικού καρδάμου, αλλά με μια διαφορετική γεύση. Σε αντίθεση με το πράσινο κάρδαμο, αυτό το μπαχαρικό σπανίως χρησιμοποιείται σε γλυκά πιάτα. Η καπνιστή γεύση και το άρωμά του, προέρχεται από τις παραδοσιακές μεθόδους της ξήρανσής του πάνω στις γυμνές φλόγες.

Τουλάχιστον δύο διακριτά είδη μαύρου κάρδαμου απαντούν: το Άμωμον το αυλωτόν (Amomum subulatum), (γνωστό επίσης και ως κάρδαμο του Νεπάλ) και το A. costatum. Οι λοβοί του A. subulatum, που χρησιμοποιούνται κυρίως στις κουζίνες της Ινδίας και ορισμένες περιφερειακές κουζίνες του Πακιστάν, είναι το μικρότερο από τα δύο είδη, ενώ οι μεγαλύτεροι λοβοί του A. costatum (Κινέζικα: Βικιλεξικό: 草果 · pinyin: cǎoguǒ· Βιετναμέζικα: thảo quả) που χρησιμοποιούνται στην Κινεζική κουζίνα, ιδιαίτερα εκείνες του Σιτσουάν και της Βιετναμέζικης κουζίνας.

Μαγειρικές χρήσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαύρο κάρδαμο συχνά λανθασμένα[2] περιγράφεται από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το μπαχαρικό, ως ένα κατώτερο υποκατάστατο του πράσινου κάρδαμου. Στην πραγματικότητα, απλά δεν είναι τόσο καλά προσαρμοσμένο στα γλυκά / ζεστά πιάτα που συνήθως περιλαμβάνουν κάρδαμο που συχνά παρασκευάζονται εκτός της ακτίνας των αυτοχθόνων ειδών του φυτού. Αντιθέτως το μαύρο κάρδαμο, είναι καλύτερο για τα πλούσια κρεατικά κατσαρόλας και παρόμοια πιάτα. Αν και η γεύση του διαφέρει από το μικρότερο πράσινο κάρδαμο, το μαύρο κάρδαμο χρησιμοποιείται μερικές φορές σε μεγάλη κλίμακα από τα εμπορικά αρτοποιεία, λόγω του χαμηλού του κόστους.

Στην Κίνα οι λοβοί του χρησιμοποιούνται για τα jin-jin πιάτα με κρέας στη γάστρα, ιδιαίτερα στην κουζίνα της κεντρικής-δυτικής επαρχίας του Σιτσουάν. Οι λοβοί επίσης χρησιμοποιούνται συχνά στο Βιετνάμ, όπου καλούνται thảo quả και χρησιμοποιούνται ως συστατικό του ζωμού, για τη σούπα με noodles (μανέστρα) που ονομάζεται phở.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός του μαύρου κάρδαμου είναι το Νεπάλ, ακολουθούμενο από την Ινδία και το Μπουτάν. Στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική, το μαύρο κάρδαμο χρησιμοποιείται για τις στομαχικές διαταραχές και την ελονοσία.

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «USDA GRIN taxonomy, entry for Amomum subulatum». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2015. 
  2. Spice Pages: Black Cardamom (Amomum subulatum)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]