Ιάβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιάβα
Ινδονησιακή Γλώσσα: Jawa
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΝοτιοανατολική Ασία
Συντεταγμένες7°30′10″S 111°15′47″E / 7.5028°S 111.2631°E / -7.5028; 111.2631Συντεταγμένες: 7°30′10″S 111°15′47″E / 7.5028°S 111.2631°E / -7.5028; 111.2631
ΑρχιπέλαγοςΜεγάλες Σούνδες
Έκταση126.700 km²
Χώρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός132.941.496 (απογραφής 2010)
Πυκνότητα1.071 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ιάβα αποτελεί μία νήσο της Ινδονησίας, και την τοποθεσία της πρωτεύουσάς της, της Τζακάρτα. Είναι το πολυπληθέστερο νησί και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Πρώην περιοχή ισχυρών ινδουιστικών βασιλείων και πυρήνας των αποικιακών Ανατολικών Ινδιών, η Ιάβα τώρα παίζει κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ινδονησίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Όρος Σεμέρου και το Όρος Μπρόμο στην Ανατολική Ιάβα

Βόρεια της Ιάβας βρίσκεται το Βόρνεο, βορειοδυτικά η Σουμάτρα, ανατολικά το Μπαλί, βορειοανατολικά το Σουλαουέζι, και η Νήσος των Χριστουγέννων στα νότια. Είναι το 13ο σε μέγεθος νησί του κόσμου.

Η Ιάβα έχει ηφαιστειογενή προέλευση και περιλαμβάνει περισσότερα από 38 βουνά κωνικής μορφής, πράγμα που δηλώνει ότι κάποτε υπήρξαν ενεργά ηφαίστεια.

Ο μεγαλύτερος ποταμός του νησιού είναι ο Μπεγκαγουάν Σολό, μήκους 540 χλμ. Ο ποταμός Μπεγκαγουάν Σολό πηγάζει από το ηφαίστειο Ταουάου στην κεντρική Ιάβα, ρέει προς τα βόρεια, και μετά ανατολικά μέχρι τις εκβολές του στη Θάλασσα της Ιάβας, κοντά στην πόλη Σουραμπάγια.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρική Τζακάρτα

Στην Ιάβα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η Τζακάρτα. Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αποτελούν επίσης η πόλη Γιοτζακάρτα, ένα τεράστιο μνημείο σε σχήμα πυραμίδας αφιερωμένο στον Βούδα, γνωστό και ως Μπορομπουντούρ, και το Πραμπανάν, ο μεγαλύτερος ινδουιστικός ναός στην Ιάβα.

Η Ιάβα είναι μακράν το δημοφιλέστερο νησί της Ινδονησίας, καθώς το 85% του συνολικού πληθυσμού της χώρας διαμένει εκεί.. Έχοντας έκταση 126.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και 124 εκατομμύρια κατοίκους, με 939 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αν ήταν χώρα, θα ήταν η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο μετά το Μπανγκλαντές.

Από τη δεκαετία του '70, η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει αναπτύξει προγράμματα εσωτερικής μετανάστευσης, που στοχεύουν στη μετεγκατάσταση των κατοίκων της Ιάβας σε άλλα λιγότερο κατοικημένα νησιά της Ινδονησίας. Το πρόγραμμα αυτό είχε ποικίλα αποτελέσματα και πολλές φορές προκαλούνταν διαμάχες μεταξύ των ντόπιων και των νεοαφιχθέντων.

Το νησί διαιρείται σε 4 επαρχίες, μια ειδική επαρχία* (daerah istimewa), και ένα προάστιο της πρωτεύουσας** (daerah khusus ibukota):

Δημοκρατική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την καθιέρωση της Τζακάρτα ως πρωτεύουσας της Ινδονησίας και από τη στιγμή που η πλειονότητα των πολιτικών προσώπων της χώρας κατάγεται από την Ιάβα, το νησί κατέχει εξέχουσα θέση στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Ενώ άλλες περιοχές στην επαρχία της Ιάβας είναι από τις φτωχότερες της χώρας, οι αστικές περιοχές του νησιού είναι από τις πλουσιότερες και πιο αστικοποιημένες της Ινδονησίας. Από την Ιάβα κατάγονταν και οι δυο πρόεδροι Σουκάρνο (1945-1965) και Σουχάρτο (1965-1998). Η πολιτική κυριαρχία της Ιάβας έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια κάποιων κατοίκων από άλλα νησιά. Ο Ινδονησιανός συγγραφέας Πραμούντια Ανάντα Τουρ (Pramoedya Ananta Toer) κάποια στιγμή εισηγήθηκε τη μετακίνηση της Ινδονησιακής πρωτεύουσας εκτός του νησιού της Ιάβας, έτσι ώστε το Ινδονησιακό εθνικιστικό κίνημα να σταματήσει να έχει ως κέντρο του την Ιάβα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]