Τηγάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάλκινο τηγάνι του 5ου με 4ου αιώνα π.Χ. στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης το οποίο ανακαλύφθηκε στη Σταυρούπολη. Η λαβή είναι διακοσμημένη με εγχάρακτες ανθικές παραστάσεις και καταλήγει σε σχήμα κεφαλής χήνας.

Το τηγάνι είναι μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα και ψήσιμο. Συνήθως έχει διάμετρο 20 με 30 εκατοστά (ή 8 με 12 ίντσες). Έχει κοντύτερα τοιχώματα από αυτά της κατσαρόλας

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάλκινα τηγάνια χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία. Τα τηγάνια ήταν επίσης γνωστά και στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Ρώμη.

Το τηγάνι δεν έχει υποστεί και πολλές αλλαγές από τότε που εφευρέθηκε. Αν είχε φτιαχτεί από επικασσιτερωμένο χαλκό ή από σίδηρο το τηγάνι είχε ένα ευρύ, ρηχό σχήμα και μια μεγάλη λαβή για να προστατεύει το χέρι του μάγειρα από την φωτιά.

Αντικολλητικό τηγάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποια τηγάνια έχουν πάτο στον οποίο τα φαγητά δεν κολλάνε, αφού μαγειρευτούν. Αυτά λέγονται αντικολλητικά τηγάνια και είναι πολύ χρήσιμα και εύχρηστα.

Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τηγάνι με τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

τηγάνι από ανοξείδωτο ατσάλι

Το τηγάνι με τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα έχει 4,5 μέτρα διάμετρο βρίσκεται στο Rose Hill στη Βόρεια Καρολίνα και συγκεκριμένα στην πλατεία της πόλης. Μπορεί να τηγανίσει ταυτόχρονα 365 κοτόπουλα.

Το μεγαλύτερο τηγάνι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο τηγάνι παράχθηκε από την Mumford Sheet Metal Works στο Selbyville, Delaware, το 1950. Φτιάχτηκε για το Delmarva Chicken Festival, φεστιβάλ που σχετίζεται με το κοτόπουλο. Χρησιμοποιήθηκε για να τηγανίσει πάνω από 100 τόνους κοτόπουλου. Το τηγάνι έχει 3 μέτρα διάμετρο ξεπερνώντας το τηγάνι στο Long Beach στην Ουάσινγκτον, το οποίο έχει διάμετρο 2,9 μέτρα και φτιάχτηκε το 1941

Είδη τηγανιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο είδη τηγανιών:

  • Κοινό τηγάνι και
  • Τηγάνι με δυο αντικριστές λαβές το οποίο ονομάζεται σαγάνι.