Κάρυ (σκόνη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάρυ (σκόνη)
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΝότια Ασία
Πληροφορίες
ΕίδοςΚάρυ
Κύρια συστατικάΜπαχαρικά (κόλιαντρο, κιτρινόριζα, κύμινο, τριγωνέλλα και πιπεριές τσίλι)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)

Το Κάρυ (σκόνη) (Curry powder) είναι ένα μείγμα μπαχαρικών με πολύ διαφορετική σύνθεση, βασιζόμενο στην κουζίνα της Νότιας Ασίας. Η σκόνη κάρυ και η σύγχρονη Αγγλική χρήση της λέξης "κάρυ", είναι δυτική εφεύρεση και δεν αντανακλά τυχόν ειδικό τρόφιμο της Νότιας Ασίας, αν και ένα παρόμοιο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται στη βόρεια Νότια Ασία, ονομάζεται γκαράμ μασάλα. Η λέξη "κάρυ" προέρχεται από την λέξη kari των Ταμίλ που σημαίνει "σάλτσα, νοστιμιάς για το ρύζι".[1][2] Ωστόσο, η χρήση των ομοίων-με-κάρυ μειγμάτων, ήταν διαδεδομένα στη Νότια Ασία, πολύ πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στην Ινδία. Στην πραγματικότητα, σχεδόν 4.000 χρόνια πριν μείγματα μπαχαρικών με βασικά συστατικά την πιπερόριζα, το σκόρδο, την κιτρινόριζα, χρησιμοποιούνταν στο πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού.[3] Το πιπέρι τσίλι, ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό του κάρυ σήμερα, έφτασε κατά τον 16ο αιώνα, στη Νότια Ασία από την Αμερική, δια μέσου της Κολομβιανής Ανταλλαγής.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκόνη κάρυ (εμπρόσθια όψη).
Σκόνη κάρυ (δεξιά όψη) - περιεχόμενο.
Σκόνη κάρυ (αριστερή όψη) - οδηγίες χρήσης, παρασκευαστής.

Οι περισσότερες συνταγές σκόνης κάρυ περιλαμβάνουν κόλιανδρο, κιτρινόριζακύμινο, τριγωνέλλα και πιπεριές τσίλι στα μείγματά των. Ανάλογα με τη συνταγή, πρόσθετα συστατικά όπως πιπερόριζα, σκόρδο, ασαφετίδα, σπόρο από μάραθο, άγριο κύμινο, κανέλα, γαρίφαλο, σπόρο μουστάρδας, πράσινο κάρδαμο, μαύρο κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, μακροπίπερο και μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται. Η σκόνη κάρυ ποιότητας θα περιέχει φύλλα κάρυ.[4] Ωστόσο, οι πορτογαλικές εισαγωγές της πιπεριάς τσίλι από τη Βραζιλία και την ανάμειξη των με άλλα Ασιατικά μπαχαρικά, επέτρεψε την ανάπτυξη του "κάρι".[5] Οι περισσότερες σκόνες κάρυ δεν αναγράφουν στις ετικέτες τους όλα τα μπαχαρικά ξεχωριστά. Η Badia[6][Σημ. 1] αναγράφει στον κατάλογο των συστατικών μιας Τζαμαϊκανού στυλ Polvo de Curry σκόνης: Μπαχαρικά συμπεριλαμβανομένων κιτρινόριζας, αλάτι, αφυδατωμένο κρεμμύδι. Η Sadaf[7][Σημ. 2] είναι πιο διαλλακτική με τα συστατικά της. Αυτή η εταιρεία, παρουσιάζει στον κατάλογο των συστατικών, μια σκόνη καυτού κάρυ, όπως: τσίλι, μαύρο πιπέρι, φύλλα κάρυ, τριγωνίσκο, πιπερόριζα, πιπέρι καγιέν και άλλα μπαχαρικά. Τα συστατικά που αναφέρονται ως "άλλα μπαχαρικά" είναι πολύ πιθανό να είναι αυτά που δίνουν και την ιδιαίτερη γεύση, στην σκόνη κάρυ.

Φαρμακευτικές ιδιότητες της κιτρινόριζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κιτρινόριζας, κύριου συστατικού στο κάρυ, ήσαν γνωστές στο Ινδουστάν από τους αρχαίους χρόνους. Πίστευαν ότι η κιτρινόριζα «καθαρίζει το σώμα».

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA), προσδιόρισε την πιο ενεργή συστατική ουσία της κιτρινόριζας (κοινού κουρκουμά), την οποία ονόμασε κουρκουμινοειδή-3 (bisdemethoxycurcumin) και έδειξε ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά να σπάσει τον αποκλεισμό των βλαβερών πρωτεϊνών του εγκεφάλου, που είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ (γεροντικής άνοιας).[8]

Μια έμμεση επιβεβαίωση της θεωρίας, είναι η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στην Ινδία: ήταν πάντα πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις δυτικές χώρες - επηρεάζοντας μόνο το 5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών.[9][10]

Διατροφικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το USDA, 1 κουταλιά της σούπας κάρυ (σε σκόνη), περιέχει τις ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες:[11]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφέρεται στην εταιρεία μπαχαρικών: Badia Spices Inc., P.O. Box 226497, Doral FL 33222-6497
  2. Αναφέρεται στην εταιρεία μπαχαρικών: Soofer Co, Inc. Sadaf® Foods, Los Angeles, CA 90058, www.sadaf.com

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "curry, n.2".
  2. Harper, Douglas (Νοεμβρίου 2001). «Online Etymology Dictionary». Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2009. 
  3. http://www.slate.com/articles/life/food/2013/01/indus_civilization_food_how_scientists_are_figuring_out_what_curry_was_like.single.html
  4. http://www.mccormick.com/Spices-and-Flavors/Herbs-and-Spices/Spices/Curry-Powder
  5. Page, Martin (2007). The First Global Village: How Portugal Changed the World. Casa das Letras. σελ. 148. ISBN 978-972-46-1313-0. 
  6. Badia Spices Inc., P.O. Box 226497, Doral FL 33222-6497
  7. Soofer Co, Inc.
  8. «Analysis: Curry studied in Alzheimer's». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2016. 
  9. «Turmeric helps fight Alzheimer’s»
  10. «Kurkuma pomaga w walce z chorobą Alzheimera»
  11. «NDL/FNIC Food Composition Database Home Page». Nal.usda.gov. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2013. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]