Τυμφρηστός Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον ΚΩΣΤΟΡΙΖΟΣ (συζήτηση | συνεισφορές) στις 14:24, 19 Ιανουαρίου 2022. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Παραδοσιακή καμήλα (Καρναβάλι 1987)
Για το όρος, δείτε: Τυμφρηστός.
χειμωνιάτικη μαγεία
Ανοιξιάτικη πανδαισία χρωμάτων

[1]Συντεταγμένες: 38°54′35″N 21°54′55″E / 38.90972°N 21.91528°E / 38.90972; 21.91528

Τυμφρηστός
Τυμφρηστός is located in Greece
Τυμφρηστός
Τυμφρηστός
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας
Περιφερειακή ΕνότηταΦθιώτιδας
Δήμος Μακρακώμης
Δημοτική ΕνότηταΤυμφρηστού
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΣτερεά Ελλάδα
ΝομόςΦθιώτιδας
Υψόμετρο860
Έκταση30
Πληροφορίες
ΠολιούχοςΆγιος Αθανάσιος
Παλαιά ονομασίαΠέρα Κάψη
Ταχ. κώδικας350 17
Τηλ. κωδικός22360
http://www.dimosmakrakomis.gov.gr/tymfristos

Ο Τυμφρηστός είναι οικισμός της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 860 μέτρα, με κλίμα υγιεινό και σχεδόν μηδενικά ποσοστά υγρασίας. Είναι έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας του Δήμου Μακρακώμης.

Το χωριό στο παρελθόν ονομαζόταν «Πέρα Κάψη» και μετονομάστηκε το 1929 σε «Τυμφρηστός».[2] Πριν το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης Καλλικράτης το 2011 αποτελούσε αυτόνομη κοινότητα, όπως είχε αναγνωριστεί από το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης Καποδίστριας του 1997. Η δημοτική ενότητα Τυμφρηστού συνορεύει με τις δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου και Σπερχειάδας, καθώς και με τον Δήμο Καρπενησίου.

Απέχει 58 χλμ από τη Λαμία και 14 χλμ από το Καρπενήσι. Βρίσκεται κτισμένος επί της ανατολικής κλύτης του όρους Τυμφρηστός (Βελούχι), με θέα ανατολικά προς την κοιλάδα του ποταμού Σπερχειού τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, την Βόρεια Εύβοια και τη Λαμία. Ο Τυμφρηστός καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής από γερμανικό απόσπασμα, γεγονός για το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μαρτυρικό Χωριό. Από τα περίπου 30.000 στρέμματα έκτασης της δημοτικής ενότητας, 12.500 στρέμματα καλύπτει ελατοδάσος ιδιοκτησίας της δημοτικής ενότητας, 7.000 στρέμματα ιδιωτικού δάσους, 2.000 δημόσιο δάσος έλατου και καστανιάς και η υπόλοιπη έκταση αποτελείται από αγροτικές και οικιστικές εκτάσεις.

Η επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων ποικίλει. Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε τα εξής παραδοσιακά επαγγέλματα: ξυλουργοί, λευκοσιδηρουργοί, χτίστες πέτρας, χτίστες, ξυλοκόποι, κλπ Στο χωριό υπάρχουν τρεις σύλλογοι: Εκπολιτιστικός (Απανταχού Τυμφρησταίων "ο Άγιος Αθανάσιος") Αθλητικός Σύλλογος, Σύλλογος Νεολαίας Τυμφρηστού.

Επίσης υπάρχει οργανωμένος ξενώνας, και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το χωριό διατηρεί παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν τα ντόπια Ρουμελιώτικα προιόντα, καφενεία και καφετέριες . Υπάρχει αρκετά μεγάλο δίκτυο μονοπατιών , καθώς και το μονότοξο γεφύρι στη θέση «Μουτζουράκι», το οποίο χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας

Αξίζει να αναφερθεί η εγγύτητα σε δημοφιλή σημεία, όπως το φαράγγι "Πάντα Βρέχει"(40 χλμ), το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου (27 χλμ), το Μεγάλο Χωριό (29 χλμ), η Ιερά Μονή Προυσού (44 χλμ).

Άξιο λόγου επίσης να αναφερθεί "το Καρναβάλι του Τυμφρηστού", τη δεκαετία του 1980 που αποτέλεσε πόλο έλξης της ευρύτερης περιοχής αλλά και επισκεπτών από την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, Λαμία, Λάρισα κλπ, γεγονός που το κατέτασσε ως το σημαντικότερο της περιοχής. Έκτοτε λόγω της πληθυσμιακής φθίνουσας πορείας της Ελληνικής υπαίθρου έπαψε να πραγματοποιείται.

Παραπομπές

  1. IPCamLive. «Megali Kapsi Live - IPCamLive.com». www.ipcamlive.com (στα Αγγλικά). ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022. 
  2. Πανδέκτης Μετονομασίες

Πηγές