Γιάνε Σαντάνσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Σαντάσκι ως εθελοντής (1890) και μετέπειτα Λοχίας στο βουλγαρικό στρατό. Στην Βουλγαρία η πόλη Sveti (Άγιοι) Vrach το 1949 μετανομάσθηκαν προς τιμήν του σε Σαντάνσκι, ενώ στα Σκόπια τις τελευταίες δεκαετίες ανηγέρθηκε μνημείο τού έφιππου Σαντάνσκι, που τιμάται ως εθνικός ήρωας (Hymen -Ύμνος- Xeroj).
Ο τάφος του Σαντάνσκι έξωθεν της μονής Ροζινού κοντά στο Μελένικο.
Ο ανδριάντας του Σαντάνσκυ στο αεροδρόμιο της πόλης των Σκοπίων

Ο Γιάνε Σαντάνσκι, (βουλγ.: Яне Сандански, σλαβομακ.: Јане Сандански) (18 Μαΐου 1872, Βλάχι (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία σήμερα Βουλγαρία) - 22 Απριλίου 1915, κοντά στο Μελένικο (Βουλγαρία)), ήταν ένας από τους ηγέτες της Εσωτερικής Μακεδονο-Αδριανουπολίτικης Επαναστατικής Οργάνωσης στην περιοχή των Σερρών και αρχηγός της ακροαριστερής πτέρυγας της οργάνωσης. Θεωρούσε τον εαυτό του, όπως και θεωρείται στη Βουλγαρία και εκτός αυτής, εθνικά Βούλγαρος, αλλά θεωρείται ως εθνικά (Σλαβο)Μακεδόνας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η Βουλγαρικότητα του Σαντάνσκι αναγνωρίζεται από αρκετούς ιστορικούς της πΓΔΜ, όπως ο Ακαδημαικός Ιβάν Καταρτζίεφ, διευθυντής του τμήματος Ιστορικών Επιστημών του Κλάδου Κοινωνικών Επιστημών στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της πΓΔΜ και ο διευθυντής των αρχείων του Κράτους Ζόραν Τοντορόφσκι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Mέχρι την Εξέγερση του Ιλιντεν (1903)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαντάνσκι γεννήθηκε στο χωριό της Μακεδονίας Βλάχι κοντά στην Κρέσνα (τότε) στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 28 Μαίου 1872. Ο πατέρας του είχε συμμετάσχει ως σημαιοφόρος στην Εξέγερση Κρέσνα-Ράζλογκ (Βουλγαρική εξέγερση κατά των Οθωμανών, 1878-1879). Μετά τη συντριβή της εξέγερσης, το 1879 η οικογένειά του μετακόμισε στη Ντούπνιτσα της Βουλγαρίας, όπου ο Σαντάνσκι έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Μέχρι το 1895 ο Σαντάνσκι ήταν υπάλληλος του Βουλγαρικού κράτους.

Ο Γιάνε Σαντάνσκι συμμετείχε στο επαναστατικό κίνημα στη Μακεδονία και στη Θράκη και έγινε ένας από τους ηγέτες του. Από το ξεκίνημα της επαναστατικής του δραστηριότητας κέρδισε τη δημοφιλία γιατί προστάτευε τους ντόπιους χωρικούς στη σημερινή νοτιοδυτική Βουλγαρία από την τυραννία των Οθωμανών, οργανώνοντας δικαστήρια και διδάσκοντας την αυτοάμυνα. Ο Σαντάνσκι έζησε και πολέμησε στην περιοχή του Πιρίν και γι' αυτό του έδωσαν το προσωνύμιο ΄΄Τσάρος του Πιρίν΄΄ (Πιρίνσκι Τσαρ). Μετά την δολοφονία του Εμμανουήλ Μάνου, του Ιερέα της Μονής Ροζινού και του διάκονου αυτής ήταν ένας από τους οργανωτές της απαγωγής της Μις Στόουν - της πρώτης σύγχρονης κρίσης ομηρίας της Αμερικής. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1901 μια Διαμαρτυρόμενη ιεραπόστολος ονόματι Ελεν Στόουν ταξίδευε έφιππη στην ορεινή ενδοχώρα της Μακεδονίας και έπεσε σε ενέδρα ομάδας ένοπλων επαναστατών μαζί με την κυοφορούσα Στεφάνοβα Τσίλκα (Βασιλική), για την απόλυση της οποίας εισέπραξε ως λύτρα αρκετές χιλιάδες χρυσών τουρικών λιρών. Η Μις Στόουν δημοσίευσε τις εντυπώσεις της από την αιχμαλωσία με τον τίτλο «Έξι μήνες μεταξύ των Κομιτών». Ο Σαντάνσκι δραστηριοποιήθηκε επίσης στην Εξέγερση του Ίλιντεν κατά των Οθωμανών. Οι Πολιτοφυλακές που δρούσαν στην περιοχή των Σερρών υπό το Γιάνε Σαντάνσκι και ένα αντάρτικο απόσπασμα της ΄΄Ανώτερης Μακεδονικής Επιτροπής΄΄ αναχαίτισαν μια μεγάλη Τουρκική δύναμη. Στις ενέργειες αυτές δεν συμμετείχε τόσο ο ντόπιος πληθυσμός όσο σε άλλες περιοχές, όπως στα ανατολικά του Μοναστηρίου και στα δυτικά της Θράκης.

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Μελενίκου Ειρηναίο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1905 ο Σανδάσκι κάλεσε τον τότε μητροπολίτη Μελενίκου Ειρηναίο για... φιλικές συνομιλίες «ανωτέρου επιπέδου» στο μοναστήρι Ροζινού (σημερινό Rozhenski). Ο Ειρηναίος που είχε μετεκπαιδευθεί στη θεολογική Ακαδημία του Κιέβου ήταν γνώστης της ρωσικής και βουλγαρικής γλώσσας και πήγε την καθορισμένη ώρα στη μονή.

Εδώ που βρισκόμαστε Δεσπότη μου, είμαστε τόσο κοντά στη Βουλγαρία, είπε, ώστε, αν φωνάξω, η φωνή μου θα ακουσθεί στα βουλγαρικά φυλάκια των τουρκο-βουλγαρικών συνόρων. Παρά ταύτα εγώ, αντιθέτως προς την Ανωτάτη Μακεδονο-Θρακική Οργάνωση (BMARC), δεν επιδιώκω την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία αλλά αυτονομία που να εξασφαλίζει ισότητα δικαιωμάτων ελλήνων, βουλγάρων και τούρκων. Γνωρίζεις βέβαια πόσο απέχουν από εδώ τα Ελληνο-τουρκικά σύνορα. Υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να ενσωματωθεί η περιφέρεια Μελενίκου στην Ελλάδα; Σε καλώ λοιπόν να συνεργασθείς μαζί μου για να αποτινάξουμε τον τουρκικόν ζυγόν και να επιτύχουμε από κοινού την αυτονομία της Μακεδονίας..

Κωνσταντίνος Τσώπρος, Αναμνήσεις από το Μελένοικο

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης επιφυλάχθηκε να απαντήσει ισχυρισθείς ότι, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα έπερεπε να συνεννοηθεί με τους Δημογέροντες της Ελληνικής Κοινότητας. Οίκοθεν νοείται ότι οι συνομιλίες δεν είχαν συνέχεια.[1]

Η απαγωγή της Miss Helen Stone από τον Σαντάσκι που τελικά εισέπραξε 14.000 χρυσές τουρκικές λίρες[2]

Νεότουρκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαντάσκι, κυρίαρχος της περιφερείας Μελενίκου, εξετέλεσε τον αντίπαλό του Σαράφωφ μέσω του υπαρχηγού του Πανίτσα και, μέχρι το 1908 που εκδηλώθηκε το Νεοτουρκικό Κίνημα ελυμαίνετο την ύπαιθρο στην ευρύτερη περιοχή του Μελενίκου θεωρών αυτήν ως ιδιωτικό του τιμάριο. Φορολογούσε τους κατοίκους της υπαίθρου υπέρ της Οργάνωσης και τους Μελενικίους με επιβολή φορολογίας στο τρυγητό των σταφυλιών.[3]

Aπό το 1908 μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους υποστήριξε το κίνημα των Νεοτούρκων. Μετά την Επανάσταση των Νεοτούρκων κατά τη Δεύτερη Συνταγματική Περίοδο ο Σαντάνσκι ήταν επίσης ιδρυτής και ηγέτης ενός από τα αριστερά πολιτικά κόμματα στην Οθωμανική Μακεδονία - του Λαικού Ομοσπονδιακού Κόμματος (Βουλγαρικό Τμήμα), που η έδρα του ήταν στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο στο Κιουστεντίλ της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO) τo 1908 οδήγησε σε διάσπαση της οργάνωσης - ο Γιάνε Σαντάνσκι και ο Χρίστο Τσερνοπέεφ ήρθαν σε επαφή με τους Νεότουρκους και άρχισαν να λειτουργούν νόμιμα. Μετά τη διάσπαση της VMRO oι δυο τους προσπάθησαν να συστήσουν τη Μακεδονο-Αδριανουπολίτικη Επαναστατική οργάνωση, αλλά αργότερα το συνέδριο για την επίσημη ίδρυσή της απέτυχε και ο Σαντάνσκι με τον Τσερνοπέεφ εγκατέλειψαν την ιδέα και άρχισαν να εργάζονται για τη δημιουργία του Λαικού Ομοσπονδιακού Κόμματος. Το 1909 η ομάδα γύρω από τους Σαντάνσκι και Τσερνοπέεφ συμμετείχε στην πορεία των Νεοτούρκων προς την Κωνσταντινούπολη που οδήγησε στην εκθρόνιση του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄. Συγκεκριμένα κατά την έκρηξη του αντιδραστικού κινήματος στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου 1909 κατετάγη μαζί με τους οπαδούς του ως εθελοντής στο εδρεύον στη Θεσσαλονίκη Γ΄ Σώμα του τουρκικού στρατού που εξεστράτευσε κατά της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τo σωματάρχη στρατηγό Μαχμού Σεβκέτ Πασσάν που πέτυχε την καταστολή του κινήματος και την έκπτωση του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄, Ο Σαντάνσκι ονειρευόταν τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα σχέδια της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας και τη Μακεδονία ως τμήμα αυτής της Ομοσπονδίας. Ζητούσε η VMRO να αγκαλιάσει όλες τις εθνότητες στην περιοχή και όχι μόνο τους Βουλγάρους.

Με τον τρόπο αυτό θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα ικανό σύστημα με σκοπό την οργάνωση μιας μαζικής εξέγερσης. Αργότερα ο Σαντάνσκι και η παράταξή του υποστήριξαν ενεργά το Βουλγαρικό στρατό στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, αρχικά με την ιδέα ότι είχαν καθήκον να αγωνιστούν για αυτόνομη Μακεδονία, αλλά αργότερα αγωνιζόμενοι για τη Βουλγαρία. Βλέποντας τις ενέργειες των Σέρβων κατά του ντόπιου πληθυσμού, τα πρώην μέλη της VMRO άρχισαν την αποκατάσταση του οργανωτικού δικτύου. Την ίδια περίοδο μια ομάδα γύρω από τον Πέταρ Τσαούλεφ άρχισε διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς επαναστάτες. Η Αλβανική κυβέρνηση τους πρότεινε την οργάνωση μιας κοινής εξέγερσης. Οι διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Οργάνωσης έγιναν από τον Πέταρ Τσαούλεφ. Η Βουλγαρική κυβέρνηση πίστευε όμως όμως ότι δεν θα ερχόταν σε νέο πόλεμο με τη Σερβία, έτσι δεν έδωσε σημασία στις διαπραγματεύσεις. Εντούτοις αργότερα, τον Ιούνιο του 1913, η Βουλγαρική κυβέρνηση έστειλε στα Τίρανα το Γιάνε Σαντάνσκι για νέες διαπραγματεύσεις. Εδωσε μια συνέντευξη για την εφημερίδα ΄΄Σέκουλο΄΄, όπου δήλωσε ότι ήρθε για να συμφωνήσει με τους Αλβανούς και ότι από τη Βουλγαρική πλευρά θα οργανώνονταν ομάδες και επιθέσεις. Ετσι βοήθησε την προετοιμασία της Εξέγερσης Οχριντ - Ντέμπαρ, που οργανώθηκε από κοινού από τη VMRO και τους Αλβανούς της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους η Μακεδονία του Πιρίν προσαρτήθηκε στη Βουλγαρία και ο Σαντάνσκι ξαναεγκαταστάθηκε στη χώρα.

Aντιπαράθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κίνημα απελευθέρωσης της Μακεδονίας συνίστατο από τρεις μεγάλες παρατάξεις. Λόγω των υπερβολικών φιλοδοξιών του, ο Σαντάνσκι ήρθε σε σύγκρουση με την πλειοψηφία - τους Κεντρώους της VMRO και τους Βαρχοβιστές. Αν και αρχικά μέλος της Βουλγαρικής εθνικιστικής παράταξης των Βαρχοβιστών, αργότερα ο Γιάνε Σαντάνσκι και η ομάδα του των Σερρών (οι Φεντεραλιστές) ανακήρυξαν αγώνα για αυτόνομη Μακεδονία, που θα συμμετείχε σε μια Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία. Κατ' αυτό τον τρόπο η πολιτική της Σόφιας ταυτιζόταν με τον αντίπαλο χαρακτήρα της Αθήνας και του Βελιγραδίου. Οι ακτιβιστές των Σερρών ωστόσο επέμεναν ότι το Μακεδονικό Ζήτημα δεν μπορούσε να επιλυθεί αν διατυπωνόταν ως μέρος του Βουλγαρικού εθνικού ζητήματος. Εν τούτοις η ιδέα της Μακεδονικής αυτονομίας ήταν αυστηρά πολιτική και δεν περιελάμβανε άρνηση της Βουλγαρικής εθνικότητας. Αφ' ετέρου, η μεγαλύτερη παράταξη (οι Κεντρώοι), καθώς και εκείνη της άλλης επαναστατικής οργάνωσης - Ανώτατη Μακεδονική Επιτροπή - Βαρχοβιστές (οι περισσότεροι από τους οπαδούς της οποίας, προσχώρησαν στους Κεντρώους μετά τη διάλυσή της το 1903) αποσκοπούσε επίσης στην αυτονομία. Αλλά δεν προσδοκούσαν συμμετοχή σε μια Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και δεν είχαν τόσο ακραία πολιτική ως προς τη σχέση τους με τη Σόφια. Αυτές οι πολιτικές διαφορές οδήγησαν σε οξεία διαμάχη ανάμεσά τους. Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο λάθος του Σαντάνσκι στο πλαίσιο του όλου κινήματος ήταν οι δολοφονίες του βοεβόδα Μιχαήλ Ντάεφ και αργότερα των Ιβάν Γκαρβάνωφ και Μπόρις Σαράφωφ, μέλη και οι δύο της Κεντρικής Επιτροπής της VMRO. Στο τέλος μετάνιωσε γι αυτές και για άλλες δολοφονίες αργότερα. Λόγω αυτών καταδικάστηκε ακόμη και σε θάνατο από τους Κεντρώους. Οι Βουλγαρικές αρχές διερεύνησαν τις δολοφονίες και υποπτεύονταν ότι ο Σαντάνσκι κρυβόταν κυρίως πίσω από αυτές. Αφ' ετέρου αμνηστεύθηκε από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο μετά την υποστήριξη που παρείχε στο Βουλγαρικό Στρατό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.

Υπήρξε μια μακρά ιστορία τριβών ανάμεσα στη Βουλγαρική Εξαρχία και την Οργάνωση, καθώς εκείνοι που ήταν στενότερα συνδεδεμένοι με την Εξαρχία ήταν μάλλον μετριοπαθείς παρά επαναστάτες. Ετσι οι δύο φορείς ποτέ δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν κατάματα πολλά σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν τον πληθυσμό της Θράκης και της Μακεδονίας. Στις τακτικές του αναφορές στον Εξαρχο ο Βούλγαρος επίσκοπος του Μελενίκου (Μέλνικ) συνήθως αναφερόταν στο Γιάνε ως το ΄΄άγριο θηρίο΄΄ και επίτηδες έγραφε το όνομά του χωρίς κεφαλαία γράμματα. Πάντα επίσης απέρριπτε το θεσμό της Βουλγαρικής Εξαρχίας ή αρνιόταν ότι είχε να παίξει κάποιο ρόλο στη ζωή των Βούλγαρων της Μακεδονίας. Ο Σαντάνσκι συνεργάσθηκε επίσης αργότερα με τους Νεότουρκους, σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις της VMRO, που αυτή την περίοδο αγωνίζονταν κατά των Οθωμανικών αρχών.

Τις πρώτες μέρες της επανάστασης των Νεοτούρκων η συνεργασία των Μακεδόνων αριστερών με τους Οθωμανούς ακτιβιστές καταγράφηκε σε ένα ειδικό ΄΄Μανιφέστο προς όλες τις εθνότητες της Αυτοκρατορίας΄΄. Η νομιμοφροσύνη προς την Αυτοκρατορία που δηλώθηκε από το Σαντάνσκι ηθελημένα θόλωνε τη διαφορά ανάμεσα στο Μακεδονικό και το Οθωμανικό πολιτικό πρόγραμμα. Αυτή η ιδεολογική μετάπτωση ήταν ομαλότατη εφ' όσον η ρητορική του Μακεδονικού αυτονομιστικού διεθνισμού ήταν ήδη εγγύτατα στην Οθωμανική ιδέα της λεγόμενης ΄΄ενότητας των στοιχείων΄΄. Kατά το μήνα του μέλιτος των επαναστατών των Σερρών και των Οθωμανικών αρχών στο πολιτικό πρόγραμμα του Σαντάνσκι άφησαν τη σφραγίδα τους οι διεθνιστικές ιδέες των Βούλγαρων σοσιαλιστών ακτιβιστών. Οτι θεωρούνταν εθνικά συμφέροντα έπρεπε να υποταχθούν στα αντίστοιχα πανοθωμανικά για να επιτευχθεί μια υπερεθνική ένωση όλων των εθνικοτήτων μέσα σε μια μεταρρυθμισμένη Αυτοκρατορία. Μετά την ήττα της Βουλγαρίας στους Βαλκανικούς πολέμους με συνέπεια την προσάρτηση του μεγαλύτερου μέρους της Μακεδονίας στην Ελλάδα και τη Σερβία, ο Σαντάνσκι προσπάθησε να οργανώσει τη δολοφονία του Τσάρου Φερδινάνδου Α΄ της Βουλγαρίας, αλλά απέτυχε.

Οι Κεντρώοι οργάνωσαν αρκετές ανεπιτυχείς δολοφονικές απόπειρες κατά του Σαντάνσκι. Πλησίασαν περισσότερο στην επίτευξη του στόχου τους στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Τάνε Νικόλωφ πέτυχε να σκοτώσει δύο άλλους Φεντεραλιστές και τραυμάτισε βαρειά το Σαντάνσκι. Τελικά ο Σαντάνσκι, ενώ ταξίδευε από το Μελένικο στο Άνω Νευροκόπι δολοφονήθηκε από ντόπιους ακτιβιστές της VMRO στις 22 Απριλίου 1915 κοντά στη Μονή Ροζινού, έξω από την οποία και τάφηκε.[4]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο Σαντάνσκι θεωρείται εθνικός ήρωας και μία από τις επιφανέστερες επαναστατικές μορφές του 20ού αιώνα. Επικρατούσα άποψη στη χώρα μεταξύ των ειδικών στην ιστορία του τοπικού επαναστατικού κινήματος, όπως ο ακαδημαικός Καταρτζίεφ, είναι ότι ο πολιτικός σεπαρατισμός του Σαντάνσκι αντιπροσώπευε μια μορφή πρώιμου Μακεδονικού εθνικισμού, προσθέτοντας όμως ότι εκείνη την εποχή ήταν μόνο ένα πολιτικό φαινόμενο χωρίς εθνοτικό χαρακτήρα. Σήμερα ο Σαντάνσκι είναι ένα από τα ονόματα που αναφέρονται στον εθνικό ύμνο της ΠΓΔΜ. Στη Βουλγαρία το κομμουνιστικό καθεστώς εκτιμούσε το Σαντάνσκι λόγω των σοσιαλιστικών ιδεών του και τον τίμησε μετονομάζοντας την πόλη Σβέτι Βραχ σε Σαντάνσκι το 1949. Τα χρόνια μετά την Πτώση του Κομμουνισμού μερικοί δεξιοί Βουλγαρικοί ιστορικοί έχουν επιδιώξει να ακυρώσουν τη φήμη του.

Μελένικο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1913 ο Σαντάνσκι μαζί με τους δικούς του στρατιώτες μπήκαν στο Μελένικο στις 25 Ιουνίου και εκτέλεσαν τον επίσκοπο Αιμιλιανό και όσους είχαν βοηθήσει τα αντάρτικα ελληνικά (250 άτομα , βασανίζοντας τους και μετά τους εκτελούσαν.Ο αρχηγός τους όμως Γάιος Λαζάρου Αφού η πόλη καταλήφθηκε από τον Έλληνα αξιωματικό Δελαγραμμάτικα, το βράδυ της Τρίτης,30 του Ιούλη έκανε επίθεση όμως δεν μπόρεσε να την καταλάβει καθώς το Σώμα Ευζώνων και οι στρατιώτες του Γενικού Επιτελείου Στρατού κατάφεραν να μην πάρει ο Σαντάνσκι το Μελένικο. Την 5η Αυγούστου του 1913 όμως οι Έλληνες ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους. Όμως ο Γάιος Λαζάρου με άνδρες του Μελένικου έβαλαν εκρηκτικά και ρίχνοντας το κρασί που είχαν στις τρυπητές στους δρόμους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κωνσταντίνος Τσώπρος, ό.π. σ. 27
  2. Carpenter, Tereza (2003) The Miss Stone Affair: ISBN 978-0743200554
  3. Κωνσταντίνος Τσώπρος, Αναμνήσεις (Μελένοικο-Θεσσαλονίκη) σ.30 Institute for Blkan Studies, 1992 GR ISSN: 0073-86X
  4. Κωνσταντίνος Τσώπρος, ό.π. σ. 39