Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βόρεια Θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βόρεια θάλασσα)

Συντεταγμένες: 56°30′N 3°42′E / 56.500°N 3.700°E / 56.500; 3.700

Βόρεια Θάλασσα
ΧώραΝορβηγία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο
Ονομάστηκε απόβορράς, δύση και Γερμανικά φύλα
Έκταση570.000 km²
Υψόμετρο0 μέτρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες56°27′32″N 3°40′57″E
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βόρεια Θάλασσα είναι θάλασσα του Ατλαντικού ωκεανού, η οποία βρέχει μέρος της Βόρειας Ευρώπης. Το μήκος της ξεπερνά τα 970 χιλιόμετρα ενώ το πλάτος τα 580 χιλιόμετρα, και έχει έκταση περίπου 570.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μέσο βάθος 90 μέτρα και μέγιστο βάθος 725 μέτρα.

Η Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ της Νορβηγίας και της Δανίας στα ανατολικά, του Ηνωμένου Βασιλείου στα δυτικά, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας στα νότια. Τμήμα της Βόρειας Θάλασσας αποτελεί το Σκάγκερακ μεταξύ της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, το οποίο μέσω του Κάτεγατ, τη συνδέει με τη Βαλτική Θάλασσα. Στα νότια η Βόρεια Θάλασσα συνδέεται με τον υπόλοιπο Ατλαντικό ωκεανό με τον πορθμό του Ντόβερ στη Μάγχη και στα βόρεια μέσω της Νορβηγικής Θάλασσας.

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός καθορίζει τα όρια της Βόρειας θάλασσας ως εξής:[1]

  • Από Νοτιοδυτικά: Μια γραμμή από το Ουάλντ Λάιτχαους (Γαλλία, 1°55'Α) έως το Λίδερκοουτ Πόιντ (Αγγλία, 51°10'Β).
  • Από Βορειοδυτικά: Από το Ντάνετ Χεντ (3°22'Δ) της Σκωτίας στο Τορ Νες (58°47'Β) του νησιού Χόι, δια μέσω του νησιού έως το Κέιμ του Χόι (58°55'Β) και από εκεί στο Μπρεκ Νες του Μέινλαντ των Ορκάδων (58°58'Β), δια μέσω του νησιού έως το Κόστα Χεντ (3°14'Δ) και από εκεί στο Ίνγκα Νες (59'17'Β) του Γουέστρι, δια μέσω του νησιού έως το Μπόου Χεντ, και από εκεί στο Μουλ Χεντ (το βορειότερο σημείο του Πάπα Γουέστρι) έπειτα στο Σιλ Σκέρι (το βορειότερο σημείο του Βόρειου Ρονάλντσι) έως το Χορς Άιλαντ (το νοτιότερο σημείο των νησιών Σέτλαντ).
  • Από Βόρεια: Από το Νορθ Πόιντ (Φίθαλαντ Πόιντ) του νησιού Μέινλαντ των Σέτλαντ, στο Γκρέιβκαντ Νες (60°39'Β) του νησιού Γελλ, δια μέσω του νησιού έως το Γκλουπ Νες (1°04'Δ) και από εκεί στο Σπου Νες (60°45'Β) του νησιού Ουνστ, δια μέσω του νησιού έως το Χέρμα Νες (60°51'Β), και από εκεί στο νοτιοδυτικό σημείο του Ράμπλινγκς και στο Μακλ Φλούγκα (60°51′Β 0°53′Δ), όλα αυτά περιλαμβάνονται στη Βόρεια Θάλασσα, και από εκεί μέχρι δυτικά του μεσημβρινού 0°53' στον Βόρειο παράλληλο 61°00' και από εκεί ανατολικά μέχρι τις ακτές της Νορβηγίας.
  • Από Νότια: Το δυτικό όριο του Σκάγκερακ (Μία γραμμή από το Χάνστχολμ (57°07′Β 8°36′Α) έως το Νάζε (Λίντεσνες, 58°Β 7°Α)).

Μείζονες ποταμοί που διοχετεύουν τα νερά τους στη θάλασσα είναι οι Έλβας, Βέζερ, Εμς, Ρήνος, Μεύσης, Σελντ, Τάμεσης και Χάμπερ. Το Κανάλι του Κιέλου, μία από τις πιο πολυσύχναστες πλεύσιμες υδάτινες διόδους στον κόσμο, συνδέει τη Βόρεια Θάλασσα με τη Βαλτική.

Η ονομασία της προέρχεται με τους κατοίκους της Φρισίας που ζούσαν νοτίως της θάλασσας την οποία αποκαλούσαν Βόρεια, ξεχωρίζοντάς τη από την Ανατολική (Βαλτική), την πλέον αποξηραμένη Νότια και τη Μέση Θάλασσα.

Την κλασική εποχή το υδάτινο αυτό σώμα αποκαλείτο και Οκεάνουμ ή Μάρε Γκερμανίκουμ (Oceanum ή Mare Germanicum), δηλαδή Γερμανικός Ωκεανός ή Θάλασσα. Το όνομα αυτό χρησιμοποιείτο ευρέως στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες παράλληλα με την ονομασία Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις αρχές του δεκάτου ογδόου αιώνα. Ως τον δέκατο ένατο αιώνα το όνομα Γερμανική Θάλασσα σπάνιζε ακόμα και στη Γερμανία. Στα δανικά η Βόρεια Θάλασσα αποκαλείται επίσης Vesterhavet (εκτός από Nordsøen) που σημαίνει Δυτικός Ωκεανός καθώς βρίσκεται στα δυτικά της Δανίας.

Η πλημμύρα της Βόρειας Θάλασσας το 1953 προκάλεσε πάνω από 2000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Κατά τη διάρκεια των παγετώνων ένα μεγάλο μέρος της Βόρειας Θάλασσας ήταν ξηρά, πιθανότατα τούντρα.

Στη Βόρεια Θάλασσα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]