Βέζερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°33′40.00″N 8°31′19.99″E / 53.5611111°N 8.5222194°E / 53.5611111; 8.5222194

Βέζερ
ΠηγέςFulda και Werra
ΕκβολέςΒόρεια Θάλασσα[1]
ΧώραΓερμανία
Μήκος451 χλμ
Μέση εκροή327 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιDiemel, Hamel, Aller, Lesum, Drepte, Lune, Geeste, Emmer, Humme, Werre, Große Aue, Ochtum, Hunte, Kalle, Holzminde, Gehle, Ösper, Steinhuder Meerbach, Lenne, Bückeburger Aue, Exter, Nethe, Eyter, Bever, Nieme, Schede, Ilse, Forellenbach, Borstenbach, Beverbach, Bastau, Grube, Schwülme, Blender Emte, Reiherbach, Bückener Mühlenbach, Schweiburg, Saumer, Forstbach, Otterbach, Nährenbach, Aschwardener Flutgraben, Rottmünde, Schelpe, Twierbach, Werra, Fulda και Eschbach
Χάρτης

Ο Βέζερ (γερμανικά: Weser ˈveːzɐ) είναι ποταμός της Κάτω Σαξονίας στη βορειοδυτική Γερμανία. Με συνολικό μήκος από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές 744 χιλιόμετρα, είναι ο μακρύτερος ποταμός εξ ολοκλήρου στη Γερμανία. Ξεκινά στο Χάνοβερς Μύντεν μέσω των συμβολής των Βέρρα και Φούλντα και εκβάλει στα λιμάνια Μπρεμερχάφεν και Νόρντενχαμ, στη Βόρεια Θάλασσα. Περίπου 50 χιλιόμετρα πριν τις εκβολές του περνά από την χανσεατική πόλη της Βρέμης.

Συνδέεται με το δίκτυο καναλιών που εκτείνεται ανατολικά-δυτικά κατά μήκος της βόρειας γερμανικής πεδιάδας.

Ο ποταμός σε συνδυασμό με τον Βέρρα – μια διαλεκτική μορφή του Βέζερ – έχει μήκος 744 χιλιόμετρα. Έτσι αποτελεί τον μακρύτερο ποταμό εξ ολοκλήρου στη Γερμανία. Ο ίδιος ο Βέζερ έχει μήκος 452 χιλιόμετρα. Ο Βέρρα πηγάζει υψώνεται στη Θουριγγία, το γερμανικό κρατίδιο νότια της κύριας προβολής της Κάτω Σαξονίας.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Weser και Werra είναι οι ίδιες λέξεις σε διαφορετικές διαλέκτους. Η διαφορά αντανακλά τα παλιά γλωσσικά σύνορα μεταξύ της Κεντρικής και της Κάτω Γερμανικής, περνώντας από το Χάννοβερς Μύντεν.

Το όνομα είναι συγγενές με το Γουίαρ στην Αγγλία και Βιστούλας στην Πολωνία, που προέρχεται από τη ρίζα * weis- «να ρέει», που έδωσε στα παλιά αγγλικά/παλαιά φριζικά το wāse «λάσπη, ρουφήξιμο», την παλιά σκανδιναβική λέξη veisa «λάσπη, στάσιμη πισίνα», στα ολλανδικά το waas «ομίχλη· μουσκεμένη γη», το παλαιοσαξονικό waso «βρεγμένο έδαφος, βούρκος», παλαιά άνω γερμανική wasal «βροχή» και γαλλικό vase «λάσπη».

Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βέζερ-Βέρρα είναι ο μακρύτερος ποταμός εξ ολοκλήρου στη Γερμανία.

Ο Βέζερ ξεκινά από τη συμβολή των Φούλντα και Βέρρα. Στη συνέχεια κατηφορίζει προς το φαράγγι Πόρτα Βεστφάλικα, ανάμεσα σε δύο ψηλές σειρές λόφων, τη Βιενγκεμπίργκε, δυτικά και τη Βεζερμπέργκλαντ στα ανατολικά.

Μεταξύ Μίντεν και Βόρειας Θάλασσας, οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει τον ποταμό σε κανάλι για πλοία μέχρι 1.200 τόνων. Οκτώ υδροηλεκτρικά φράγματα βρίσκονται στις άκρες των παρακείμενων ρεμάτων που αποτελούν τον ποταμό. Η πλοήγηση συνδέεται δυτικά με το κανάλι Ντόρτμουντ-Εμς μέσω της παράκτιας διώρυγας. Συνδέεται ανατολικά στο Μπρεμερχάφεν με τον Έλβα.

Ένας μεγάλος ταμιευτήρας νερού, η Εντερζέε, στον Έντερ, τον κύριο παραπόταμο του Φούλντα, χρησιμοποιείται για να υπάρχει αρκετό βάθος νερού για ναυτιλία όλο το χρόνο. Το φράγμα, που κατασκευάστηκε το 1914, βομβαρδίστηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές από βρετανικά αεροσκάφη τον Μάιο του 1943, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και περίπου 70 θανάτους κατάντη. Ξαναχτίστηκε μέσα σε τέσσερις μήνες. Ο ταμιευτήρας είναι σημαντική θέρετρο. Το φράγμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ο Βέζερ εισέρχεται στη Βόρεια Θάλασσα στο νοτιότερο τμήμα του γερμανικού όρμου . Στη θάλασσα χωρίζεται σε δύο σκέλη – την κοίτη του ποταμού στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων . Αυτοί οι θαλάσσιοι βραχίονες ονομάζονται Alte Weser (παλιός Βέζερ) και Neue Weser (νέος Βέζερ). Είναι οι πλωτές οδοί για πλοία που κατευθύνονται προς τα λιμάνια Μπρέμερχάφεν, Νόρντενχαμ και Βρέμη.

Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Βέζερ είναι ο Άλλερ, ο οποίος συμβάλλει νότια της Βρέμης.

Αξιόλογες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριες πόλεις κατά μήκος του Βέζερ είναι: Χαννοβερς Μύντεν, Μπεφερούνγκεν, Χέξτερ, Χολτσμίντεν, Μποντενβέρνερ, Χάμελν, Χέσσισχ Όλντερντορφ, Ρίντελν, Φλότο, Μπαντ Ουνχαουζεν, Πόρτα Βεστφάλικα, Μίντεν, Πετερσχάγκεν, Νίνμπουργκ, Άχιμ, Βρέμη, Μπράκε, Νόρντενχαμ και Μπεμεχάφεν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.lanuv.nrw.de/fileadmin/lanuv/wasser/pdf/Gewaesserverzeichnis%20GSK3C.xls. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2017.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dieter Berger: Geographische Namen in Deutschland. Duden-Verlag, Mannheim 1999.
  • Hans Krahe: Sprache und Vorzeit. Quelle & Meyer, Heidelberg 1954. (Zur alteuropäischen Hydronomie.)
  • Julius Pokorny: Indogermanisches etymologisches Wörterbuch. Francke, Bern 1959.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Weser River στο Wikimedia Commons