Βρετανικός Στρατός Ξηράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βρετανικός Στρατός)
Βρετανικός Στρατός
Ίδρυση1660
ΧώραΗνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο [σημ. 1]
ΠίστηΚάρολος Γ'
ΤύποςΣτρατός
ΡόλοςΣτρατός ξηράς
Δύναμη125.430
121.800 (Εφεδρεία)
ΥπαγωγήΈνοπλες Δυνάμεις της ΑΜ
Ιστοσελίδαarmy.mod.uk
Διοίκηση
Αρχηγός του Γενικού ΕπιτελείουΣτρατηγός Σερ Πάτρικ Σάντερς
Διακριτικά
Πολεμική σημαία[1]
Μη τελετουργική σημαία

Ο Βρετανικός Στρατός είναι ο κλάδος του στρατού ξηράς των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αγγλικός Στρατός, που ιδρύθηκε το 1660, αντικαταστάθηκε το 1707 από το νέο Βρετανικό Στρατό,[2] ενσωματώνοντας στις τάξεις του τα Σκωτικά συντάγματα. Τελούσε υπό τη διοίκηση του Πολεμικού Γραφείου στο Λονδίνο, το οποίο εντάχθηκε στο Υπουργείο Άμυνας το 1964. Επικεφαλής του Βρετανικού Στρατού είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Το κύριο τμήμα του Βρετανικού Στρατού αναφέρεται ως Τακτικός Στρατός και υφίσταται από τη δημιουργία της έφεδρικης Εδαφικής Δύναμης το 1908. Όλα τα μέλη του Στρατού ορκίζονται (ή δηλώνουν υπεύθυνα) υποταγή στον μονάρχη ως Αρχηγό. Ωστόσο, η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του 1689 απαιτεί κοινοβουλευτική συναίνεση, ούτως ώστε το Στέμμα να διατηρεί μόνιμο στρατό σε καιρό ειρήνης. Το Κοινοβούλιο εγκρίνει την συνέχιση της ύπαρξης του Στρατού με το πέρασμα ενός νόμου περί ενόπλων δυνάμεων, τουλάχιστον μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Σε αντίθεση με το Βασιλικό Ναυτικό, το Βασιλικό Ναυτικό Σώμα και τη Βασιλική Αεροπορία, ο Βρετανικός Στρατός δεν περιλαμβάνει τον όρο «Βασιλικός» στον τίτλο του, επειδή, μετά την ιστορική μάχη μεταξύ του Κοινοβουλίου και της μοναρχίας, ο Βρετανικός Στρατός είναι πάντα υπόλογος στο Κοινοβούλιο και όχι στο Μονάρχη.[3] Πολλά από τα συντάγματα και τα σώματα του στρατού έχουν χορηγηθεί το πρόθεμα «Βασιλικό», ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας καταλαμβάνουν ανώτερες τιμητικές θέσεις σε ορισμένα συντάγματα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, ο Βρετανικός Στρατός έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από μεγάλους πολέμους, που αφορούν μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του Επταετούς Πολέμου, των Ναπολεόντειων Πολέμων, του Κριμαϊκού Πολέμου, του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επανειλημμένα έχει επεμπλακεί νικηφόρα από αυτούς τους καθοριστικούς πολέμους, κάτι που επέτρεψε στη Βρετανία να επηρεάσει τα παγκόσμια γεγονότα με τις πολιτικές της και να καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις του κόσμου. Σήμερα, ο Βρετανικός στρατός έχει αναπτυχθεί σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων και ως εκστρατευτική και ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, ο Βρετανικός Στρατός διατηρεί πέντε μόνιμες υπερπόντιες βάσεις.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1707–1800
  2. Ο Αγγλικός Στρατός αποτελούνταν από συντάγματα της Ιρλανδίας και της Ουαλίας. Η Ιρλανδία αποτελούσε προτεκτοράτο της Αγγλίας και η Ουαλία ήταν μέρος της Αγγλίας πριν ακόμη πραγματοποιηθεί η ένωση με τη Σκωτία.
  3. «National Army Museum: about us». Nam.ac.uk. 8 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2013.