Βρετανική Ναυτική Υπηρεσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ναυτική Υπηρεσία της ΑΜ
Χώρα Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο[σημ. 1]
Πίστη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄
Ρόλος Ναυτικός, εκστρατευτικός και αμφίβιoς πολέμος
Δύναμη 77 πλοία, 33 αποβατικά σκάφη και 149 αεροσκάφη
Υπαγωγή Ένοπλες Δυνάμεις της ΑΜ
Αρχηγείο Whitehall, Λονδίνο
Διοίκηση
Λόρδος Υψηλός Ναύαρχος Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου
Διακριτικά
Σημαία[σημ. 2] Naval Ensign of the United Kingdom.svg

Η Ναυτική Υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος (αγγλικά: Her Majesty's Naval Service), επίσης γνωστή ως Ανώτερη Υπηρεσία (Senior Service), αποτελεί τo πολεμικό ναυτικό και τη θαλάσσια οργανωτική δομή των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.[1][2] Αποτελείται από το Βασιλικό Ναυτικό, το Βασιλικό Σώμα Πεζοναυτών, το Ναυτικό Γραφείο Διασύνδεσης, την Υπηρεσία Συγκροτήματος Βασιλικού Ναυτικού και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία Βασιλικού Ναυτικού Βασίλισσας Αλεξάνδρας.[3] Ο όρος Ναυτική Υπηρεσία θα πρέπει να διακρίνεται από τις «Ναυτικές Υπηρεσίες ΗΒ», οι οποίες αποτελούνται από την Ναυτική Υπηρεσία και το Εμπορικό Ναυτικό. Η Ναυτική Υπηρεσία ως σύνολο υπόκειται στις διαταγές του Ναυτικού Συμβούλιο, το οποίο διευθύνεται από τον Πρώτο Λόρδο της Θαλάσσης. Το Συμβούλιο Άμυνας εκπροσωπεί τη Ναυτική Υπηρεσία στο Συμβούλιο των Ναυάρχων, υπό την προεδρία του Υπουργού Άμυνας.

Η Ναυτική Υπηρεσία διοικείται από το Βασιλικό Ναυτικό, και δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στις τρεις ναυτικές βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Πόρτσμουθ, το Κλάιντ και το Ντέβονπορτ στο οποίο βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχειρησιακή ναυτική βάση στη Δυτική Ευρώπη. Από το 2014, υπάρχουν πάνω από 228 πλοία σε υπηρεσία, από διάφορους κλάδους της Ναυτικής Υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των Θαλάσσιων Υπηρεσιών και του Βασιλικού Επικουρικού Στόλου.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1630–1707
    1707–1800

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Her Majesty's Naval Service της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).