Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Museuarqueologicodelfos.jpg
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών βρίσκεται στο τόπο Greece
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Γενικές πληροφορίες
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 38°28′48″N 22°30′0″E
Τοποθεσία Δελφοί
Χώρα Ελλάδα
Ολοκλήρωση 1903
Λειτουργία 1903-σήμερα
Χρήση Αρχαιολογικό Μουσείο. Επισκέπτες: 137.550 (2009)[1]
Ιδιοκτήτης Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Σχεδιασμός και κατασκευή
Αρχιτέκτονας Αρχικά σχέδια ανέγερσης προ 1903, του Γάλλου αρχιτέκτονα Αλμπέρ Τουρνέρ. Πλήρης ανανέωση από το καλοκαίρι του 1958, βασισμένα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Πραγματοποιήθηκε επίσης ανακαίνιση, το 1999, από το Υπουργείο Πολιτισμού, με αρχιτέκτονα τον Αλέξανδρο Τομπάζη
Χρηματοδότης Με δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Commons page Σχετικά πολυμέσα


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών είναι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία της Ελλάδας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του μαντείου των Δελφών και κυρίως αναθήματα αφιερωμένα στο ιερό.

Ιστορία του μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο μουσείο στους Δελφούς, αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, οικοδομήθηκε το 1903 σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Αλμπέρ Τουρνέρ, με δωρεά του ευεργέτη Α. Συγγρού, για να στεγάσει τα ευρήματα της μεγάλης γαλλικής ανασκαφής, που είχε αρχίσει το 1892.

Το 1935 αποφασίστηκε η κατασκευή ενός μεγαλύτερου μουσείου. Η νέα έκθεση τελείωσε το 1939, αλλά η κήρυξη του πολέμου δεν επέτρεψε να ανοίξει στο κοινό. Το μουσείο άδειασε από τα εκθέματα, πολλά από τα οποία, όπως ο Ηνίοχος, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Το 1952 ξεκίνησε ο επαναπατρισμός των εκθεμάτων.

Το 1958 αποφασίσθηκε πλήρης ανανέωση και τα έργα άρχισαν το καλοκαίρι του 1958, βασισμένα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Η νέα μουσιακή έκθεση έφερε την σφραγίδα των αρχαιολόγων Χρήστου Καρούζου και Ιωάννας Κωνσταντίνου. Δίπλα στο μουσείο οικοδομήθηκαν εργαστήρια αποθήκες, γλυπτών, αγγείων και αρχιτεκτονικών μελών. Η επανέκθεση των αρχαίων διήρκεσε από το 1960 ως το 1963. Το 1975 το μουσείο εμπλουτίστηκε με τα χρυσελεφάντινα αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές στην Ιερά Οδό. Η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση του μουσείου πραγματοποιήθηκε το 1999 από το Υπουργείο Πολιτισμού και έγινε αναδιαρρύθμιση των εκθεμάτων σύμφωνα με την τελευταία μουσειολογική αντίληψη. Υπεύθυνος αρχιτέκτονας ήταν ο Αλέξανδρος Τομπάζης.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικά εκθέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]