Θησαυρός των Σιφνίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Θησαυρός των Σιφνίων
αναπαράσταση του ναού(από μελέτη του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν)
αναπαράσταση του ναού
(από μελέτη του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν)
Είδος Τέχνης ιωνική τέχνη
Έτος κατασκευής 520-525 π.Χ.
Μουσείο Αρχαιολογικό
Μουσείο Δελφών

Ο θησαυρός των Σιφνίων ήταν κτήριο στους Δελφούς με σκοπό την φύλαξη πολύτιμων ιερών αναθημάτων. Κτίστηκε λίγο πριν το 525 π.Χ. και ήταν έργο ιωνικής τέχνης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία, κτίστηκε στους Δελφούς με αφορμή την ανακάλυψη χρυσωρυχείων στο νησί της Σίφνου, με την δεκάτη των εισοδημάτων από αυτά. Είναι χτισμένος από μάρμαρο Πάρου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θησαυρός των Σιφνίων ήταν ιωνικού ρυθμού. Περιγράφεται από τους αρχαίους συγγραφείς, τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία ως «πλουσιότατος». Ήταν κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, και το πρώτο ολομάρμαρο κτίριο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Διασώθηκε μόνο το ανατολικό αέτωμα. Είναι διακοσμημένο με πολυπρόσωπη σκηνή που εικονίζει τον Δία στο κέντρο να προσπαθεί να χωρίσει τον Ηρακλή, δεξιά, και τον Απόλλωνα, αριστερά, που διεκδικούν τον δελφικό τρίποδα.

Η ανατολική ζωφόρος παρουσιάζει σκηνή μάχης Ελλήνων και Τρώων, στην οποία παρευρίσκονται Θεοί, γνωστή από τον χαμένο επικό κύκλο της Αιθιοπίδος. Η βόρεια ζωφόρος εικονίζει σκηνή από την Γιγαντομαχία. Οι Γίγαντες επιτίθενται από δεξιά πάνοπλοι. Δεξιά οι θεοί εκτοξεύουν βέλη.

Χρονολόγηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έτος κατασκευής του μνημείου χρονολογείται με ακρίβεια, στα χρόνια 530-525 π.Χ. λίγο πριν από την λεηλάτηση του πλούσιου νησιού από Σάμιους φυγάδες το 525 π.Χ. μετά την αποτυχημένη επανάσταση τους κατά του τυράννου Πολυκράτη.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Σίφνου π.Χ.