Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θησαυρός των Μεγαρέων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θησαυρός των Μεγαρέων
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΔωρικό κτίριο σε μορφή ναού
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°28′54″N 22°30′5″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Δελφών
ΤοποθεσίαΔελφοί
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευήςτέλη του 6ου αιώνα ΠΚΕ
Κατάστασησώζονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα
Χρήσημικρός ναός, που στέγαζε τα αναθήματα των Μεγαρέων στο θεό Απόλλωνα
ΙδιοκτήτηςΑρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Τεχνικές λεπτομέρειες
Δομικό σύστημακτίριο δωρικού ρυθμού, ενδεχομένως δίστυλο εν παραστάσι, με πρόδομο βάθους 2 μ. και σηκό βάθους 5 μ. περίπου.
Υλικά κατασκευής
ΥλικάΠωρόλιθος, πρόσοψή από σκούρο ασβεστόλιθο
Ιστότοπος
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ο Θησαυρός των Μεγαρέων βρίσκεται στο τέμενος του Απόλλωνα στους Δελφούς, βορείως του Θησαυρού των Σιφνίων κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Στην πρόσοψή του έχουν αναγραφεί 26 επιγραφές που αναφέρονται στους Μεγαρείς, γεγονός που οδήγησε και στην ταύτιση του μνημείου.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στο τέμενος του Απόλλωνα, κατά μήκος της Ιεράς Οδού και βορείως του Θησαυρού των Σιφνίων σώζονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα οικοδομήματος που έχει ταυτιστεί με τον Θησαυρό των Μεγαρέων, λόγω των επιγραφών που κάλυπταν την πρόσοψή του από τις οποίες οι 26 αναφέρονταν στους Μεγαρείς. Το κτίριο αποτελείται στην ουσία από δύο τμήματα. Η πρώτη φάση του κτιρίου χρονολογείται στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Επρόκειτο για κτίριο δωρικού ρυθμού κατασκευασμένο από πωρόλιθο, ενδεχομένως δίστυλο εν παραστάσι.Το κτίριο είχε πρόδομο βάθους 2 μ. και σηκό βάθους 5 μ. περίπου. Από το κτίριο αυτό διατηρήθηκαν τμήματα της θεμελίωσης αλλά σε μεταγενέστερη φάση, πιθανότατα στον 5ο ή στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., οικοδομήθηκε και δεύτερο κτίριο, τραπεζοειδούς κάτοψης.[1]

Η πρόσοψή του ήταν κατασκευασμένη από σκούρο ασβεστόλιθο, όπου χαράχτηκαν επιγραφές, τιμητικές ως επί το πλείστον, εκ των οποίων οι περισσότερες αναφέρονται στην πόλη και τους πολίτες των Μεγάρων. Το 1975-76 με χορηγία και μέριμνα του Δήμου Μεγάρων ο Τοίχος των Μεγαρέων και τμήμα του κτιρίου αποκαταστάθηκε.

  1. Bommelaer, J.-F., Laroche, D. (1991). Guide de Delphes: Le Site. Paris. σελίδες 126–127. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)