Μαρμάρινος Ομφαλός (Δελφοί)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ομφαλός των Δελφών
Omphalos museum.jpg
ομφαλός των Δελφών
Ονομασίαομφαλός των Δελφών
ΕίδοςΈργο Τέχνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο ομφαλός των Δελφών ήταν μαρμάρινος λαξευμένος βράχος που αποτελούσε τον ομφαλό στο μνημείο με τον τρίποδα και τον κίονα τις χορεύτριες.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο συγκεκριμένος βράχος αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης καθώς οι ερευνητές δεν μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα αν αυτός αποτελούσε τον αυθεντικό ή για κάποιο αντίγραφο της ελληνιστικής ή της ρωμαϊκής εποχής. Τελικά, η μελέτη οδήγησε στη δεύτερη εκδοχή.[1]

Ο Ομφαλός στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

Η πέτρα του ομφαλού φαίνεται να ήταν ανάγλυφα διακοσμημένη και να είχε ωοειδές σχήμα. Είναι πιθανόν στην αρχαιότητα να καλυπτόταν από ένα πλέγμα μάλλινων ταινιών που τον κρατούσαν στο άδυτο, δίπλα από τον τρίποδα και τη δάφνη, τα άλλα ιερά σύμβολα του Θεού. Όπως μας περιγράφει λοιπόν ο Παυσανίας, ανάμεσα στις ταινίες που δένονταν γύρω από τον ομφαλό υπήρχαν πολύτιμοι λίθοι σχεδιασμένοι σε σχήμα γοργόνας και στην κορυφή του στερεώνονταν δύο ολόχρυσοι αετοί.

Πρόσφατες μελέτες Γάλλων αρχαιολόγων κατέδειξαν ότι ο ομφαλός και ο κίονας συνδέονται και συναρμόζονται. Δηλαδή, ο πέτρινος ομφαλός ήταν τοποθετημένος πάνω στον χάλκινο τρίποδα που έφεραν οι τρεις χορεύτριες, στην κορυφή του κίονα. Εκεί τοποθετείται μέχρι σήμερα ο ομφαλός, ως κάλυμμα του κίονα προκειμένου να συμπληρώσει συμβολικά την ουσία και τη σημασία του Αθηναϊκού αναθήματος. Οι Αθηναίοι θέλοντας να εξευμενίσουν και να τιμήσουν τον θεό του φωτός, του δώρισαν το ομοίωμα αυτό που συνδύαζε και τα δύο δελφικά σύμβολα ως προσφορά από τα χέρια των τριών γυναικείων μορφών αθηναϊκής καταγωγής.[1][2][3]


Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών: Ομφαλός.
  2. Ροζίνα Κολώνια, Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Αθήνα, Υπουργείο Πολιτισμού – Ταμείο Αρχαιολογικών πόρων και Απαλλοτριώσεων, 2009, 60 – 62.
  3. Πάνος Βαλαβάνης, Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Ολυμπία – Δελφοί – Ίσθμια – Νέμεα – Αθήνα, Αθήνα, 2004, 244.