Αρία φυλή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αρία φυλή ονομάζεται η φυλετική διάκριση που επικράτησε στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα για να περιγράψει τους ομιλητές ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.

Ο όρος προέρχεται από την αντίληψη ότι οι αρχαίοι πληθυσμοί που μιλούσαν ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και οι απόγονοι τους αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων.

Ο όρος Αρία φυλή συνδέεται κυρίως με το ναζισμό και το ρατσισμό.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λέξη Άριος προέρχεται από την πρωτο-ινδο-ιρανική ρίζα *arya, που χρησιμοποιούταν ως αυτοπροσδιορισμός από τους Ινδο-ιρανούς. Είναι συγγενική με τη σανσκριτική ārya (Ντεϊβαναγαρική :आर्य), εθνοτικός αυτοπροσδιορισμός, που στην κλασσική σανσκριτική σήμαινε 'ευγενής, σεβάσμιος'. Η αρχαία περσική ariya (𐎠𐎼𐎡𐎹) είναι πρόγονος του εθνωνύμιου Ιράν.[1]

Το 18ο αιώνα, επικράτησε η άποψη ότι οι αρχαιότερες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες ήταν οι ινδο-ιρανικές. Ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι έχουν μακρινές κοινές φυλετικές ρίζες με τους Ινδούς και τους Ιρανούς. Η λέξη Άριος συμπεριελάμβανε πλέον και τους Ευρωπαίους (Έλληνες, Ρωμαίους, Γερμανούς, Σλάβους κλπ.) Δημιουργήθηκε έτσι η αντίληψη ότι όλες αυτές οι γλώσσες έχουν έναν κοινό πρόγονο, την πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα.

19ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο της ανθρωπολογίας και του επιστημονικού ρατσισμού, ο όρος "Αρία φυλή" δόθηκε στους ανθρώπους με πρωτο-ινδοευρωπαϊκή καταγωγή- μια υποομάδα της Καυκάσιας φυλής. Τέτοιοι ισχυρισμοί έγιναν δημοφιλείς, όταν υποστηρίχθηκε ότι οι Ινδοευρωπαίοι ξεκίνησαν από νοτιοδυτικές ευρασιατικές στέπες, στη σημερινή Ρωσία και Ουκρανία.

Ο Μάξ Μίλερ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο 'Αρία φυλή' στην αγγλική γλώσσα. Στο έργο του Lectures on the Science of Language (1861), υποστήριξε ότι οι Άριοι είναι διακριτή ομάδα ανθρώπων για τα επιτεύγματά της.

Διάκριση των ανθρώπων του κόσμου σε φυλές (Λειψία, 1885-1890) Ανοικτό μπλε: Άριοι
Μεσαίο μπλε: Σημίτες
Σκούρο μπλε: Χαμίτες

Στα τέλη του 19ου αιώνα, αμφισβητήθηκε η προηγούμενη θεωρία της στέπας, με τον ισχυρισμό ότι η Αρία φυλή προήλθε από τη σημερινή Γερμανία ή τη Σκανδιναβία- ή τουλάχιστον ότι σε αυτές τις χώρες διατηρήθηκε η ινδοευρωπαϊκή καταγωγή αναλλοίωτη. Ήταν η περίοδος που η λέξη Άριος συνδέθηκε κυρίως με τους Βορειοευρωπαίους. Η ινδοευρωπαϊκή φυλή διαιρέθηκε έτσι σε Αρία, Σημιτική (τους αραβόφωνους της Μέσης Ανατολής και τους Ισραηλίτες) και Χαμιτική (ανθρώπους της Βόρειας Αφρικής) με βάση γλωσσικά κριτήρια.

Ένας αριθμός συγγραφέων, όπως ο Vacher de Lapouge στο βιβλίο του L'Aryen, υποστήριξαν ότι η υπεροχή αυτής της φυλής οφειλόταν βιολογικά στον κεφαλικό δείκτη και άλλους 'δείκτες' του σώματος. Πίστευε ότι οι δολιχοκέφαλοι (με μεγάλο κεφάλι)-ξανθοί Ευρωπαίοι (που υποτίθεται ότι αποτελούν την πλειοψηφία των Βορειοευρωπαίων) είναι γεννημένοι ηγέτες και ότι πρέπει να κυριαρχήσουν πάνω από τους βραχυκέφαλους ανθρώπους (με μικρό κεφάλι).[2]

Η γερμανική καταγωγή των Αρίων προωθήθηκε από τον Γερμανό Gustaf Kossinna.

Άλλοι ανθρωπολόγοι διαφώνησαν με αυτές τις θεωρίες. Στη Γερμανία, ο Ρούντολφ Βίρχοβ έκανε μια έρευνα κρανιομετρίας, που χρησιμοποίησε για να αμφισβητήσει τον 'Νορδικό μυστικισμό' στο Ανθρωπολογικό Κογκρέσο του Καρλσρούχε το 1885. Ένας συνεργάτης του στο ίδιο Κογκρέσο, ο Γιόζεφ Κόλμαν, υποστήριξε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, ήταν ανάμεικτοι, για να αποδείξει ότι τα βιολογικά χαρακτηριστικά που πιστεύονταν ότι τους πρόσδιδαν ανωτερότητα ήταν μύθος.

Ο Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν επιτέθηκε στη θεωρία του Κόλμαν. Ενώ η θεωρία της Αρίας φυλής παρέμεινε δημοφιλής, ιδιαίτερα στη Γερμανία, άλλοι συγγραφείς (οι Ότο Σρέιντερ, Ρούντολφ Γέριγκ, Ρομπέρ Χάρτμαν) υποστήριξαν την άποψη του Βίρχοβ προσπάθησαν να καταργήσουν τον όρο οριστικά.

Ναζισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βέρνερ Γκόλντμπεργκ, μισός Εβραίος μισός Γερμανός, θεωρούταν ιδεώδης Γερμανός στρατιώτης. Ήταν ξανθός με ανοικτό χρώμα ματιών.

Ο ορός χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζιστικό καθεστώς για τους Ευρωπαίους πλην Σλάβων,[3] για ορισμένους Εβραίους που συνεργάστηκαν με το καθεστώς, καθώς και για τους Κινέζους και τους Ιάπωνες.[4]

"Καθαρότεροι Άριοι" θεωρούνταν οι λαοί που μιλούσαν ή προέρχονταν από φυλές που μιλούσαν Γερμανικές γλώσσες, με πρώτους τους Γερμανούς, και ύστερα τους Σκανδιναβούς, τους Άγγλους, τους Ολλανδούς, τους βόρειους Γάλλους.

Για τους Νοτιοευρωπαίους, οι ναζί δήλωναν ότι είναι 'Άριοι' και 'ανώτεροι στις τέχνες από τους Βορειοευρωπαίους'. Ωστόσο, οι Νοτιοευρωπαίοι θεωρούνταν 'λιγότεροι εργατικοί', 'ότι κρίνουν περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική' και ότι έχουν παραγάγει 'λιγότερους σπουδαίους ανθρώπους σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους'.[5]

Οι Κινέζοι στη ναζιστική Γερμανία, στην αρχή, έλαβαν προνόμια, όμως αργότερα οι ναζί άλλαξαν πολιτική και τους έστελναν σε καταναγκαστικά έργα. Μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν όλοι οι Κινέζοι της Γερμανίας είχαν εξοντωθεί.[6]

Φασισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια ομιλία στην Μπολόνια το 1921, ο Μουσολίνι δήλωσε ότι ο φασισμός 'γεννήθηκε από μια βαθιά, αιώνια ανάγκη της Μεσογειακής και Άριας μας φυλής'. Ο Μουσολίνι υποστήριξε σε αυτήν την ομιλία ότι οι Ιταλοί είναι ο μεσογειακός κλάδος της Αρίας φυλής. Η φυλή ήταν συνδεδεμένη με πνευματικά και πολιτισμικά θεμέλια, και διέκρινε μια φυλετική ιεραρχία με βάση αυτά τα κριτήρια.[7] Ο Μουσολίνι πίστευε ότι δεν υπάρχουν καθαρές φυλές, αν και η βιολογία έπαιζε ένα ρόλο.[8]

Ο ιταλικός φασισμός απέρριπτε την ιδέα ότι οι πραγματικοί Άριοι έχουν συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά όπως ξανθά μαλλιά και ανοικτό χρώμα ματιών. Στις αρχές του 1930, υπήρξε μια περίοδος εντάσεων μεταξύ των φασιστών της Ιταλίας και των ναζιστών της Γερμανίας σχετικά με τα φυλετικά χαρακτηριστικά των δυο λαών. Το 1934, αφότου οι Αυστριακοί ναζί σκότωσαν τον καγκελάριο Ένγκελμπερτ Ντόλφους, σύμμαχο της Ιταλίας, ο Μουσολίνι εξαγριώθηκε και αποκήρυξε το ναζισμό. Ο Μουσολίνι έκανε επίπληξη στη Νορδική αντίληψη για τους Γερμανούς των ναζί και υποστήριξε ότι η γερμανική φυλή δεν υπάρχει. Αυτό το παραδέχτηκε ο ναζιστής Χανς Φ. Κ. Γκούντερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι Γερμανοί προέρχονται από 5 τύπους Αρίων: Νορδικός, Μεσογειακός, Διναρικός, Αλπικός και Ανατολικός Βαλτικός, με τον Νορδικό ανώτερο των υπολοίπων.[9]

Η αντίληψη ότι η πλειοψηφία των Γερμανών και των υπολοίπων Βορειοευρωπαίων έχουν ξανθά μαλλιά και ανοικτό χρώμα ματιών είναι μύθος- πρόκειται για κόλπο αυτών των χωρών για να προσελκύουν τουρίστες. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών των λαών έχουν ανοικτά καφέ μαλλιά και καφέ μάτια.[10] Ωστόσο, φαίνονται διαφορετικοί στην εμφάνιση από τους Νοτιοευρωπαίους, καθώς έχουν διαφορετικούς τύπους προσώπων, μεγαλύτερο κατά μέσο όρο ανάστημα, μια πιο 'παχιά' σιλουέτα και ανοικτότερο χρώμα δέρματος.

Τυπικός Γερμανός με ανοικτά καφέ μαλλιά και καφέ μάτια. Απεικόνιση ναζί στρατιώτη από τον Wolfgang Willrich. [11]


Νεοναζισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κίνημα Νορδική Αντίσταση: 'Να σταματήσει αμέσως η μαζική μετανάστευση. Επαναπατρισμός των περισσότερων μεταναστών, που δεν είναι εθνικά Βορειοευρωπαίοι ή δεν έχουν συγγενική καταγωγή, πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο. Με τον πιο ανθρώπινο τρόπο, πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους ή σε γειτονικές περιοχές.' [12]

Ο όρος Αρία φυλή χρησιμοποιείται πλέον για να δηλώσει τους ντόπιους της Βορειοδυτικής Ευρώπης.[13] Στη Γερμανία και σε άλλες χώρες αυτής της περιοχής θεωρούνται Άριοι βασικά οι εξής λαοί:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ARYA – Encyclopaedia Iranica». www.iranicaonline.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2019. 
 2. de Lapouge, Georges Vacher (1899-11-01). «Old and New Aspects of the Aryan Question». American Journal of Sociology 5 (3): 329–346. doi:10.1086/210895. ISSN 0002-9602. https://www.journals.uchicago.edu/doi/10.1086/210895. 
 3. Werner, May. «The German National Catechism». 
 4. «Hitler saw China and Japan as equals to Germany and even wrote admiringly: "I admit freely that their history is superior to our own"». The Vintage News (στα Αγγλικά). 18 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2019. 
 5. Harwood, L. Childs (2007). The Nazi Primer. σελίδες 24–25. 
 6. Gütinger, Erich (1998). Sketch of Chinese Communities in Germany: Past and Present. Λονδίνο. ISBN 978-0-312-17526-9. 
 7. «Racial Theories in Fascist Italy». CRC Press (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2019. 
 8. Sluga, Glenda; Sluga, Professor of International History Glenda (11 Ιανουαρίου 2001). The Problem of Trieste and the Italo-Yugoslav Border: Difference, Identity, and Sovereignty in Twentieth-Century Europe. SUNY Press. ISBN 9780791448236. 
 9. Maxwell., Anne (2010). Picture Imperfect: Photography and Eugenics. ΗΠΑ: SUSSEX ACADEMIC PRESS. σελ. 150. ISBN 978-1845192396. 
 10. «r/germany - How common are brown eyed germans?». reddit (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2019. 
 11. «Blonde hair & blue eyes myth about the Reich - Stormfront». www.stormfront.org. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. 
 12. «Vår väg, punkt 1 | Nordfront.se». www.nordfront.se. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2019. 
 13. Goodricke-Clarke, Nicholas (2002). Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism, and the Politics of Identity. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: NYU Press. σελ. 221. ISBN 978-0-8147-3155-0. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]