Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμητικό Τάγμα
της Χρυσής Αυγής
Ίδρυση1887
ΙδρυτήςSamuel Liddell MacGregor Mathers, William Robert Woodman και William Wynn Westcott
Διάλυση1903
Τύποςαποκρυφιστική οργάνωση
ΈδραΛονδίνο

Το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής (λατινικά: Ordo Hermeticus Aurorae Aureae‎‎, αγγλικά: Hermetic Order of the Golden Dawn, ή περισσότερο κοινά, Η Χρυσή Αυγή) ήταν οργάνωση αφιερωμένη στην μελέτη και πρακτική του αποκρυφισμού, της μεταφυσικής και παραφυσικές δραστηριότητες κατά τον ύστερο 19ο και πρώιμο 20ο αιώνα. Γνωστό ως μαγικό τάγμα το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής ήταν ενεργό στη Μεγάλη Βρετανία και εστίαζε τις πρακτικές του στην θεουργία και την πνευματική ανάπτυξη. Πολλές σύγχρονες έννοιες τελετουργίας και μαγείας που είναι στο κέντρο σύγχρονων παραδόσεων όπως της Γουίκα,[1][2]  και του Θελήματος, έχουν εμπνευστεί από την Χρυσή Αυγή, που έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιρροές στον Δυτικό αποκρυφισμό του 20ού αιώνα.[3][4]

Οι τρεις ιδρυτές, Ουίλιαμ Ρόμπερτ Γούντμαν, Ουίλιαμ Γουίν Ουέστκοτ, και Σάμιουελ Λίντελ ΜακΓκρέγκορ Μάδερς, ήταν Τέκτονες και μέλη των Ροδόσταυρων στην Αγγλία.[5] Ο Ουέστκοτ φαίνεται να ήταν η αρχική κινητήρια δύναμη πίσω από την ίδρυση της Χρυσής Αυγής.[6]

Το σύστημα της Χρυσής Αυγής βασίστηκε στην ιεραρχία και την μύηση όπως οι μασονικές στοές. Ωστόσο οι γυναίκες είχαν ενταχθεί επί ίσοις όροις με τους άνδρες. Η «Χρυσή Αυγή» ήταν η πρώτη από τις τρεις τάξεις, αν και όλες συχνά αναφέρονται συλλογικά ως «Χρυσή Αυγή». Η πρώτη Τάξη δίδασκε την εσωτερική φιλοσοφία που βασίζεται στην Ερμητική Καββάλα και την προσωπική ανάπτυξη μέσω της μελέτης και της ευαισθητοποίησης των τεσσάρων Κλασικών Στοιχείων καθώς και τα βασικά της αστρολογίαςταρό, και γεωμαντεία. Η δεύτερη ή "εσωτερική" Τάξη, οι Rosae Rubeae et Aureae Crucis (το Πορφυρό Ρόδο και Χρυσός Σταυρός), δίδασκε πρακτική μαγεία, συμπεριλαμβανομένων της ενόρασης, αστρικής προβολής, και της αλχημείας. Η τρίτη Τάξη ήταν εκείνη των «Μυστικών Αρχηγών", οι οποίοι λέγονταν ότι είχαν υψηλή εξειδίκευση και δήθεν κατεύθυναν τις δραστηριότητες των δύο κατώτερων τάξεων μέσα από επικοινωνία με το πνεύμα των αρχηγών της Δεύτερης Τάξης.[6]

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επιρροές στις έννοιες και πρακτικές της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνουν:ΤεκτονισμόςIlluminati,Ροδόσταυροι, ΘεοσοφίαΧριστιανικός μυστικισμός, ΚαμπάλαΑρχαία αιγυπτιακή θρησκείαΘεουργία, , Αλχημεία, ΑστρολογίαΕνωχιανή μαγεία Αρχειοθετήθηκε 2021-05-07 στο Wayback Machine., Αναγέννηση, ΓριμόριοΜεγάλη  Λευκή Αδελφότητα, θεωρίες των φυλετικών διακρίσεων καθώς και Ελιφάς ΛεβίΆλμπερτ Πάικ, Ελένα Μπλαβάτσκυ, Ζεράρ Ανκώς, Τζον Ντη, Έντουαρτ Κέλλυ, Άννα Κίνγκσφορντ και Φρέντερικ Χόκλεϋ.[6].

Ο Άρθρουρ Γουέιτ (Arthur Edward Waite) στο βιβλίο του, 1898, Book of Black Magic and of Pacts, υπονόησε την ύπαρξη μιας μυστικής ομάδας μυημένων οι οποίοι διασπείρουν αλήθεια και σοφία σε αυτούς που είναι άξιοι. Νέος ο Άλιστερ Κρόουλι (Aleister Crowley) έγραψε στο βιβλίο του "Goetia", ότι κατευθύνθηκε από αυτήν να διαβάσει το βιβλίο του Karl von Eckartshausen. Η αναζήτηση του Κρόουλι για αυτή τη μυστική γνώση της Μεγάλης Λευκής Αδελφότητας τελικά τον οδήγησε να μυηθεί στο Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο έθετε τον εαυτό του στο ορατό και γήινο τάγμα της Μεγάλης Λευκής Αδελφότητας. Μέσα στην ίδια Χρυσή Αυγή οι διδασκαλίες της υποτίθεται ότι προέρχονταν από το ίδιο σώμα μυημένων οι οποίοι στα πλαίσια αυτής της παράδοσης ονομάζονται Μυστικοί Αρχηγοί. Το Τάγμα της Χρυσής Αυγής αποτελούσε τον εκλεκτό πυρήνα της Εταιρείας της Θούλης. Το 1871 στο μυθιστόρημα του Edward Bulwer-Lytton, "The Coming Race" αναφέρει μια ενεργειακή μορφή που ονομάζεται "Vril". Βασισμένος στο βιβλίο αυτό το 1960 ο Λουις Παουελς και ο Ζακ Μπερζιέ στο βιβλίο τους: «Το πρωινό των μάγων»  υποστήριξαν ότι η ονομασία Vril προέρχεται στην πραγματικότητα από μια μυστική εταιρεία, με αυτό το όνομα, η οποία υπήρξε ο πρόδρομος της Εταιρείας της Θούλης και του Ναζιστικού Κόμματος. Ήταν μια μυστική ομάδα αποκρυφιστών, που είχε σχέση και με το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής, στο οποίο μυήθηκε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ από όπου διδάχτηκε και ολόκληρη την ιδεολογία του. [7] Η Εταιρεία της Θούλης και το Τάγμα της Χρυσής Αυγής υπήρξαν ο πυρήνας του Τρίτου Ράιχ. Τα μέλη της εταιρείας Άντον Ντρέξλερ και Καρλ Χάρερ ίδρυσαν τον Ιανουάριο του 1919 το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (DAP, το κατοπινό NSDAP). Μέσω του νέου αυτού κόμματος η εταιρεία είχε σκοπό να βρει οπαδούς και μεταξύ των Γερμανών εργατών. Τον Σεπτέμβριο του 1919 ο Αδόλφος Χίτλερ πήγε για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του μικρού ακόμη κόμματος, στο οποίο προσχώρησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Τον Ιούλιο του 1921 έγινε πρόεδρος του -στο μεταξύ μετονομασμένου σε NSDAP- κόμματος. Η ιδρυτική ιστορία του DAP και το γεγονός ότι προεξάρχοντα μέλη της Εταιρείας της Θούλης εμφανίστηκαν αργότερα και στο NSDAP δείχνει με ποιον τρόπο πέρασαν βασικά ιδεολογικά στοιχεία της Εταιρείας στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα. Τα μέλη αυτά ήταν μεταξύ άλλων οι Ντίτριχ Έκαρτ, Ρούντολφ Ες, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Γιούλιους Στράιχερ και Χανς Φρανκ. Επίσης ο ιδρυτής του Κόμματος των Γερμανών Εργατών (DAP), Άντον Ντρέξλερ, ήταν αυτός που έπεισε τον Χίτλερ να χρησιμοποιήσει τον αγκυλωτό σταυρό (σβάστικα) ως έμβλημα του NSDAP.[8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Colquhoun, Ithell (1975) The Sword of Wisdom: MacGregor Mathers & the Golden Dawn. New York: G.P. Putnam's Sons.
  2. Phillips, Julia (1991) History of Wicca in England: 1939 - present day. Lecture at the Wiccan Conference in Canberra, 1991.
  3. Jenkins, Phillip (2000) Mystics and Messiahs: Cults and New Religions in American History, USA: Oxford University Press. σελ. 74.
  4. Smoley, Richard (1999) Hidden Wisdom: A Guide to the Western Inner Traditions, USA: Quest Books. σελ 102-103.
  5. Regardie, 1993, page 10
  6. 6,0 6,1 6,2 Golden Dawn FAQ, Hermetic Library
  7. Λακόπουλος, Νίκος (8 Μαΐου 2014). Το μυθιστόρημα του ναζισμού: Οι «Ιππότες του Τάγματος της Χρυσής Αυγής» και η λατρεία του Εωσφόρου. Εκδόσεις Καστανιώτη. ISBN 978-960-03-5725-7. 
  8. «THEOSSOFICUL SOCIETY - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - Νέα Ακρόπολη». THEOSSOFICUL SOCIETY - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - Νέα Ακρόπολη. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2021.