Χρώμα μαλλιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το χρώμα των μαλλιών είναι η χρώση των τριχοθυλακίων που οφείλονται σε δύο τύπους μελανίνης : την ευμελανίνη και την φαιομελανίνη. Γενικά, αν υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα ευμελανίνης, το χρώμα των μαλλιών είναι πιο σκούρο. ενώ αν υπάρχει λιγότερη ευμελανίνη, πιο ανοικτό. Τα επίπεδα μελανίνης μπορεί να ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας την αλλαγή του χρώματος των μαλλιών ενός ατόμου και είναι πιθανό να υπάρχουν θυλάκια τριχών με περισσότερα από ένα χρώματα στο ίδιο άτομο, προκαλώντας έτσι φυσική διχρωμία. Τα χρώματα των μαλλιών συσχετίζονται συχνά με εθνοτικές ομάδες , ενώ γκρίζα και τα άσπρα μαλλιά συνδέονται με την ηλικία, καθώς και με κληρονομικότητα .

Δύο άνθρωποι- ένα παιδί με ξανθά μαλλιά και ένας ενήλικας με καφέ μαλλιά

Γενετική και βιοχημεία χρώματος μαλλιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο τύποι χρωστικών προσδίδουν στα μαλλιά το χρώμα τους: η ευμελανίνη και η φαιομελανίνη. Το χρώμα της φαιομελανίνης είναι πορτοκαλo-κόκκινο. Όλοι οι άνθρωποι έχουν μια ποσότητα φαιομελανίνης στα μαλλιά τους. Η ευμελανίνη έχει δύο τύπους: μαύρη και καφέ, και ρυθμίζει πόσο σκούρο είναι το χρώμα μαλλιών. Μια χαμηλή συγκέντρωση καφέ ευμελανίνης δίνει ως αποτέλεσμα ξανθά μαλλιά, ενώ υψηλότερη συγκέντρωση καφέ ευμελανίνης δίνει καστανά μαλλιά. Υψηλές ποσότητες μαύρης ευμελανίνης καθορίζει τα μαύρα μαλλιά, ενώ χαμηλές συγκεντρώσεις της έχουν σαν αποτέλεσμα άσπρα μαλλιά.

Η φαιομελανίνη είναι περισσότερο βιοχημικά σταθερή από τη μαύρη ευμελανίνη, αλλά λιγότερο βιοχημικά σταθερή από την καφέ ευμελανίνη, οπότε διασπάται πιο αργά όταν οξειδώνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βαφή των μαλλιών δίνει στα πιο σκούρα μαλλιά μια κοκκινωπή απόχρωση. Καθώς η φαιομελανίνη συνεχίζει να καταρρέει, τα μαλλιά σταδιακά θα γίνουν κόκκινα, κατόπιν πορτοκαλί, τότε κίτρινα και τελικά άσπρα.

Η γενετική των χρωμάτων των μαλλιών δεν έχει ακόμη εδραιωθεί. Σύμφωνα με μια θεωρία, τουλάχιστον δύο ζεύγη γονιδίων ελέγχουν το ανθρώπινο χρώμα των μαλλιών.

Φυσικά χρώματα μαλλιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχείο:Girl with long black hair (ponytail) from behind.jpg
Μαύρα μαλλιά
Σκούρα καφέ μαλλιά (διακρίνονται στο φως από τα μαύρα μαλλιά)
Μεσαία καφέ μαλλιά
Ανοικτά καφέ μαλλιά
Ξανθά μαλλιά
Κόκκινα μαλλιά
Γκρίζα μαλλιά
Άσπρα μαλλιά

Κατανομή στον παγκόσμιο πληθυσμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίαρχο χρώμα μαλλιών ανά περιοχή στον κόσμο πριν την ευρωπαϊκή επέκταση.

Τα μαύρα μαλλιά είναι τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο, με τα τα καφέ μαλλιά να ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Τα φυσικά ξανθά και κόκκινα μαλλιά σπανίζουν στον ενήλικο πληθυσμό. Τα μαλλιά των ανθρώπων καταλήγουν γκρίζα ή άσπρα με την ηλικία. Τα γκρίζα και τα άσπρα μαλλιά που εμφανίζονται νωρίς μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταλλαγμένων γονιδίων του αλφισμού και άλλων.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Ασίας, της Αφρικής, της Αμερικής και της Ωκεανίας έχουν κατά κανόνα μαύρα μαλλιά. Μόνο στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική παρατηρούνται καφέ μαλλιά σε συχνότητα. Φυσικά ξανθά και κόκκινα μαλλιά κάποιες φορές παρατηρούνται σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και της Ωκεανίας.

Στην Ευρώπη, τα καφέ μαλλιά είναι το κυρίαρχο χρώμα μαλλιών. Τα σκούρα καφέ μαλλιά επικρατούν στη Νότια Ευρώπη, ενώ στην Κεντρική και στη Βόρεια είναι πιο συνηθισμένα τα ανοικτά καφέ. Τα μαύρα μαλλιά μπορούν επίσης να βρεθούν εδώ.

Πολλά παιδιά έχουν στη νεαρή ηλικία ξανθά μαλλιά, στα περισσότερα όμως σκουραίνουν μέχρι την ενηλικίωση και γίνονται καφέ. Έτσι, το φυσικό ξανθό σε ενήλικα άτομα σπανίζει. Τα γονίδια για ξανθά μαλλιά θεωρούνται επίσης υπολειπόμενα σε σχέση με τα γονίδια για μαύρα και καφέ μαλλιά.

Το ίδιο ισχύει και τα τα γονίδια για κόκκινα μαλλιά- είναι υπολειπόμενα σε σχέση με τα γονίδια που ελέγχουν άλλα χρώματα μαλλιών. Το κόκκινο είναι μάλλον το πιο σπάνιο χρώμα μαλλιών.

Ασυνήθιστες αποχρώσεις μαλλιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άσπρα ξανθά μαλλιά- Iwan Thomas
Πυρόξανθα μαλλιά
Καστανοκόκκινα μαλλιά
Καστανόξανθα μαλλιά
Ανοικτά καφέ μαλλιά σε παιδί από το Βανουάτου
Ξανθά μαλλιά σε παιδί από το Βανουάτου
Παιδί από την Κίνα με φυσικά κόκκινα μαλλιά
Ξανθά μαλλιά σε παιδί από την Κίνα
Παιδί με αλφισμό

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]