Αμωρί Β΄ της Ιερουσαλήμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμαλρίκ Β΄ της Ιερουσαλήμ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αμαλρίκ
Amalrich1.jpg
Περίοδος 1194-1205
Προκάτοχος Γκυ Λουζινιάν
Διάδοχος Ούγος Α' Λουζινιάν
Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
Περίοδος 1198-1205 (με τη σύζυγό του Ισαβέλα)
Προκάτοχος Ερρίκος της Καμπανίας
Διάδοχος Μαρία του Μονφεράτου
Γέννηση 1145
Θάνατος 1205
Σύζυγος Εσίβα Ιμπελίν
Ισαβέλλα Α' Ανζού
Επίγονοι Βουργουνδία
Ελοΐζα
Ούγος Α΄
Σίβυλλα
Μελισσάνθη
Οίκος των Λουζινιάν
Πατέρας Ούγος Η΄ κύριος του Λουζινιάν
Μητέρα Βουργουνδία του Ρανκόν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμαλρίκ ή Αμαλάριχος Β΄ των Ιεροσολύμων ή Αμαλρίκ της Κύπρου ή Αμαλρίκ των Λουζινιάν ή Αμορί - Amaury (1145 - 1 Απριλίου 1205) ήταν βασιλιάς της Κύπρου (1194-1205) και βασιλιάς της Ιερουσαλήμ (1197-1205) και ένας από τους μεγαλύτερους αδελφούς του βασιλιά της Ιερουσαλήμ και της Κύπρου Γκυ των Λουζινιάν. Γιος του Ούγου Η΄ των Λουζινιάν που είχε εκστρατεύσει στους Αγίους Τόπους την δεκαετία του 1160. Αφού εκδιώχθηκε από τον επικυρίαρχό του στην Ακουιτανία Ριχάρδο Α' τον Λεοντόκαρδο αυτός και τα αδέλφια του λόγω του φόνου του Πάτρικ του Σώλσμπουρι, έφτασε στην Παλαιστίνη (1174).


Παντρεύτηκε την Εσίβα, κόρη του Βαλδουίνου των Ιμπελίν, και τέθηκε στην υπηρεσία της Αγνής του Κουρτεναί, μητέρας του βασιλιά των Ιεροσολύμων Βαλδουίνου Δ΄. Ήταν ευνοούμενός της. Διορίστηκε τον Απρίλιο του 1179 κοντόσταυλος των Ιεροσολύμων. Ο αδελφός του, Γκυ, παντρεύτηκε την χήρα αδελφή του βασιλιά Σιβύλλα της Ιερουσαλήμ, αποκτώντας δικαιώματα προκειμένου να γίνει βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

Ήταν ένας από τους συλληφθέντες από τον Σαλαντίν μαζί με τον αδελφό του Γκυ μετά από την καταστροφική μάχη του Χαττίν (1187). Διαδέχθηκε τον άτεκνο αδελφό του Γκυ σαν βασιλιάς της Κύπρου (1194). Μετά τον θάνατο της Εσίβα, παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Ισαβέλλα, κόρη του Αμαλρίκ Α΄ της Ιερουσαλήμ, από τον δεύτερο γάμο του με την Μαρία Κομνηνή της Ιερουσαλήμ εξασφαλίζοντας έτσι τον τίτλο του βασιλιά των Ιεροσολύμων. Η Ισαβέλλα ήταν ήδη χήρα τρεις φορές: με τον Χάμφρεϋ Δ' κύριο του Τορόν, με τον Κορράδο του Μομφερά, μεγάλο αντίπαλο του Γκυ, που δολοφονήθηκε λίγο μετά την στέψη του (1192) και τον Ερρίκο της Καμπανίας που πέθανε σε ατύχημα (1197). Στέφθηκε βασιλιάς στην Άκρα (1198), και έκανε πενταετή ειρήνη με τους μουσουλμάνους, εκμεταλλευόμενος τις διαμάχες διαδοχής μεταξύ των γιων και των αδελφών του Σαλαντίν. Η ειρήνη παραβιάστηκε πολλές φορές με αμοιβαίες επιδρομές, αλλά το 1204 ανανεώθηκε για έξι χρόνια.

Πέθανε από δυσεντερία (κατά μερικούς δηλητηριάστηκε) και τον διαδέχθηκε στην Κύπρο ο γιος του Ούγος Α΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Με την πρώτη σύζυγό (1174) του Εσίβα των Ιμπελίν (1160-1197), κόρη του Βαλδουίνου κυρίου των Μιραμπέλ (νυν Ματζντάλ Γιαμπά) & Ράμλα, παιδιά του ήταν:
    • Βουργουνδία 1176-1210, παντρεύτηκε τον Γκωτιέ/Βάλτερ των Μονμπελιάρ αντιβασιλιά και κοντόσταυλο της Κύπρου.
    • Ελοΐζα/Ελβίς 1190-1217, παντρεύτηκε τον Ραϋμόνδο-Ρουπέν των Πουατιέ πρίγκιπα της Αντιόχειας και βασιλιά της Μικράς Αρμενίας.
    • Ούγος Α΄ 1194/95-1218, βασιλιάς της Κύπρου.

Gallery[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Amalric II of Jerusalem της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).