Καρλόττα της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καρλότα
Charlotte of Cyprus.jpg
βασίλισσα της Κύπρου
Περίοδος 1458 - 1463
Προκάτοχος Ιωάννης Β' της Κύπρου
Διάδοχος Ιάκωβος Β' της Κύπρου
τιτουλάριος βασίλισσα της Ιερουσαλήμ
Προκάτοχος Ιωάννης Β' της Κύπρου
Διάδοχος Ιάκωβος Β' της Κύπρου
τιτουλάριος βασίλισσα της Μ.Αρμενίας
Περίοδος 1398-1432
Προκάτοχος Ιωάννης Β' της Κύπρου
Διάδοχος Ιάκωβος Β' της Κύπρου
Γέννηση 28 Ιουνίου 1444
Θάνατος 16 Ιουλίου 1487
Σύζυγος Iωάννης Αβίς Πορτογαλίας
Λουδοβίκος Σαβοΐας
Οίκος Πουατιέ-Λουζινιάν
Πατέρας Ιωάννης Β' της Κύπρου
Μητέρα Ελένη Παλαιολογίνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Καρλόττα της Κύπρου (28 Ιουνίου 1444 - 16 Ιουλίου 1487). Ήταν κόρη του Ιωάννη Β΄ και της Ελένης Παλαιολογίνας. Από τη μεριά του πατέρα της συγγένευε με αρκετές ηγεμονικές οικογένειες της Ευρώπης, τον ηγεμονικό οίκο της Μικρής Αρμενίας και του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ. Από τη μεριά της μητέρας της ήταν εγγονή του Δεσπότη Θεοδώρου Β΄ του Μυστρά και της Κλεώπης (Κλεώπα) Μαλατέστα και δισέγγονη του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου.

Μετά το θάνατο του πατέρα της (1458) στέφθηκε βασίλισσα της Κύπρου. Ήρθε όμως σε σύγκρουση με τον νόθο ετεροθαλή αδελφό της Ιάκωβο, ο οποίος αμφισβήτησε τα δικαιώματά της, με το αιτιολογικό ότι ήταν γυναίκα και με την υποστήριξη του Σουλτάνου της Αιγύπτου τη νίκησε και την απέκλεισε στην Κερύνεια από το 1460 μέχρι το 1463. Τελικά το 1463 αναγκάστηκε να αναχωρήσει για την Ιταλία, οπότε ο αδελφός της μπόρεσε να στεφθεί βασιλιάς. Αν και παντρεύτηκε δυο φορές, πέθανε άτεκνη κληροδοτώντας τα δικαιώματά της επί του θρόνου της Κύπρου στο γιο του εξαδέλφου της, Κάρολο Α΄ της Σαβοΐας. Τάφηκε στη βασιλική του Αποστόλου Πέτρου στο Βατικανό.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καρλόττα έκανε δύο γάμους: ο πρώτος σύζυγος ήταν ο

  • Ιωάννης, υιός του Πέτρου δούκα της Κοΐμπρα, που ήταν υιός του Ιωάννη Α΄ Αβίς βασιλιά της Πορτογαλίας, και ο δεύτερος ήταν ο
  • Λουδοβίκος κόμης της Γενεύης, γιος του Λουδοβίκου δούκα της Σαβοΐας και της Άννας της Κύπρου, θείας της Καρλόττας. Έτσι ο Λουδοβίκος κόμης Γενεύης θεμελίωσε διπλό δικαίωμα διαδοχής, αφού η μητέρα του Άννα ήταν αδελφή τού Ιωάννη Β΄ και η σύζυγός του Καρλόττα ήταν κόρη του Ιωάννη Β'. Οι απόγονοί του θα φέρουν τον τίτλο του βασιλιά της Κύπρου, ως τον τελευταίο βασιλιά της Ιταλίας.

Gallery[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.