Βαλδουίνος Ε΄ της Ιερουσαλήμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαλδουίνος Ε΄ της Ιερουσαλήμ
BaldwinIVdeath-BaldwinVcrowned.jpg
Γέννηση
Ιερουσαλήμ
Θάνατος
Άκρα
Ιδιότητα μονάρχης
Γονείς William of Montferrat, Count of Jaffa and Ascalon και Σιβύλλα της Ιερουσαλήμ
Commons page Πολυμέσα

Ο Βαλδουίνος Ε΄ της Ιερουσαλήμ (Αύγουστος 1177 - Αύγουστος 1186) ήταν βασιλιάς της Ιερουσαλήμ (1185 - 1186). Υιός της Σιβύλλας του Ανζού και του πρώτου συζύγου της, Γουλιέλμου του Μομφεράτου, διάδοχος του θείου του, Βαλδουίνου Γ΄ της Ιερουσαλήμ. Τέθηκε υπό την επίβλεψη του θείου του, Ραϊμόνδου Γ΄ της Τρίπολης, με πολλές εμφύλιες έριδες να εγείρονται γύρω από την διαδοχή. Ο Βαλδουίνος Δ΄ έπασχε εκ γενετής από λέπρα και ήταν αδύνατο γι' αυτόν να γίνει διάδοχος, οπότε η διαδοχή θα εξασφαλιζόταν μεταξύ της αδελφής του, Σιβύλλας, και της μικρής ετεροθαλούς αδελφής της Ισαβέλλας.

Αποκήρυξη του Γκυ των Λουζινιάν από τον Βαλδουίνο Δ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ραϊμόνδος Γ΄ της Τρίπολης, που είχε τεθεί αντιβασιλιάς του θείου του στα δύο τελευταία χρόνια πριν ενηλικιωθεί, ήταν άλλος ένας μνηστήρας για το θρόνο, αλλά ούτε αυτός είχε διαδόχους. Όταν ενηλικιώθηκε ο Βαλδουίνος Δ΄ Ανζού, ήθελε να ανακόψει τις φιλοδοξίες της οικογένειας Ιμπελίν, στην οποία η μητριά του και μητέρα της Ισαβέλλας Μαρία Κομνηνή είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο της τον Μπαλιάν του Ιμπελίν. Ο Ραϊμόνδος ήθελε να παντρέψει την Σίβυλλα με τον Βαλδουίνο του Ιβελίν, μεγαλύτερο αδελφό του Μπάλιαν, αλλά ο Βαλδουίνος Δ' αντί για αυτό πάντρεψε την Σίβυλλα σε δεύτερο γάμο με τον Γκυ των Λουζινιάν, υποτελή του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ Ανζού, εξαδέλφου του Βαλδουίνου Δ΄. Καθώς η αρρώστια του Βαλδουίνου Δ' εντεινόταν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για να βρεθεί διάδοχος του βασιλείου. Όταν ο Ραϊνάλδος του Σατιγιόν ενοχλούσε τα καραβάνια του Σαλαντίν και ο Σαλαντίν για απάντηση επιτέθηκε στο βασίλειο, ο γαμπρός του, Γκυ των Λουζινιάν(1183), δείλιασε να τον αντιμετωπίσει, οπότε και τον αποκήρυξε από διάδοχο. Προσπάθησε ταυτόχρονα αλλά χωρίς επιτυχία το διαζύγιο της αδελφής του Σίβυλλας από τον 2ο σύζυγό της Γκυ, καθώς ήταν η νόμιμη διάδοχος, και ο Βαλδουίνος Δ΄ αποφάσισε να ανακηρύξει τον πεντάχρονο γιο της από τον 1ο της γάμο, Βαλδουίνο Ε' του Μομφερράτου, διάδοχο και συμβασιλέα.

Θάνατος του ανήλικου βασιλιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κρίση διαδοχής είχε τρομοκρατήσει τον χριστιανικό κόσμο των Ιεροσολύμων και έτσι μια αποστολή υπό τον πατριάρχη Ηράκλειο (1184) γύρισε τις Ευρωπαϊκές αυλές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας ισχυρός μονάρχης για τα Ιεροσόλυμα. Προσανατολίστηκε στον Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας, εξάδελφο του Γουλιέλμου του Μονφερατικού πατέρα του Βαλδουίνου Ε΄, και τον Ερρίκο Β΄ της Αγγλίας, εξάδελφο του Βαλδουίνου Δ΄ Ανζού, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Μερικοί υποστήριζαν τον παππού του Βαλδουίνου Ε΄, Γουλιέλμο Ε΄ του Μομφερράτου. Ο Βαλδουίνος Δ΄ Ανζού υπέκυψε τελικά από την λέπρα (1185) και λίγο πριν τον θάνατό του πρόσταξε ο νεαρός ανιψιός του Βαλδουίνος Ε' Μομφερατικός να στεφθεί βασιλιάς. Ο Μπάλιαν του Ιβελίν τον μετέφερε στους ώμους του, όχι γιατί ήταν ψηλός, αλλά για να δείξει ότι η οικογένεια της Ισαβέλλας δεν αμφισβητεί την διαδοχή.

Η βασιλεία του μικρού παιδιού κράτησε μόνο έναν χρόνο, οπότε και πέθανε στην Άκρα το καλοκαίρι του 1186. Νόμιμη διάδοχος του θρόνου παρέμενε η μητέρα του Σιβύλλα Ανζού, που έπρεπε προκειμένου να εξασφαλίσει την διαδοχή, να απαρνηθεί τον δεύτερο σύζυγο της Γκυ των Λουζινιάν και να επιλέξει ελεύθερα όποιον σύζυγο θέλει. Αυτή αρνήθηκε επίμονα να το κάνει και ο πατριάρχης αναγκάστηκε να τους καλέσει στον θρόνο των Ιεροσολύμων, με τις όποιες αντιδράσεις της οικογένειας της Ισαβέλλας Ανζού (ετεροθαλούς αδελφής της Σίβυλλας) να πέφτουν στο κενό. Τελικά η βασιλεία του Γκυ θα ήταν καταστροφική για τα Ιεροσόλυμα, καθώς την αμέσως επόμενη χρονιά (1187) θα υφίσταντο τρομερή ήττα στη μάχη του Χαττίν, κάτι που θα στεκόταν η αρχή του τέλους για το βασίλειο των Ιεροσολύμων.

Προηγούμενος
Βαλδουίνος Δ΄ της Ιερουσαλήμ
Βασιλέας της Ιερουσαλήμ
1185-1186
Επόμενος
Σιβύλλα της Ιερουσαλήμ μαζί με τον σύζυγο της Γκυ των Λουζινιάν
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin V of Jerusalem της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).