Βαλδουίνος Ε΄ της Ιερουσαλήμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βαλδουίνος Ε΄ της Ιερουσαλήμ
BaldwinIVdeath-BaldwinVcrowned.jpg
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΑυγούστου 1177
Ιερουσαλήμ
ΘάνατοςΑυγούστου 1186
Άκρα
Τόπος ταφήςΝαός της Αναστάσεως
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ιερουσαλήμ
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΓουλιέλμος του Μομφερράτου και Σιβύλλα της Ιερουσαλήμ
ΟικογένειαΟίκος των Αλεράμιτσι
Θυρεός
Armoiries de Jérusalem.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βαλδουίνος Ε΄ της Ιερουσαλήμ (Αύγουστος 1177 - Αύγουστος 1186) ήταν βασιλιάς της Ιερουσαλήμ (1185 - 1186). Υιός της Σιβύλλας του Ανζού και του πρώτου συζύγου της, Γουλιέλμου του Μομφερράτου, διάδοχος του θείου του, Βαλδουίνου Δ΄ της Ιερουσαλήμ. Τέθηκε υπό την επίβλεψη του θείου του, Ραϊμόνδου Γ΄ της Τρίπολης.

Αποκήρυξη του Γκυ των Λουζινιάν από τον Βαλδουίνο Δ΄[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θείος του Βαλδουίνος Δ΄ έπασχε εκ γενετής από λέπρα και θα απεβίωνε νέος. Θα τον διαδεχόταν η αδελφή του Σιβύλλα ή η μικρή, ετεροθαλής αδελφή του Ισαβέλλα. Πολλές έριδες εγείροντο γύρω από την διαδοχή. Ο Ραϊμόνδος Γ΄ της Τρίπολης, που είχε τεθεί αντιβασιλιάς του Βαλδουίνου Δ΄ στα δύο τελευταία χρόνια πριν ενηλικιωθεί, ήταν άλλος ένας μνηστήρας για το θρόνο, αλλά ούτε αυτός είχε διαδόχους. Όταν ενηλικιώθηκε ο Βαλδουίνος Δ΄ Ανζού, ήθελε να ανακόψει τις φιλοδοξίες της οικογένειας Ιμπελίν, διότι η μητριά του -και μητέρα της Ισαβέλλας- Μαρία Κομνηνή είχε παντρευτεί σε δεύτερο γάμο της τον Μπαλιάν του Ιμπελίν. Ο Ραϊμόνδος Γ΄ ήθελε να παντρέψει την Σίβυλλα με τον Βαλδουίνο του Ιμπελίν, μεγαλύτερο αδελφό του Μπάλιαν, αλλά ο Βαλδουίνος Δ', αντί για αυτό, πάντρεψε την Σίβυλλα σε δεύτερο γάμο με τον Γκυ των Λουζινιάν, υποτελή του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β΄ Ανζού, εξαδέλφου του Βαλδουίνου Δ΄. Καθώς η αρρώστια του Βαλδουίνου Δ' εντεινόταν, δημιουργήθηκε η ανάγκη για να βρεθεί διάδοχος του βασιλείου. Όταν ο Ραϊνάλδος του Σατιγιόν ενοχλούσε τα καραβάνια του Σαλαντίν και ο Σαλαντίν για απάντηση επιτέθηκε στο βασίλειο, ο γαμπρός του, Γκυ των Λουζινιάν(1183), δείλιασε να τον αντιμετωπίσει, οπότε και τον αποκήρυξε από διάδοχο. Προσπάθησε ταυτόχρονα, αλλά χωρίς επιτυχία, το διαζύγιο της αδελφής του Σίβυλλας από τον (2ο σύζυγό της) Γκυ, καθώς ήταν η νόμιμη διάδοχος και ο Βαλδουίνος Δ΄ αποφάσισε να ανακηρύξει τον πεντάχρονο γιο της από τον 1ο της γάμο, Βαλδουίνο Ε' του Μομφερράτου, διάδοχο και συμβασιλέα.

Θάνατος του ανήλικου βασιλιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κρίση διαδοχής είχε τρομοκρατήσει τον χριστιανικό κόσμο των Ιεροσολύμων και έτσι μια αποστολή υπό τον πατριάρχη Ηράκλειο (1184) γύρισε τις Ευρωπαϊκές Αυλές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας ισχυρός μονάρχης για τα Ιεροσόλυμα. Προσανατολίστηκε στον Φίλιππο Β΄ της Γαλλίας, εξάδελφο του Γουλιέλμου του Μομφερράτου, του πατέρα του Βαλδουίνου Ε΄, και τον Ερρίκο Β΄ της Αγγλίας, εξάδελφο του Βαλδουίνου Δ΄, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Μερικοί υποστήριζαν τον παππού του Βαλδουίνου Ε΄, Γουλιέλμο Ε΄ του Μομφερράτου. Ο Βαλδουίνος Δ΄ Ανζού υπέκυψε τελικά από την λέπρα (1185) και λίγο πριν τον θάνατό του είχε διατάξει ο νεαρός ανιψιός του, ο Βαλδουίνος Ε' Μομφερρατικός να στεφθεί βασιλιάς. Ο Μπάλιαν του Ιμπελίν μετέφερε κατά τη στέψη τον μικρό βασιλιά στους ώμους του, όχι γιατί ήταν υψηλός, αλλά για να δείξει ότι η οικογένεια της Ισαβέλλας δεν αμφισβητεί την διαδοχή.

Η βασιλεία του μικρού παιδιού κράτησε μόνο έναν χρόνο, οπότε και πέθανε στην Άκρα το καλοκαίρι του 1186. Νόμιμη διάδοχος του θρόνου παρέμενε η μητέρα του Σιβύλλα, που έπρεπε, προκειμένου να εξασφαλίσει την διαδοχή, να απαρνηθεί τον δεύτερο σύζυγό της Γκυ των Λουζινιάν και να επιλέξει ελεύθερα όποιον σύζυγο θέλει. Αυτή αρνήθηκε επίμονα να το κάνει και ο πατριάρχης αναγκάστηκε να τους καλέσει στον θρόνο των Ιεροσολύμων, με τις όποιες αντιδράσεις της οικογένειας της Ισαβέλλας Ανζού (ετεροθαλούς αδελφής της Σίβυλλας) να πέφτουν στο κενό. Τελικά η βασιλεία του Γκυ θα ήταν καταστροφική για τα Ιεροσόλυμα, καθώς την αμέσως επόμενη χρονιά (1187) θα υφίσταντο τρομερή ήττα στη μάχη του Χαττίν, κάτι που θα στεκόταν η αρχή του τέλους για το βασίλειο των Ιεροσολύμων.

Βαλδουίνος Ε΄ της Ιερουσαλήμ
Γέννηση: Αύγουστος 1177 Θάνατος: Αύγουστος 1186
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Βαλδουίνος Δ΄
1174 - 1185
Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
Armoiries de Jérusalem.svg

1185 - 1186
Διάδοχος
Σιβύλλα
1186 - 1190
με τον σύζυγό της
Γκυ των Λουζινιάν


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Baldwin V of Jerusalem της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).